19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Stejari, găsit incompatibil

Primarul din Stejari, găsit incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul primarului comunei gorjene Stejari. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, contrar prevederilor legale. Ştefan Lupu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2008 – 25 aprilie 2013, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Stejari şi calitatea de reprezentant al comunei Stejari în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC NICAPSAL SALUBRIS SRL. Edilul nu a respectat dispoziţiile din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

Mandat
sub semnul întrebării

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul din Stejari şi alţi edili din ţară găsiţi în aceeaşi situaţie de incompatibilitate au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Primarul Ştefan Lungu nu a depus un punct de vedere la Agenţia Naţională de Integritate. Edilul va încerca să anuleze decizia ANI în instanţă.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului“, se menţionează într-un comunicat al ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS