http://www.youtube.com/watch?v=MltzvfORX28
Atunci când cetăţeanul certat cu bunul-simţ sare calul trebuie avertizat sau corectat de cei care au posibilitatea legală să o facă. Dar când cei autorizaţi să ia măsuri nu se sesizează, ce-i mai rămâne cetăţeanului de rând?
O astfel de întâmplare i-a revoltat pe proprietarii din blocul 1 situat pe strada Petre Ispirescu, din cartierul Calea Bucureşti. Locatarii spun că unul dintre vecinii lor, de la apartamentul 12, şi-a renovat locuinţa, iar molozul l-a depus chiar lângă scara blocului, la fereastra apartamentelor de la demisol. De trei luni, molozul amestecat cu gunoi zace în faţa blocului, iar după ploile căzute în ultima perioadă sacii de hârtie s-au degradat şi emană miros de mucegai. „Gunoiul este aruncat aici de vreo două-trei luni. L-a depozitat cineva din bloc, de pe scară, care şi-a renovat apartamentul. Am anunţat şi la primărie, dar cred că nu l-au găsit acasă, pentru că nu locuieşte aici, şi a rămas aşa. E deranjant pentru că grădina blocului şi spaţiul dintre blocuri este bine întreţinut, iar gunoiul este pus chiar la uşă“, a spus Luminiţa Călin, proprietar.
Locatarii susţin că au sunat la Telefonul Cetăţeanului, că a venit un reprezentant al primăriei. „A întrebat al cui este molozul, a făcut o fotografie şi în final a zis: Îl amendez! Acest lucru s-a întâmplat acum circa o lună. De atunci, nimic“, a povestit unul dintre ei.
Oamenii spun că proprietarul de la apartamentul 12 şi-a mai ridicat o parte din gunoi, dar de restul se pare că a uitat. „El şi-a mai luat din gunoi pentru că era mult mai mult. Peste sacii ăştia de hârtie în care este depus gunoiul şi molozul a plouat şi degajă un miros de mucegai. Pe lângă aspectul dizgraţios din faţa blocului, acest gunoi este la un metru – doi de ferestrele bucătăriilor de la apartamentele situate la demisol. Ies şi copiii să se joace în faţa scării. Trebuie ridicat“, a spus locatara de la apartamentul 15.
Dar asociaţia?
Poate că ar fi fost şi obligaţia asociaţiei de proprietari să se implice, că doar este o problemă în propria-i ogradă. „Noi le-am zis şi celor de la asociaţia de proprietari despre gunoiul din faţa blocului, dar administratorul a spus că nu-i pasă“, a afirmat Dan Prică, proprietar.
Părerea celor de la asociaţie este însă alta: „Proprietarii nu s-au plâns. Noi am încercat să-l găsim pe acest proprietar, dar nu l-am găsit. El a avut nişte chiriaşi în acel apartament şi ăştia nu au plătit, mai are şi datorii la întreţinere. Acum am înţeles că nu mai are bani să termine ce a început în apartament. Nici măcar nu a depus acest moloz şi gunoi la platforma de gunoi, deşi nu ar fi corect, că plătesc ceilalţi pentru el gunoi suplimentar“, a explicat administratorul Asociaţiei nr. 1 Calea Bucureşti, Daniela Mandache.
Că nu s-au plâns cetăţenii din blocul cu pricina este greu de crezut, că administratorul de la asociaţie mai are obligaţia să privească în jur în asociaţia pe care o administrează este o certitudine, consfinţită chiar prin Legea asociaţiilor.
Minune
Contactaţi de redactorii GdS, reprezentanţii primăriei, angajaţi ai Poliţiei Locale, au ajuns la blocul cu pricina într-un timp foarte scurt. Şi, ca prin minune, nici nu a mai fost nevoie de identificarea proprietarului certat cu legea, fiindcă într-o oră – două (nu luni!) gunoiul a dispărut din faţa blocului 1 de pe Calea Bucureşti. Sperăm că aceiaşi angajaţi îl vor identifica pe „făptaş“ şi îi vor aplica şi o amendă pentru că legea le permite.
Unde-i învăţ e şi dezvăţ
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 – 1.500 de lei pentru persoane fizice, 1.000 – 2.500 de lei pentru persoane juridice, abandonarea sau depozitarea deşeurilor pe spaţii verzi, căi publice sau în alte locaţii care aparţin domeniului public“.
Articolul 33, Regulamentul privind gospodărirea municipiului Craiova