10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScrisoare deschisă a Centrului pentru Jurnalism Independent către Primăria Municipiului Craiova

Scrisoare deschisă a Centrului pentru Jurnalism Independent către Primăria Municipiului Craiova

Centrul pentru Jurnalism Independent ia act cu îngrijorare de escaladarea presiunilor exercitate de Primăria Craiovei asupra ziarului Gazeta de Sud și solicită autorităților publice locale să respecte libertatea și independența mass-media.

Considerăm inacceptabilă restricționarea arbitrară a accesului la informații al reporterilor Gazetei de Sud (informații refuzate, furnizate cu întârziere sau parțial). Legea liberului acces la informațiile de interes public recunoaște rolul special pe care mass-media îl joacă în exercitarea de către cetățean a acestui drept fundamental și acordă jurnaliștilor un acces privilegiat la informații (prin stabilirea unui timp de răspuns de maximum 24 de ore pentru cererile formulate de jurnaliști). Respectarea legii implică, în acest caz, și respectul față de cetățean.
Ne îngrijorează, de asemenea, acuzațiile cu incidență penală („incitare la revoltă“) aduse ziarului ca urmare a apariției unor articole critice la adresa primăriei. Reamintim primarului Lia Olguța Vasilescu, fostă jurnalistă, că, în accepția CEDO, libertatea de exprimare acoperă nu numai informaţiile sau ideile primite favorabil de către societate sau considerate ca inofensive sau indiferente, dar şi pe cele care contrariază, şochează sau neliniştesc. CEDO vede în aceasta o exigenţă a pluralismului, a toleranţei şi a spiritului de deschidere caracteristice oricărei societăți democratice. De aceea, credem că acuzații de gravitatea celor formulate – într-un document oficial – de Primăria Craiovei trebuie să aibă o bază strict factuală și să reflecte pericolul social real și imediat, dacă acesta există.
Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Craiovei să respecte legislaţia în vigoare, documentele europene care guvernează libertatea presei și rolul acesteia de „câine de pază“ într-o societate democratică.
Ioana Avădani
Director Executiv
Centrul pentru Jurnalism Independent

Despre Centrul pentru Jurnalism Independent  

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, care acţionează pentru profesionalizarea presei prin păstrarea standardelor jurnalistice şi prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest şi responsabil în mass-media. CJI militează pentru apărarea libertăţii de expresie ca drept fundamental al omului şi condiţie obligatorie a oricărei democraţii. CJI contribuie la facilitarea dialogului social prin susţinerea schimbărilor democratice, prin responsabilizarea factorilor de decizie şi prin încurajarea participării active a cetăţeanului. (www.cji.ro si www.facebook.com/Centrul.Jurnalism.Independent).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS