19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalA obţinut 10 la bacalaureat. Ce va face în continuare?

A obţinut 10 la bacalaureat. Ce va face în continuare?

http://www.youtube.com/watch?v=OcLeabkFY-Q

Bianca Vătăşescu este una dintre cele patru eleve din judeţul Dolj care au reuşit să obţină media 10 la bacalaureat. Într-un interviu acordat cotidianului GdS, tânăra a mărturisit că nu a gustat pe deplin victoria şi că se pregăteşte intens pentru examenul de admitere la facultate.

Bianca Vătăşescu a absolvit Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova, recunoscut pentru buna pregătire a elevilor când este vorba de examenele naţionale. În fiecare an, aici se înregistrează măcar o medie de 10 la bacalaureat. În această sesiune, Bianca a reuşit să ducă mai departe tradiţia. „Cred că oricine ar putea să obţină note mari la bacalaureat dacă munceşte şi îşi impune acest lucru. Subiectele au fost de nivel mediu, oricine ar fi putut să ia o notă acceptabilă. Cred că la limba română a fost un şoc general, pentru că ne aşteptam să cadă proză şi erau foarte mulţi care nu învăţaseră poezie, şi asta a fost destul de ciudat, dar în rest au fost exerciţii uşoare“, a povestit absolventa specializării filologie – bilingv engleză. Ca orice candidat, nu a fost lipsită de emoţii. „Pot spune că am avut şi eu emoţii, mai ales că am susţinut examenul la discipline la care intervine foarte mult subiectivismul în evaluare, la limba şi literatura română, la istorie şi la ştiinţe socio-umane“.

A avut o singură medie de 9

Rezultatul Biancăi nu este întâmplător. Şi în timpul liceului a avut note foarte mari, drept dovadă fiind chiar media generală de 9,99. „Am avut o singură medie de 9, la matematică, în clasa a XI-a. Nu mi-a plăcut prea mult această disciplină“, a spus tânăra. Şi a făcut performanţă nu numai la clasă, ci şi la concursurile şcolare. „Am fost la olimpiade la engleză, dar numai până la fazele judeţene. Am participat şi la olimpiadele de ştiinţe socio-umane, am avut la fazele naţionale premiul II anul trecut şi menţiune anul acesta. De asemenea, la română am obţinut locul III“, a spus tânăra. În portofoliul ei se găseşte şi diploma Cambridge, care i-a echivalat o parte din probele de competenţe de comunicare într-o limbă străină, pe care trebuia să le dovedească la bacalaureat.

Vrea să rămână în România

Deşi are rezultate foarte bune, Bianca nu se gândeşte deocamdată să părăsească România. „Aş vrea să fac o carieră aici, în ţară. Dacă nu o să mi se ofere ocazia, sigur că o să plec, dar eu încerc să fac tot posibilul să rămân în ţară lângă familie şi lângă prietenii mei“, a precizat tânăra. Îşi doreşte să devină psihoterapeut. „Am ales să urmez acest domeniu pentru că sunt foarte curioasă din fire şi mi se pare că tot ce înseamnă comportamentul uman îmi oferă foarte multe în acest sens, pentru că întotdeauna mi-am dorit să-i cunosc pe cei din jur şi chiar mi-aş dori să-i ajut să se cunoască mai bine şi să-şi rezolve singuri problemele“, a explicat Bianca. A avut-o ca model pe mama sa, care exercită această profesie. A început pregătirea de la vârste fragede. Citeşte literatura de specialitate încă de la clasa a VIII-a şi a participat şi la acţiuni de voluntariat, pentru a se convinge că domeniul pe care l-a ales i se potriveşte. Acum îşi doreşte să-şi atingă ţelul. Are însă mari emoţii, pentru că trebuie să treacă de pragul admiterii la Facultatea de Psihologie din Bucureşti şi se aşteaptă să fie concurenţă mare. Anul trecut, au fost nouă candidaţi pe loc. Concursul va fi pe 22 iulie.

Ar face schimbări în învăţământ

Profesia de psihoterapeut este considerată de Bianca precum o carte de vizită care îi va da acces să lucreze în mai multe domenii. Sistemul educaţional este însă domeniul pe care îl cunoaşte din postura de elevă, din care i-a testat lipsurile. „În învăţământ, consilierea din şcoală ar trebui să fie mai accentuată, în sensul că sunt foarte mulţi care nu ştiu exact ce domenii să-şi aleagă pentru a face o carieră. Tocmai în sensul acesta ar trebui să fie foarte multe teste şi copiii să vorbească şi cu un specialist în domeniu, care să-i consilieze pentru a le descoperi în primul rând aptitudinile. Cred că foarte mulţi sunt îndrumaţi de părinţi în carieră şi merg pe ideea câştigului material. O slujbă care nu îţi aduce nici un beneficiu spiritual mi se pare foarte ciudată. Eu cred că poţi câştiga foarte bine dacă eşti foarte bun într-un domeniu“, consideră Bianca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS