http://www.youtube.com/watch?v=bGak1XfxZpw
Dacă rişti să mănânci la orele prânzului în oraş, cu siguranţă vei fi servit fără mănuşi. Şi asta, pentru că la fast-food-urile şi covrigăriile din Craiova rar se respectă normele de igienă. Mai mult, vânzătoarele nu sunt deloc stânjenite atunci când te servesc cu aceeaşi mână cu care au luat banii de la clienţii din faţa ta.
Nişte microbi în plus, nimic mai mult. Sunt rare cazurile în care, dacă te opreşti să mănânci un covrig de la magazinul din colţul străzii, întâlneşti o vânzătoare care să poarte mănuşi atunci când te serveşte. Până şi un şerveţel e greu de primit dacă nu îţi faci curaj să-l ceri. De pungă nici nu se mai poate pune problema.
Ajunşi în faţa unei covrigării, am văzut mulţi oameni care abia aşteptau să-şi cumpere de mâncare. Clienţii nu sesizează modul în care sunt serviţi. Nu iau atitudine în această privinţă. Probabil, cauza principală este permanenta agitaţie cu care se confruntă în fiecare zi craiovenii. Mirosul covrigilor rumeniţi, abia ieşiţi din cuptor, îi face pe clienţi să închidă ochii cu privire la modul în care sunt serviţi. Grăbiţi spre serviciu, cumpărătorii aşteaptă să li se ia comanda şi să îşi vadă de drum. Vânzătoarea prinsă fără mănuşi atunci când serveşte clienţii nu mai poate da înapoi. Întrebată de ce nu respectă regulile de igienă, aceasta încearcă să se scuze: „Îmi pare rău, dar nu pot să folosesc mănuşi pentru că sunt calzi covrigii, iar mănuşile mi s-ar topi. Ştiu că nu e igienic cum lucrez, dar oricum nu mă descurc prea bine pentru că eu nici măcar nu sunt vânzătoare“.
Mănuşa – un lux
Din păcate, nu doar la covrigării întâlnim asemenea situaţii. Nici fast-food-urile nu sunt un caz mai fericit. Şi aici, servirea fără mănuşi este sfântă. Pentru cei care lucrează în aceste medii, legile sunt făcute tocmai ca să fie încălcate. Prepararea unui hamburger la fast-food te face să nu-ţi mai doreşti să cumperi vreodată mâncare din aceste locuri. Vânzătorul, fără să poarte mănuşi, pune mâna pe o chiflă la întâmplare, o taie în două şi înghesuie cât mai multă varză şi prea puţină carne. Elena Obretin este de părere că regulile de igienă nu se respectă în aceste unităţi. „Nu este igienic. Consider că ar trebui mai multe controale de la Protecţia Consumatorului“, a spus femeia care tocmai trecea prin zonă. Unii se consideră norocoşi atunci când sunt serviţi cu mănuşi. „De data asta am avut noroc să fiu servită cu mănuşi. În caz contrar, aş fi refuzat categoric produsul“, a declarat Maria, care îşi cumpărase un covrig.
Conducerea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj a precizat pentru GdS că, până în prezent, craiovenii nu s-au plâns de nerespectarea regulilor de igienă din aceste unităţi. „Până acum nu am avut nici o plângere în acest sens. Regulile de igienă în aceste locuri trebuie neapărat respectate“, a declarat Gheorghe Marinescu, comisarul şef al CJPC Dolj.
Nici o sesizare
la DSP Dolj
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a precizat că folosirea mănuşilor de protecţie este obligatorie la servirea produselor alimentare, iar nerespectarea acestor reguli se poate pedepsi cu amenzi între 800 şi 1.600 lei. Cu toate acestea, în 2013 la DSP Dolj nu s-a primit nici o sesizare privind nerespectarea regulilor de servire a produselor alimentare. „Personalul care serveşte produsele alimentare trebuie să fie sănătos, să aibă cunoştinţe de igienă, fiind obligatorie absolvirea cursurilor de noţiuni fundamentale de igienă. Personalul trebuie să şi aplice aceste cunoştinţe, iar folosirea mănuşilor de protecţie este obligatorie. Nerespectarea acestor reguli se poate pedepsi cu amenzi între 800 şi 1.600 lei. În acest an, nu s-a primit nici o sesizare privind nerespectarea regulilor de servire a produselor alimentare“, este răspunsul DSP Dolj.
Direcţia de Sănătate Publică a mai precizat că nerespectarea regulilor de servire a produselor alimentare poate determina o serie de boli pentru consumatori, precum boala diareică acută, hepatita A, giardioza, însă până acum „nu au fost înregistrate astfel de cazuri“.
Roxana Nica,
Adriana Stoica (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)