17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Castrul de la Răcari, posibilă atracţie turistică

Dolj: Castrul de la Răcari, posibilă atracţie turistică

Actuala campanie de cercetări derulate la şantierul arheologic de la Răcarii de Jos a condus la descoperiri importante, castrul roman putând fi transformat într-un atu al judeţului, din punct de vedere turistic. 
„Cercetările la situl arheologic de la Răcari, reluate în urmă cu o lună, au dat rezultate remarcabile, care ne oferă o imagine și mai clară despre complexitatea organizării castrului roman. Sunt aspecte de interes atât pentru arheologi, cât și pentru orice pasionat de istorie. Săpăturile au adus la lumină două instrumente medicale, confecționate din os, ceea ce le dă specialiştilor de la Muzeul Olteniei motive să creadă că ar fi existat, în incinta castrului roman de la Răcari, şi un cabinet medical, în clădirea comandamentului. Campania de anul acesta s-a concentrat pe cercetarea acestei construcţii, una de mari dimensiuni, cu fundații și ziduri din piatră.
Echipa condusă de arheologul expert Dorel Bondoc, ale cărui eforturi le apreciez în mod deosebit, a reușit să delimiteze și să contureze șapte încăperi ale clădirii. Vorbim de o cameră centrală, în care se aflau statui ale zeităților romane, precum și stindardele și tezaurul unității militare cantonate aici, «Numerus Maurorum», formată din soldați de origine maură, cea care a și edificat comandamentul. Celelalte șase încăperi, dispuse de o parte și de alta, erau folosite ca birouri sau pentru păstrarea armamentului și echipamentului, iar una dintre ele se pare că găzduia acest cabinet medical”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Tot în această campanie au fost descoperite numeroase alte vestigii, care demonstrează cât de important este acest sit arheologic, ca sursă de informații despre perioada ocupației romane. În acelaşi timp, preşedintele CJ Dolj, a declarat că intenţionează să amenajeze unui parc arheologic la Răcari.
Castrul de la Răcari, în prezent unul dintre cele mai importante monumente arheologice din judeţul Dolj, a fost edificat în perioada războaielor daco-romane şi lărgit ulterior, în a doua jumătate a secolului al II-lea, fiind reconstruit din piatră la începutul secolului al III-lea. Fortificaţia are forma unui dreptunghi cu latura mare de 170 de metri şi latura mică de 140 de metri, în colţurile căruia se aflau turnuri de supraveghere. În interiorul castrului, pe lângă clădirea comandamentului, au fost construite barăci pentru cazarea soldaţilor, o magazie de alimente şi alte stabilimente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS