8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNereguli depistate de CAS Dolj

Nereguli depistate de CAS Dolj

Verificările efectuate în fiecare lună de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au scos şi acum la iveală nereguli care apar frecvent în sistemul sanitar, dar care par fără rezolvare. Una dintre acestea o reprezintă medicamentele pe care pacienţii asiguraţi se văd obligaţi să şi le cumpere pe perioada spitalizării sau investigaţiile paraclinice contra cost efectuate în spital, deşi asigurarea acestora cade în sarcina exclusivă a unităţii medicale.
Un astfel de caz a fost depistat de echipele CAS Dolj la Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, în urma controalelor inopinate făcute în luna iulie la furnizorii de servicii medicale din judeţ. Potrivit Casei, aici s-a constatat faptul că pacienţii internaţi sunt nevoiţi să efectueze contra cost investigaţii paraclinice. Ce poate face însă CAS în acest caz? Doar să recomande pacienţilor respectivi să solicite unităţii sanitare recuperarea contravalorii acestora. Poate să facă spitalul acest lucru? În majoritatea cazurilor, nu. Fie pentru că nu sunt îndeplinite toate condiţiile legale de solicitare a banilor cheltuiţi în spital cu tratamentul (referat iniţial al medicului curant, cu aprobări de la şeful de secţie, directorul medical şi manager), fie pentru că spitalul nu are bani, aşa cum a precizat şi dr. Gabriel Mogoş, managerul Spitalului CF Craiova, unitatea unde s-a depistat neregula. „Totul pleacă de la lipsa banilor, cum se întâmplă şi cu pacienţii care plătesc şi pentru medicamente. Nu avem banii necesari ca pacienţilor internaţi să le fie asigurată fie medicaţie, fie analizele, lucru pe care încercăm să-l desluşim cu Ministerul Sănătăţii, pentru că ei trebuie să analizeze situaţia. Sunt lucruri pe care le-am semnalat şi la Ministerul Transporturilor, când ţineam de ei, şi acum la Ministerul Sănătăţii, să vedem ce decizii se vor lua. Sunt foarte multe astfel de cazuri în ţară. Spitalul trebuie să restituie banii, dar de unde să-i dea. Nu poţi să aduci bani de acasă“, a spus dr. Gabriel Mogoş.
Tot în urma controalelor, s-a constatat că au fost raportate şi servicii medicale neefectuate. În acest caz, s-a dispus recuperarea contravalorii acestor servicii şi diminuarea cu 30% a valorii minime garantate a punctului pe luna în care s-au descoperit aceste deficienţe. La un alt control, de data aceasta la Spitalul Judeţean de Urgenţă, privind modul de prescriere a medicamentelor, s-a constatat că un medic, specialitatea chirurgie, nu a respectat schema de tratament aprobată de comisia locală de experţi, fiind sancţionat cu recuperarea contravalorii tratamentului.

Pensionari care au beneficiat nelegal de prescripţii medicale

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a mai verificat 13 medici de familie, la care s-au descoperit pensionari care au beneficiat nelegal de prescripţii medicale în cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, după ce aceştia declaraseră în scris că nu au alte venituri în afară de pensia de până la 700 lei/lună. Cum ei figurau în evidenţele ANAF cu alte venituri impozabile, va trebui să restituie compensarea suplimentară de 40%. În schimb, această compensare nelegală de 40% va fi restituită de medicii de familie în cazul a şase dintre cei verificaţi, ei eliberând reţetă cu compensare 90% fără a solicita pacienţilor cupon de pensie şi declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate.
Alţi cinci medici de familie nu au respectat protocoalele pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, fiind sancţionaţi cu avertisment scris şi cu imputarea contravalorii medicamentelor prescrise eronat. În fine, un medic de specialitate din Policlinică a fost depistat că nu a finalizat actul medical prin eliberarea de reţetă pentru tratamentul pacientului, el fiind sancţionat cu diminuarea cu 10% a valorii minime garantate a punctului pe luna în care s-a constatat respectiva deficienţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS