33.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalUn sfert de milion de euro, paguba la Târgul de pe Caracal?

Un sfert de milion de euro, paguba la Târgul de pe Caracal?

Primăria Craiova recunoaşte, într-un răspuns trimis GdS, că lucrările pentru amenajarea târgului de pe strada Caracal s-au derulat fără autorizaţie de construire. Cu o întârziere de patru luni, de când lucrează la respectivul târg, firma Texind a primit acum două zile autorizaţia de construire, din care aflăm lucruri interesante.

GdS a scris pe larg despre contractul de închiriere ţinut secret de conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, contract prin care societatea din subordinea Primăriei Craiova a închiriat 32.000 de metri pătraţi de la SC Texind SA, pentru care a plătit deja degeaba zeci de mii de euro chirie. Concret, Târguri şi Pieţe a plătit 15.000 de euro lunar firmei Texind începând cu luna aprilie 2013, dar nu a beneficiat de terenul şi spaţiile pe care Texind s-a angajat să le pună la dispoziţie. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu. Contractul de închiriere semnat la începutul acestui an nu obligă firma care deţine terenul să termine lucrările de amenajare a târgului până la un anumit termen, ci doar obligă societatea primăriei să scoată bani din conturi lunar, chiar dacă nu foloseşte târgul. La presiunea opiniei publice, directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Cătălin Resceanu, a făcut publică o parte din contract, dar încă nu a pus la dispoziţie şi celelalte părţi din document, cum ar fi schiţa de amplasament a imobilului situat pe strada Caracal 172B, procesul-verbal de negociere a chiriei lunare şi procesul-verbal de predare-primire a spaţiului. Acestea fac parte integrantă din contract, dar Resceanu ezită să le publice, deşi GdS a solicitat de mai bine de o lună publicarea integrală a contractului.

Curat nelegal

Nu numai clauzele din contract ridică mari semne de întrebare, ci şi legalitatea lucrărilor care se desfăşoară pe strada Caracal 172B. Deşi ele au început în luna martie, firma Texind nu a avut autorizaţie de construire până pe 8 iulie. Astfel, timp de patru luni, la amenajarea noului târg s-a lucrat în afara legii, iar autorităţile statului au închis ochii. GdS a adresat, în luna iunie, Poliţiei Locale o solicitare de informare publică legată de existenţa documentelor legale pentru demararea lucrărilor la târg. Nici până azi, Poliţia Locală nu a trimis un răspuns. Dar nici nu mai contează, pentru că primăria singură recunoaşte că firma nu a avut autorizaţie de construire. „Ca răspuns la cererea dvs. din data de 20 iunie 2013 (…) cu privire la amplasamentul situat în strada Caracal 172B, vă comunicăm faptul că a fost emis Certificatul de Urbanism nr. 1112 din data de 7 iunie 2013. Menţionăm faptul că, până la data formulării prezentei cereri, autorizaţia de construire nu a fost eliberată“, se arată într-un răspuns trimis GdS de primărie pe 8 iulie. Ca o coincidenţă, în aceeaşi zi, pe site-ul primăriei, la rubrica „Autorizaţii de Construire“, figurează ca fiind emisă autorizaţia de construire nr. 776 pe numele Texind SA. Deci, nici vorbă ca Poliţia Locală să mai aplice cuvenitele amenzi pentru lucrări fără autorizaţie, din simplul motiv că nu a fost pe teren să constate acest lucru. Şmecheria a mai fost folosită cu succes şi cu alte ocazii.

12 luni – termen de execuţie

Ce aflăm, de fapt, din respectiva autorizaţie de care primăria a uitat, surprinzător, să menţioneze? Ceea ce ar fi trebuit să citim în contract, şi anume durata lucrărilor. Mai exact, în autorizaţie scrie că sunt autorizate lucrările de „AMPLASARE CONSTRUCŢII UŞOARE DIN LEMN TIP HALĂ ŞI AMENAJARE TÂRG ZILNIC. CONSTRUCŢIE CU CARACTER PROVIZORIU. DURATA DE AMPLASARE – 10 ANI. Durata amplasării va decurge da la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Construcţiile se vor desfiinţa pe cheltuiala beneficiarului fără a solicita despăgubiri în termen de 30 de zile de la sesizarea în scris din partea Primăriei Craiova în funcţie de necesităţile urbanistice ale zonei.
Se vor respecta prevederile avizului de securitate la incendiu nr. 107/13/SU-DJ din 5.07.2013 emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Oltenia»al Judeţului Dolj“.
Câteva rânduri mai jos apare şi termenul de finalizare a lucrărilor: 12 luni. „Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate“, scrie în autorizaţie. Dacă ar fi să ne luăm după această cifră, înseamnă că Texind va finaliza lucrările în luna iunie 2014, dată până la care Pieţe şi Târguri ar plăti chirie degeaba, deoarece nu poate folosi terenul şi construcţiile pe care le-a închiriat. Dacă la cele patru luni în care a achitat deja chiria adăugăm încă 12 luni, rezultă că Pieţe şi Târguri ar plăti nu mai puţin de 240.000 de euro. Degeaba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS