Femeia, mai bine reprezentată în societateImaginea femeii în mass-media este destul de contrastantă. Deşi reprezentantele sexului frumos sunt tot mai prezente în dezbaterile televizate, pe teme la ordinea zilei, imaginile în care femeia este prezentată în ipostaze fierbinţi abundă în paginile tabloidelor sau în cadrul emisiunilor de divertisment. Dincolo de toate acestea, ultimii ani au marcat o uşoară schimbare de mentalitate a jurnaliştilor, precum şi o continuă scădere a prezenţei stereotipurilor în mass-media. Cel puţin acestea sunt concluziile unei cercetări realizate de echipa ALTFEM, care în urmă cu doi ani a început să analizeze modul în care este reflectată imaginea femeilor şi bărbaţilor. Cercetarea echipei a vizat urmărirea rolurilor sociale şi profesionale care-i unesc sau diferenţiază pe bărbaţi de femei, dar şi care sunt stereotipurile ce construiesc sau erodează cele două genuri, conform unei metodologii utilizate pentru prima dată în 2011.

Concluziile studiului

S-a constatat o scădere a enunțurilor stereotipe și a aluziilor sexuale în emisiunile TV, a prezenței lor în agenda presei scrise şi creșterea prezenței femeilor în platourile TV. Echipa ALTFEM observă menținerea stereotipurilor și a ponderilor de reprezentare din publicitate. De asemenea, încă se regăseşte un număr deloc de neglijat de articole şi reportaje care dezbracă figura feminină mondenă din România. Totuşi, în ceea ce priveşte prezenţa acestora în presa scrisă generalistă, ponderea a scăzut cu 5% faţă de anul 2011, de la 22% la 17,7%, iar în presa tabloidă cu circa 3%, de la 37% la 34%.

De asemenea, analiza media arată că, deşi prezenţa femeilor în emisiunile de tip talk-show a fost în 2013 de 26%, faţă de 12% în anul 2011, frecvenţa prezenţei bărbaţilor în astfel de programe rămâne mai mare. În cercetare se arată că bărbaţii prezenţi în emisiunile TV au abordat cu precădere aspecte legate de sfera profesională – 43%, iar în cazul femeilor, incidenţa discuţiilor şi aspectelor legate de viaţa personală a depăşit pragul de 50%.

În schimb, emisiunile de divertisment sunt axate, în continuare, pe expunerea vieţii personale a unor personaje din lumea mondenă. Spre deosebire de anul 2011, studiul scoate în evidenţă faptul că în cadrul acestui gen de emisiuni a crescut numărul materialelor în care sunt prezentate femei din peisajul monden în ipostaze care scot în evidenţă calităţi fizice sau erotice.

Realizatorii studiului media au mai arătat că există un decalaj semnificativ de reprezentare a femeilor în domenii profesionale precum administraţia publică, sistemul sanitar sau politica. În publicaţiile generaliste, aproximativ 33% dintre femeile menţionate au fost prezentate în calitate de expert, în schimb, în presa tabloidă, peste 65% dintre experţii citaţi de jurnalişti au fost femei. Studiul concluzionează că jurnaliştii au încadrat bărbaţii mai des în categoria de expert (65%) decât femeile (35).


Publicitate clasică

În ceea ce priveşte publicitatea, femeile sunt mai prezente decât bărbaţii. În acest caz predomină scenariile domestice şi reproduceri ale mediului familial în care rolurile domestice şi de îngrijire sunt, de regulă, alocate personajelor feminine, iar bărbaţii sunt, cel mai adesea, prezentaţi în ipostaze pasive, dar cu rol de partener sau de soţ, respectiv tată.

Analiza, prezentată de Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Ionuţ Codreanu – ActiveWatch şi Irina Sorescu – preşedinte executiv al Centrului Parteneriat pentru Egalitate, a fost realizată în perioada februarie-mai şi a cuprins analiza celor mai urmărite emisiuni de divertisment şi de dezbateri difuzate de posturile Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, Prima TV, Pro TV şi TVR 1 şi a publicaţiilor Adevărul, Click, Libertatea şi Jurnalul Naţional.

În presa scrisă au fost analizate aproape 6.900 de articole, iar în cazul posturilor de televiziune – 141 de emisiuni. În cazul publicităţii TV au fost identificate peste 380 de spoturi unice.

Lansarea cercetării media „Imaginea femeii în societatea românească“ face parte din campania ALTFEM, realizată de TBWA/Bucureşti, ActiveWatch şi Centrul Parteneriat pentru Egalitate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 31 iulie 2013

Actualitate

» EXCLUSIV – Craiova: Directori noi la Termocentralele Işalniţa şi Craiova II din cadrul CEO
» Guvernul închide portiţa către scutirea de la plata timbrului de mediu
» Parcurile Craiovei, într-un tablou al contrastelor
» Saună la preţ redus
» Raportările contabile se depun doar de firmele cu afaceri mai mari
» Bani de la buget pentru trei festivaluri
» Elevi hipoacuzici, în practică în Italia
» Scurte ştiri
» Imobile de patrimoniu, abandonate de proprietari
» Producătorii anunţă dezastru pe piaţa băuturilor alcoolice
» Mehedinţi: Alegeri interne la PNL Drobeta Turnu Severin
» Se lărgeşte Carol I
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Ministrul Apărării a discutat achiziţia avioanelor F-16 cu secretarul de stat pentru armamente al Ministerului Apărării din Portugalia

Local

» CNAS: Au fost produse primele 215.000 carduri electronice de sănătate
» Craiovenii, puşi la fiert în staţiile RAT
» Femeia, mai bine reprezentată în societate
» Tătic de meserie pentru copiii abandonaţi
» Blocul Materno-Infantil, finalizat după 20 de ani
» Copilul bolnav de obezitate morbidă, din nou la spital
» Ciobanul din Cerăt a decedat
» Rectorul Universităţii „Ovidius“, prins când primea mită
» August, luna bâlciurilor în judeţul Olt
» Mehedinţi: Incendiu puternic în apropierea unei păduri de pini

Dolj

» Bianca Roman, copila care nu renunţă
» Bătrână ucisă la Unirea – Dolj

Sport

» Tenis – Perechea Cîrstea-Wickmayer, eliminată în primul tur la Washington
» Fotbal – Old Boys Craiova Maxima a câştigat jocul demonstrativ cu suporterii
» Fotbal – FC Universitatea Craiova – FC Balş, scor 3-1, într-un joc amical
» Fotbal – AS Podari – Pandurii II Târgu Jiu, scor 0-1, în Cupa României
» Tecău, aproape de „divorţ“ de Mîrnîi
» Luptătorii, pe podium la Chiajna
» Dănuţ Ceici, campion balcanic
» CS U, victorioasă cu OFK Petrovac
» AS Podari luptă în Cupă cu Pandurii II
» FC Universitatea, în faţa primului test
» Punct muncit la Ploieşti
» Fotbal – FC Universitatea şi CS Universitatea, amânate din nou
» Formula 1 – Marele Premiu al Indiei nu va fi organizat în 2014

Bani & Afaceri

» Ministrul Muncii: Există bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim şi Poşta Română
» Bulgaria reduce din nou preţul la electricitate
» Noi disponibilizări la Electroputere Craiova
» De ce preferă firmele angajaţii cu 2-4 ore pe zi
» Interconectorul de gaze între România şi Bulgaria, practicabil anul viitor

Sanatate

» Noua listă de medicamente compensate, amânată pentru 2014
» Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat, urmează să fie pus în dezbatere publică
» Ministrul Sănătăţii: Pachetul de bază oferă servicii medicale tuturor cetăţenilor

Educatie

» Candidaţi la postul de profesor, eliminaţi din examen

Magazin

» Horoscop

Top