Mii de micuţi din judeţul Dolj ar trebui monitorizaţi permanent de angajaţii Serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriilor. Este vorba, în cele mai multe cazuri, de copii care au nevoie de îngrijire de specialitate, sunt grav bolnavi, au diverse dizabilităţi, au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, provin din familii care sunt cazuri sociale, sunt abuzaţi, preluaţi de rude. Angajaţii Serviciilor Sociale de Asistenţă Socială din cadrul primăriilor din judeţ sunt cei care trebuie să monitorizeze atent toate cazurile vulnerabile, iar apoi să transmită informaţiile angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Cât de pregătiţi profesional în domeniul asistenţei sociale sunt aceşti oameni este greu de spus…
Toate neregulile descoperite de asistenţii din cadrul Serviciului de asistenţă ar trebui imediat anunţate la DGASPC Dolj, iar copiii ar trebui să primească periodic vizita asistenţilor sociali ai primăriilor. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi, implicit, DGASPC Dolj au evidenţiat, în nenumărate rânduri, faptul că există o proastă colaborare între instituţiile lor şi Serviciile de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale. O statistică oferită de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj realizată până la sfârşitul lunii iunie oferă cifre îngrijorătoare. „Peste 1.700 de copii neinstituţionalizaţi, aflaţi deci în grija familiei, sunt încadraţi în diverse grade de handicap: 858 dintre ei sunt încadraţi în gradul grav, 252 – în gradul accentuat, 515 – în gradul mediu şi 148 – în gradul uşor. Avem apoi sute de copii care sunt lăsaţi în grija rudelor, părinţii fiind plecaţi să muncească în străinătate. Avem adrese pe care le trimiteam primăriilor din judeţ, încă din 2004, prin care le solicitam colaborarea. Fiecare primărie din judeţ a primit o listă anexată cu copiii de pe raza sa, fiind vorba de copiii cu certificate de grad de handicap. Asistenţii sociali ai acestor primării sunt manageri de caz. Ei trebuie să monitorizeze şi să ne anunţe despre cele semnalate, să gestioneze toate cazurile. Am reînnoit aceste protocoale anual, însă, din nefericire, de multe ori nu primim raportări aşa cum ar fi normal sau le primim mult prea târziu, neavând astfel posibilitatea să intervenim la timp. Fiind vorba de copii cu diverse probleme, personalul Serviciului de asistenţă socială din cadrul fiecărei primării ar trebui să fie specializat, să fi urmat cursuri în domeniul asistenţei sociale şi, ce este mai presus de orice, să monitorizeze fiecare caz“, a spus Maria Manolache, director al DGASPC Dolj.
La cele mai multe Servicii Sociale din cadrul primăriilor doljene, angajaţii pe postul de asistent social sunt oameni fără nici un fel de calificare pentru meseria de asistent social, absolvenţi în mare parte ai liceului, fără noţiuni elementare de psihologie, pedagogie, sociologie, care nu au capacitatea să depisteze nevoile speciale ale unui copil. O astfel de situaţie, care ilustrează proasta colaborare între angajaţii Primăriei Drăgoteşti şi DGASPC Dolj, a fost prezentată în Gazeta de Sud, chiar săptămânile trecute. Este vorba de un copil de cinci ani şi nouă luni, Alexandru Negrici, care cântăreşte 120 kg. Copilul, lăsat în grija familiei, a ajuns la obezitate morbidă, nefiind solicitată intervenţia medicilor specialişti sau a asistenţilor sociali de la Direcţia Copilului.
Serviciul de Asistenţă socială din cadrul Primăriei Băileşti este acreditat
Am încercat să afăm de la câţiva reprezentanţi ai primăriilor din judeţ cum funcţionează Serviciile de asistenţă socială pe care le au în subordine, ce personal angajat au, dacă sunt acreditate sau nu. Am avut astfel ocazia să aflăm că Primăria Băileşti are un Serviciu de protecţie socială acreditat anul trecut, la care lucrează şapte persoane, dintre care două au pregătire în domeniu. „Avem cel puţin 70 de copii cu certificate de încadrare în grad de handicap pe care angajaţii noştri îi monitorizează. Avem şapte angajaţi la acest serviciu, dintre care doi sunt acreditaţi. Au urmat cursuri de calificare în domeniul asistenţei şi protecţiei sociale. Îmi doresc să îi acreditez şi pe ceilalţi cinci pentru că este foarte important, neavând personal care să fi urmat studii de specialitate. Doar unul dintre angajaţi are un master în domeniul asistenţei. Cei din cadrul acestor servicii au în sarcină monitorizarea şi controlul tuturor persoanelor aflate în nevoie, cazuri sociale, deci este nevoie de oameni care să ştie cum să discute cu cei aflaţi în nevoie, să le identifice problemele şi să acţioneze pe măsură. La fiecare trei luni am întâlnire cu angajaţii acestui serviciu social, am încercat să îi determin pe angajaţii acestui birou să scoată aceste persoane cu dizabilităţi în societate, să meargă la domiciliul lor, să facă anchete sociale ori de câte ori este nevoie“, a spus Costel Pistriţu, edilul municipiului Băileşti.
Pe lângă acest serviciu, Primăria Băileşti este partenera Centrului Teodora, deschis special pentru copiii cu dizabilităţi, în special pentru cei cu sindrom Down. Spre acest centru, care beneficiază de logoped, kinetoterapeut etc. sunt direcţionaţi şi alţi copii din Băileşti care au nevoie de un specialist.
La Desa, un jurist monitorizează toate cazurile vulnerabile
Probleme sociale care necesită monitorizare există şi în comuna doljeană Desa. O singură persoană se ocupă de monitorizarea tuturor cazurilor, este de profesie jurist, dar a mers la diverse cursuri în domeniul asistenţei sociale. „Nu avem nici măcar Birou de asistenţă socială în comună. Pentru acesta ar fi nevoie de cinci persoane, asta ar fi una din condiţii pentru a obţine acreditare. Chiar în prezent monitorizez cazul unui copil de 12 ani care se află într-o depresie din cauza mediului familial în care trăieşte şi care a ajuns de mai multe ori internat în Spitalul din Calafat. Mama acestui copil, în vârstă de 43 de ani, este imobilizată la pat de trei ani, însă nu poate fi încadrată în grad de handicap, nu primeşte pensie sau indemnizaţie. Avem apoi şapte copii aflaţi în plasament la bunici. Facem anchete sociale din două în două luni“, a precizat Dan Enea, inspector asistent social la Primăria Desa .
Serviciul de asistenţă socială din Goicea, acreditat în acest an
Şi în comuna Goicea, cel puţin 15 familii sau persoane sunt monitorizate lună de lună. „Avem doi angajaţi la acest serviciu, cu studii superioare, unul absolvent de Fizică şi altul de Ştiinţe Sociale. Au experienţă de şase şi respectiv zece ani şi diverse cursuri făpcute de-a lungul anilor. Mai au un atu, sunt localnici, cunosc foarte bine problemele fiecărei familii. Chiar în acest an, în luna martie, am reuşit să acredităm Serviciul de Asistenţă Socială şi am reuşit chiar să înfiinţăm un centru social în comună. Ca în fiecare localitate din ţară, şi noi avem cazuri sociale, copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, avem familii dezbinate, persoane împătimite de alcool. Am avut un caz cutremurător în luna iunie, când o minoră în vârstă de 12 ani a fost violată şi ucisă de un cioban, concubinul mamei copilei“, a spus Dumitru Viorel Marcu, edilul comunei Goicea.