36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDe 10 la şcoală, de 4 la Evaluarea Naţională

De 10 la şcoală, de 4 la Evaluarea Naţională

Zeci de elevi din Dolj cu medii generale peste 9.00 şi chiar peste 9,50 în cei patru ani de gimnaziu au dovedit că Evaluarea Naţională este o adevărată piatră de încercare. Nu au reuşit să obţină nici măcar 5.

Exemplele de elevi fruntaşi la şcoală, codaşi la examen nu sunt puţine. Cele mai multe se întâlnesc la şcolile din mediul rural. La Şcoala Sadova, zece elevi se află în această situaţie. Primul elev are media generală pentru cei patru ani de studiu 9,81. La Evaluarea Naţională de la matematică, elevul a obţinut 4,40. Pentru alt coleg al său cu media 9,41, nota la matematică a fost 3,60. Şi lista cu exemple poate continua. Situaţie similară şi la Argetoaia. Un elev cu media generală a celor patru ani de gimnaziu 9,61, la Evaluarea Naţională a obţinut 5,60 la limba şi literatura română şi 4,10 la matematică. A fost loc şi de mai rău. Un copil având media 9,27, la Evaluarea Naţională a obţinut următoarele rezultate: 3,40 la limba şi literatura română şi 4,55 la matematică. Lista exemplelor poate continua cu Şcoala Celaru, Rast, Predeşti. Am găsit situaţii de acest gen şi la Şcoala „Ion Creangă“ din Craiova.

Notele de la clasă au fost pentru încurajare

Am încercat să aflăm care sunt explicaţiile pentru aceste situaţii chiar de la unităţile de învăţământ. Aşa am aflat că notele de la clasă pot fi stimulente şi nu un barometru real al cerinţelor naţionale. „Ei se descurcă în general la limba română. Sunt, în general, clase slăbuţe şi în aceste situaţii trebuia să se stabilească o ierarhie. Cei care se mai străduiau să înveţe erau încurajaţi şi mai primeau note mari. Adevărul este că aceste generaţii nu mai au motivaţie să înveţe. Nu mai acceptă modelele date de şcoală, ci pe cele din mass-media, gen Bianca Drăguşanu pentru fete şi Gigi Becali pentru băieţi. Noi le spunem să înveţe că să-şi construiască o carieră şi ei ne spun că au văzut că se poate şi fără. Ce să facem, ne contrazic imaginile de la televizor!“, a precizat directorul Şcolii Gimnaziale Sadova.

„E nevoie de examen de admitere la liceu“

Eşecul elevilor cu medii mari, de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă“ din Craiova este explicat altfel de conducerea unităţii de învăţământ. „Nu mai există examen de admitere şi ei ştiu că pot intra la liceu şi cu nota 1. În aceste condiţii, mulţi nu mai acordă atenţia cuvenită Evaluării Naţionale. Am stat de vorbă cu elevii chiar după finalizarea Evaluării. Unii au tratat subiectele ca fiind uşoare şi nu s-au mai concentrat aşa cum trebuia. Alţii, pur şi simplu nu au vrut să se streseze. Nu au nici părinţii lângă ei să-i îndrume, să-i monitorizeze şi atunci se întâmplă să aibă astfel de căderi. Am avut şi copii care au obţinut note mari la Evaluare. Dar pentru a nu mai avea situaţii de acest gen, pentru a avea o evaluare corectă a elevilor, cred că ar fi nevoie să se reintroducă examenul de admitere la liceu“, a explicat Angela Soare, directorul adjunct al unităţii de învăţământ.

Notele din gimnaziu cresc media de admitere

La Rojişte, managerul şcolii Despina Vrejoiu spune că până acum nu s-a întâlnit cu astfel de situaţii, în care elevi cu medii peste 9.00 să nu obţină nici 5.00 la examenele naţionale. „Nu cunosc cauza. Dar am cerut notă explicativă tuturor cadrelor didactice. Pentru că acest subiect chiar este de discutat. Să vedem ce explicaţii primesc, pe 15 august când trebuie să dau calificativul. Pentru mine situaţia este în premieră. Eu am sesizat cam ce ştiau elevii, de la inspecţiile ţinute la clasă, dar nu am putut face mai mult“, a spus managerul. Notele din gimnaziu cresc media de admitere la liceu. Aşa se face că elevii prind curaj să opteze pentru licee care se raportează la programa şcolară.
„În general, elevii de la Rojişte au optat pentru Liceele Energetic Colegiul «Ştefan Velovan», Liceul Teoretic «Henri Coandă». Se duc toţi spre Craiova, nici unul la Malu Mare, unde este cea mai apropiată unitate liceală“, a mai spus Despina Vrejoiu. Discrepanţele între rezultatele de la clasă şi cele de la Evaluarea Naţională nu au devenit însă obiect de cercetare pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. „Vom cere o notă explicativă după admiterea la liceu. În unele situaţii cauza poate fi chiar stresul creat de ideea că va susţine examen. Am cunoscut situaţii în care elevi buni nu au făcut faţă presiunii de la examen“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu. Din datele publicate de Ministerul Educaţiei, se observă însă că la multe şcoli nu este vorba doar de cazuri izolate. Exemplele cresc şi tind chiar spre generalizare dacă se iau în calcul şi mediile de opt din timpul gimnaziului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS