1.330 de cadre didactice şi absolvenţi de studii de licenţă concurează astăzi pentru ocuparea unui post în învăţământul preuniversitar doljean, prin susţinerea probei scrise a examenului naţional de titularizare şi suplinire. Cea mai mare concurenţă se înregistrează pe catedrele titularizabile. Din datele Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cifra-record este atinsă la educatoare: 152 de candidaţi pe un post.
Lipsa locurilor de muncă la nivelul judeţului Dolj îi determină pe mulţi absolvenţi de studii superioare să-şi îndrepte atenţia spre învăţământul preuniversitar. Este singurul domeniu care asigură oportunitatea de a avea activitate măcar pe perioadă determinată. În acest an, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a scos la concurs 800 de norme şi fracţiuni de normă, dar şi 40 de posturi titularizabile, care oferă posibilitatea angajării pe perioada nedeterminată.
„Posturile titularizabile cele mai multe sunt pentru domeniul artă – 19. Apoi mai sunt patru posturi pentru învăţători, două posturi pentru limba şi literatura română, două posturi pentru limba engleză, un post pentru chimie, un post pentru discipline tehnice, trei posturi pentru educaţie fizică şi sport, iar pentru istorie şi geografie – câte două posturi. Concurenţa este foarte mare, dacă observăm că pe un singur post titularizabil de educator sunt înscrişi 152 de candidaţi“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu, preşedintele comisiei judeţene pentru examenul naţional de titularizare. Postul de educator cu această solicitare nu este în Craiova, ci în Băileşti, la Şcoala Gimnazială 3.
90 pe loc la limba română
Concurenţa pentru catedra de educatoare nu este singulară. Şi pentru celelalte discipline situaţia este asemănătoare. „La română sunt 90 de candidaţi pe loc, la limba engleză avem 65 de candidaţi pe loc, la educaţie fizică – 53 de candidaţi şi la învăţători – 50 de candidaţi pe loc. Şi în aceste cazuri posturile sunt în judeţ“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. Pentru a ocupa una dintre catedrele vacante, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7. Celor care nu reuşesc să se titularizeze le rămâne varianta suplinirii pe o perioadă maximă de un an şcolar.
„Disciplinele care au concurenţă mare pentru titularizare au şi multe ore pe suplinire. Dacă la învăţători vorbim de 50 de candidaţi pe un loc titularizabil, avem în prezent 77 de posturi libere pentru suplinitori, situaţie în care concurenţa scade de la 50 la trei candidaţi pe loc. Trebuie să facem precizarea că, pe lângă aceste posturi, în luna august vor apărea şi locurile vacante ale personalului detaşat pe funcţiile de îndrumare şi control. Adică o să apară în regim de rezervate pe un an posturile pe care sunt titulari directorii, care pot fi norme întregi sau fracţiuni de norme. Şi acestea se vor acorda candidaţilor pentru ca, la 1 septembrie, să avem puţine situaţii în care s-a susţinut concurs şi nu s-a ocupat un post“, a mai spus preşedintele comisiei judeţene de titularizare.
Noutăţi pentru acest an
Ca şi în cazul celorlalte examene naţionale, şi la concursul de suplinire şi titularizare din acest an au apărut noutăţi. Nu sunt vizate subiectele, ci modalitatea de derulare a examenului şi a repartiţiei. Centrele vor fi organizate pe discipline şi nu pe unităţi de învăţământ, pentru a nu mai exista discrepanţe ca anul trecut, când, de exemplu, o catedră de istorie a fost ocupată cu media 7 la un centru, iar la altul media nu a scăzut sub 9. Ţinând cont de aceste modificări, examenul se va desfăşura în patru centre din Craiova. Unul este la Colegiul Tehnic Energetic pentru disciplinele tehnice şi discipline din aria curriculară matematică şi ştiinţe – informatică, fizică, chimie, biologie.
Alt centru este la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, unde sunt aşteptaţi candidaţii pentru limba şi literatura română, limbi străine, profesorii documentarişti şi cei pentru discipline teologice.
La Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate susţin examen educatoarele, învăţătorii şi cei din învăţământul special, iar la Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ din Craiova – profesorii pentru disciplinele istorie, geografie, discipline socio-umane, arte şi educaţie fizică şi sport. În aceste patru centre sunt aşteptaţi 1.330 de candidaţi, care vor intra în săli până la ora 8.30, iar la ora 10.00 începe evaluarea care durează patru ore.
Concurenţă mare, salariu mic
Candidaţii care vor reuşi să obţină o catedră în sistemul de învăţământ preuniversitar doljean nu vor fi plătiţi neapărat pe măsura concurenţei. Salarizarea se face pe baza Legii nr. 63/2011, potrivit căreia un profesor cu studii superioare de lungă durată cu o vechime de până la doi ani la catedră este încadrat cu 981 de lei pe lună. Cei care au reuşit să promoveze definitivatul se vor încadra în tranşa de vechime doi-şase ani şi vor primi cu şapte lei mai mult, adică 988 de lei. La educatoare, unde s-au înregistrat concurenţă-record pentru titularizare în acest an, salariul este mai mic. Pentru un debutant cu vechime de până la doi ani încadrarea este de 867 de lei, iar, dacă a obţinut şi definitivatul, încadrarea este de 883 lei. Şi în cazul în care intervine şi naveta în funcţie de distanţă, este posibil ca veniturile să scadă şi mai mult, dacă banii nu se decontează, pe motiv că primăriile nu au au prevăzut fonduri pentru cheltuielile de transport ale cadrelor didcatice. Şi teza e valabilă doar pentru mediul rural. Dacă un cadru didactic locuieşte în Craiova şi predă în alt oraş din judeţ, legea nu prevede decontarea cheltuielilor pentru naveta între oraşe. Singurele avantaje pentru titularizare prevăzute de lege sunt dreptul la transfer şi la detaşare.