Mircea Cornişteanu, director general al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va fi prezent în SUA, în perioada 30 iulie – 3 august, la „The Watermill Center”, Long Island, New-York, fondat în 1992 de regizorul şi artistul vizual american Robert Wilson. Directorul teatrului craiovean va fi prezent în cadrul laboratorului pentru „performance” la workshop-ul organizat de legendarul regizor american în vederea viitoarei realizări a spectacolului „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, la Teatrul Naţional din Bănie. Pe durata a cinci zile, Robert Wilson şi echipa sa vor discuta cu Mircea Cornişteanu, însoţit de Cătălin Ionescu Arbore, în calitate de scenograf, pentru a pune la punct amănuntele viitoarei colaborări cu Naţionalul din Craiova. Premiera spectacolului „Rinocerii”, în regia lui Robert Wilson, este prevăzută să aibă loc pe 4 iulie 2014.
Robert Wilson a mai fost în trecut de trei ori la Craiova: prima oară cu prilejul prezentării spectacolului său „Femeia mării”, de H. Ibsen, în cadrul Festivalului Shakespeare, 2008. A doua oară, regizorul american a fost prezent la TNC în 2010 cu ocazia prezentării filmului spectacolului său „Hamlet – Un monolog”, realizat la Alley Theatre în 1995, regizat şi interpretat de el, iar a treia oară în 2012, la acelaşi festival internaţional, cu spectacolul „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble”, Berlin.
Aşa cum GdS a scris în numărul de miercuri, 24 iulie, Mircea Cornişteanu este invitatul Institutului Cultural Român din New-York (director: Doina Uricariu), unde astăzi va vorbi despre „Caragiale şi arta spectacolului”. Realizator a 21 de spectacole din opera lui Caragiale (teatru, proză, articole, scrisori), regizorul Mircea Cornişteanu va expune publicului prezent la conferinţă experienţa sa personală în „interpretarea” operei celui mai important dramaturg român şi va citi pagini din creaţia acestuia. „Caragiale & arta spectacolului (Q&A)“ este un eveniment dedicat operei marelui dramaturg, prozator, publicist, ce a marcat literatura clasică, modernă şi contemporană, deschizând practic atâtea drumuri stilistice până la teatrul expresionist şi teatrul absurdului (Eugen Ionescu) şi calamburul minimalist al tinerilor scriitori din vremurile noastre. Totodată, reprezintă o avanpremieră dedicată sărbătoririi limbii române prin evocarea unui maestru desăvârşit ce şi-a publicat întreaga operă în limba română. Pe lângă regizorul Mircea Cornişteanu, este şi Cătălin Ionescu-Arbore, scenograf, creator de costume, lighting designer, director general al Operei Naţionale Bucureşti până la începutul anului 2013. Conform comunicatului ICR New York, în sala Auditorium a ICR din va fi deschisă o amplă expoziţie intitulată „Caragiale şi arta spectacolului“, cuprinzând fotografii din spectacolele puse în scenă de regizorul Mircea Cornişteanu, care a montat toate piesele lui Caragiale şi a creat, în premieră, în istoria teatrului românesc, primul spectacol (la Naţionalul din Craiova) folosind ca text corespondenţa lui Caragiale – „Al matale, Caragiale“ – şi primul spectacol având ca suport proza şi publicistica marelui scriitor, „Boborul“. Cu acest prilej, va fi prezentat întreg dosarul unei montări puse în scenă de Mircea Cornişteanu, interzisă înainte de 1989.