Comuna aflată la zece kilometri de Craiova se poate lăuda, de ieri, cu o fabrică de producere a furajelor, investiţie privată de peste un milion de euro care a ridicat nivelul localităţii. Deşi este aproape de oraş, investitorii nu prea s-au înghesuit la Coşoveni, motiv pentru care autorităţile locale încearcă să facă totul pentru a-i atrage. „Orice primar vrea să aibă firme pe teritoriul comunei, pentru că asta înseamnă locuri de muncă, taxe şi impozite şi, implicit, dezvoltarea localităţii“, susţine Nicuşor Coandă, noul edil al comunei, prezent şi el la inaugurarea fabricii.
Producţia de furaje sută la sută naturale a început la Coşoveni, sub formă de test, în urmă cu trei luni, iar până acum fabrica a produs şi a vândut peste 5.000 de tone. „Asta înseamnă că cererea este destul de mare în România, iar noi am intrat pe această piaţă pentru a veni în întâmpinarea dorinţei clientului“, afirmă Mădălin Enescu, cel care a susţinut această investiţie din fonduri proprii. Pe lângă fabrică, omul de afaceri a modernizat aici şi o fermă avicolă de creştere a puilor, ambele la cele mai înalte standarde de calitate, adunate sub brandul „Natural Ferma“. „Un lucru la fel de important pentru noi şi pentru această zonă este şi faptul că am creat peste 50 de locuri de muncă“, ţine să menţioneze Mădălin Enescu.
Fabrica de nutreţuri combinate are o capacitate de 35.000 de tone de furaje pe an, o linie de granulare de cinci tone pe oră, iar furajele se administrează ca atare la păsări şi animale. „Produsele sunt pentru porci, miei şi viţei pentru îngrăşare, găini de reproducţie, găini ouătoare, pentru toate animalele şi păsările care se pot creşte în fermă pentru a produce alimentele de bază. Sunt furaje fără hormoni de creştere şi fără conservanţi, pentru că toată lumea îşi doreşte să mănânce sănătos şi alocă tot mai mulţi bani pentru acest stil de viaţă“, mai spune Mădălin Enescu, directorul general al firmei care a investit peste un milion de euro la Coşoveni.
Comună cu apă, canalizare…
Comună cu peste 3.000 de locuitori, Coşoveniul are un buget „slăbuţ, pentru că el se face şi în funcţie de cum se mişcă comuna, de cum colectezi taxe şi impozite, şi asta e o problemă cam peste tot, să colectezi taxe, impozite, amenzi“, după cum susţine primarul Nicuşor Coandă. „Cea mai mare problemă este cu amenzile, indiferent de amendă, pentru că ea se dă, se înregistrează la primărie şi rămâne aici până se transformă în muncă în folosul comunităţii. Iar asta e o procedură greoaie şi la Coşoveni nu s-a făcut niciodată aşa ceva. De fapt, nu ştiu în câte comune s-a făcut chestia asta“, mai spune edilul. Localitatea nu are multe dosare sociale, iar primăria are la dispoziţie „cam patru-cinci bărbaţi care fac muncă în folosul comunităţii“.
Primarul are aproximativ 100.000 de lei pentru a pietrui unele drumuri, „pentru că s-a făcut canalizare pe o parte din străzi şi acestea au rămas vraişte“. „Mai am de remediat unele podeţe, care s-au stricat tot după lucrările de canalizare, pentru că nu au mai băgat tuburile înapoi şi se inundă nişte drumuri“, a precizat primarul. Coşoveniul are reţea de apă, dar şi aceasta a avut probleme, după cum spune noul primar. „Lucrarea era recepţionată, dar nu funcţiona nimic. Am pornit pompele, am dat presiune în tot satul şi am început să fac inventarul pe unde curgea apa. Am chemat firma pentru a remedia problemele, pentru că lucrarea era în garanţie, şi s-au făcut reparaţiile, e adevărat că mai cu strigături, aşa… Am obţinut şi toate avizele de funcţionare, pentru că nu se luaseră, şi apa este bună de băut. Avem aproximativ 200 de branşamente, puţine pentru cât de mare este comuna, dar lumea este mulţumită că are apă în curte. Este o parte a comunei, Deleniul, unde apa este la adâncimi mari şi în cantitate mică, nu mai vorbim de calitate, pentru că peste tot în sat apa din fântâni este de proastă calitate“, explică Nicuşor Coandă.
… şi sistem de supraveghere
Primarul i-a sfătuit pe localnici să nu desfiinţeze fântânile, pentru că apa din ele poate fi folosită la udat sau poate fi consumată, fiartă în prealabil, atunci când sunt probleme cu reţeaua de alimentare cu apă, cum se întâmplă când se întrerupe alimentarea cu energie electrică. „Nu avem un generator pentru staţia de apă, nu a fost prins în proiect, poate în viitor să luăm unul“, spune edilul. „Şi cu canalizarea este o problemă, pentru că e făcută în proporţie de 50%, cu fonduri guvernamentale, iar acum stăm şi aşteptăm restul de bani, care nu au mai venit de doi ani. Problema este că lucrările sunt începute şi se degradează cu timpul“, adaugă primarul Coandă.
În Coşoveni există şi un sistem de supraveghere video, care este de ajutor şi poliţiei, existând camere de luat vederi la intrările şi ieşirile principale şi în punctele „sensibile“ din comună. În ceea ce priveşte fondurile europene, Nicuşor Coandă şi-a propus ca din sesiunea de proiecte 2014-2020 să obţină bani de la UE pentru a asfalta drumurile pe unde se introduce canalizarea.
De la Tokyo la Coşoveni
De profesie inginer, primarul Nicuşor Coandă este ofiţer de marină şi spune că a renunţat la carieră şi călătoriile spre destinaţii precum Tokyo sau Singapore pentru a se întoarce acasă, la Coşoveni, şi a rămâne aproape de familia sa. „Soţia, părinţii sunt de aici şi vine o vreme când trebuie să alegi între a sta departe de cei dragi şi a câştiga un ban sau a fi permanent acasă, cu familia“, spune edilul.