21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest împotriva atacurilor asupra libertății de informare și exprimare

Protest împotriva atacurilor asupra libertății de informare și exprimare

Gazeta de Sud, cel mai important cotidian regional din România, protestează împotriva atacurilor, amenințărilor și încercărilor de limitare a dreptului la liberă informare la care sunt supuși jurnaliştii săi de către Primăria Craiova, de instituțiile subordonate acesteia și de către primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Din momentul preluării mandatului în anul 2012, primarul Craiovei a demarat o campanie de defăimare și cenzură la adresa Gazetei de Sud și a jurnaliștilor săi. Atacurile au fost nelipsite atât pe pagina personală de Facebook a Liei Olguța Vasilescu, cât și în materialele emise de biroul de presă al Primăriei Craiova, ca urmare a deranjului provocat de articolele publicate de-a lungul timpului, ce prezentau activitatea primăriei, a instituțiilor din subordinea sa și afacerile din bani publici derulate de acestea.
În prima fază, Gazeta de Sud a fost scoasă din lista instituțiilor mass-media cărora li se trimit comunicate de presă despre organizarea unor evenimente de interes public şi a conferinţelor de presă. În acest fel, s-a încercat limitarea dreptului la informare a celor 88.000 de cititori zilnici ai Gazetei de Sud (potrivit celui mai recent Studiu Naţional de  Audienţă furnizat de BRAT) și, implicit, prin privarea de informații, dreptul la liberă exprimare al jurnaliștilor Gazetei de Sud. În plus, toți angajații Primăriei Craiova, precum şi cei ai instituțiilor și regiilor subordonate acesteia au fost instruiți să NU discute cu redactorii Gazetei de Sud.
În ciuda încercărilor continue de a-i descuraja, jurnaliştii Gazetei de Sud și-au practicat meseria la același standard cu care și-au obișnuit cititorii în ultimii 18 ani, respectând Codul Deontologic Unic (GdS a fost printre inițiatorii acestuia).
La orice subiect ce viza activitatea primăriei, atent documentat şi bazat pe informaţii solide, aceștia au cerut în continuare punct de vedere din partea biroului de presă al Primăriei Craiova. Dovedind rea-voinţă, li s-a răspuns că, în cazul lor, primăria nu va da curs solicitărilor de informații formulate verbal, deși Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public prevede această obligație la art. 6 alin. 2 din partea oricărei autorități sau instituții publice. Furnizarea informațiilor doar în urma unei cereri în scris avea ca scop îngreunarea desfășurării activității redactorilor GdS. Jurnaliștii s-au conformat și au formulat zeci de cereri de informare. În scris. Răspunsul la aceste cereri a depășit în numeroase cazuri termenul maxim de 30 de zile, prevăzut la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 544/2001, nefiind respectată nici prevederea aceluiași articol, care obliga primăria să informeze solicitantul în termen de zece zile dacă formularea unui răspuns durează mai mult.
Nu numai că răspunsurile la cererile GdS au venit cu mari întârzieri, acestea au fost formulate adesea evaziv, nerăspunzând, de fapt, la întrebările puse de jurnaliştii Gazetei de Sud. Reprezentativ pentru această situație este momentul în care GdS a cerut publicarea contractului semnat de Primăria Craiova pentru închirierea spațiului pentru Târgul de zi, pe 11 iunie, când am fost ignorați pentru 43 de zile, primind în final răspuns oficial în 24 iulie, nu înainte ca primarul să împrăștie sfidător o parte a contractului într-o ședință de Consiliu Local. Răspunsul nu a fost complet, Primăria Craiova, prin SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, refuzând să facă publice toate actele componente ale contractului.
Gazeta de Sud a protestat atunci titrând, timp de o lună, pe frontispiciul ediţiei printate „ZIAR CENZURAT“. Având cele mai bune intenţii şi sperând că lucrurile intră în normalitate, am scos titrarea de pe prima pagină, dar primăria a ignorat mesajul nostru şi a continuat cenzura pusă informației şi campania de denigrare a jurnaliştilor.
Ori de câte ori GdS a semnalat aceste derapaje în materialele publicate, Lia Olguţa Vasilescu a catalog Gazeta de Sud drept „presă băsistă“ – atât în public, cât și pe pagina sa de Facebook, i-a jignit pe jurnaliştii Gazetei de Sud, numindu-i incompetenţi.  
Totul a culminat cu un comunicat de presă postat de primărie pe propria pagină de internet, pe 25 iulie, în care acuză jurnaliștii GdS că „instigă la revoltă cetățenii care locuiesc pe strada Adrian Păunescu, încercând, prin dezinformare, inducerea unei stări de nemulţumire din cauza schimbării denumirii străzii“, după cum se arată în comunicat. Mai departe, primăria acuza următoarele: „Acest demers al cotidianului respectiv este unul din seria celor de decredibilizare a autorităţilor locale, prin minciună şi neprofesionalism jurnalistic“. Comunicatul de presă a fost redistribuit în aceeași zi de către Lia Olguța Vasilescu pe propria pagină de Facebook, aceasta declarând: „Presa băsistă, din nou în delir. Cum o fi asta, să fii jurnalist şi să inciţi oamenii la revoltă contra administraţiei, minţind cu nonşalanţă? Vom depune plângere pentru incitare. Să vedem dacă instituţiile funcţionează şi contra presei băsiste sau doar îi furnizează subiecte“.
În realitate, articolul la care face referire primăria („Primăria schimbă numele străzilor pe furiş“, apărut în GdS, joi, 25 iulie) a fost pur informativ, pornit de la sesizările mai multor locuitori de pe stradă, nemulţumiţi că primăria a schimbat denumirea străzii din Deva în Adrian Păunescu. Oamenii au declarat că nu au fost informaţi sau consultaţi în legătură cu schimbarea denumirii străzii, că astfel sunt obligaţi să cheltuiască bani pentru schimbarea actelor şi că nu sunt reprezentaţi de noua denumire.
Considerăm că prin acest comunicat primăria încearcă interzicerea dreptului oricărui locuitor al Craiovei de a-și exprima nemulțumirile legate de activitatea administraţiei locale, iar presei dreptul de a prezenta acest lucru.
Protestăm împotriva cenzurii de orice fel impusă jurnaliștilor şi, implicit, craiovenilor, a atacurilor lansate la adresa ziariştilor de către Primăria Craiova şi de către primar. Art. 30 din Constituția României garantează libertatea de exprimare a oricărui cetățean, interzice orice fel de cenzură, precum și suprimarea oricărei publicații.
Menționăm că nu am primit nici o solicitare din partea Primăriei Craiova de a publica un drept la replică referitor la articolul publicat sau la oricare din articolele publicate în ultimele 12 luni.
Încercarea de a cenzura o publicație din cauza unor divergențe de opinie pune în pericol drepturile fundamentale ale omului de a se exprima liber şi de a fi informat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS