Premierul Victor Ponta a anunţat aseară că aproximativ 2.800 de oameni vor pleca din aparatul administrativ în perioada următoare, ca urmare a ceea ce se doreşte a fi „eficientizarea aparatului administrativ”, informează Agerpres.ro. „O să plece vreo 2.800 de oameni în perioada imediat următoare, pe baza ordonanţei pe care am adoptat-o deja, cea cu desfiinţarea posturilor vacante şi cu anumite restructurări în autorităţile centrale”, a spus primul ministru, la postul de televiziune RTV, întrebat fiind dacă în perioada următoare vor avea loc disponibilizări în aparatul administrativ central sau local.
În ce priveşte Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, premierul a precizat că aceasta se restructurează, în baza unei ordonanţe adoptate recent, pe baza unei strategii convenite cu Banca Mondială, astfel încât se desfiinţează Garda Financiară şi se creează Direcţia Antifraudă.
Raportul între salariul minim şi maxim va ajunge la 1-7
Raportul dintre limita minimă şi cea maximă a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizării va determina şi modificarea Legii funcţionarului public, astfel încât şefii de instituţii să aibă o mai mare „flexibilitate” în aranjarea grilei, a afirmat, de asemenea, premierul Ponta, citat de Mediafax. Şeful Guvernului a precizat că el a propus ca raportul dintre salariul minim şi cel maxim să nu fie mai mare de 1 la 7, chiar dacă multora li s-a părut exagerat. În cadrul acestei grile, salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei faţă de 800 lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB, a arătat Ponta. El a susţinut că vor fi stabilite criterii de performanţă pentru aceste salarii, dar că va fi modificată şi Legea funcţionarului public.