12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii anunţă pichete în septembrie şi un miting la Bucureşti în octombrie

Medicii anunţă pichete în septembrie şi un miting la Bucureşti în octombrie

Angajaţii din sistemul sanitar, nemulţumiţi în principal de salarii, vor participa, între 18 şi 24 septembrie, la pichetări în toate judeţele din ţară şi în Capitală, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe, iar în octombrie va fi organizat un miting la Bucureşti, conform Mediafax.
Acţiunile de protest au fost stabilite în şedinţa de marţi a Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate, aceasta având ca membri fondatori Colegiul Medicilor din România (CMR), Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”.
În 17 septembrie, reprezentanţii organizaţiilor membre ale Coaliţiei din fiecare judeţ vor susţine o conferinţă de presă în care va fi anunţat calendarul mişcărilor revendicative pe plan local, a mai precizat sursa citată.
Tot în şedinţa de marţi a Coaliţiei s-a făcut evaluarea discuţiilor avute cu Ministerul Sănătăţii pe teme ca proiectul legii malpraxisului, rectificarea pozitivă de buget la sănătate şi proiectul legii de salarizare.
În acest context, Coaliţia remarcă disponibilitatea de dialog a Ministerului Sănătăţii, finalizarea proiectului legii malpraxisului, în varianta agreată de Coaliţie, şi rectificarea pozitivă a bugetului la sănătate.
Cu privire la proiectul legii salarizării, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, Coaliţia consideră că acesta se adresează doar unui număr restrâns de medici.
La rândul său, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România susţine că ideea salarizării suplimentare a medicilor este compromisă întrucât, prin forma sa, proiectul de act normativ „ascunde” mai curând dorinţa impozitării excesive a veniturilor informale decât construirea unei legi care să crească gradul de satisfacţie al personalului şi al pacienţilor.
Proiectul de lege privind salarizarea medicilor se află în dezbatere publică până la 1 septembrie.
Conform proiectului, spitalele publice vor putea organiza clinici sau secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat.
Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.
Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS