27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlanul de amenajare a Bazinului Hidrografic Jiu, avizat

Planul de amenajare a Bazinului Hidrografic Jiu, avizat

Planul de Amenajare a Bazinului Hidrografic Jiu a fost avizat recent de către Comitetul de Bazin Jiu-Dunăre, a anunţat Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu printr-un comunicat. Proiectul face parte din Planul Naţional de Amenajare a bazinelor hidrografice din România şi se bazează pe studiile de fundamentare elaborate în intervalul 2006-2010, sub coordonarea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Printre obiectivele principale ale Planului de Amenajare a Bazinului Hidrografic, amintim inventarierea resurselor hidrologice (naturale) de apă de suprafaţă şi subterană, determinarea situaţiei actuale a utilizării pe folosinţe a resurselor de apă, identificarea amenajărilor structurale existente pentru asigurarea disponibilului la surse şi a principalilor parametri de performanţă, precum şi determinarea cerinţelor viitoare socio-economice şi de mediu privind resursele de apă”, a explicat directorul ABA Jiu, Marin Talău.

Lucrări prevăzute

Experţii au stabilit că la nivelul Bazinului Hidrografic Jiu, esenţiale sunt măsurile structurale şi nestructurale pentru apărare împotriva inundaţiilor. În acest context, ABA Jiu are propuse şase lucrări pe tipul de măsură structurală şi una pe tipul de măsură nestructurală.  

Printre lucrările din prima categorie se numără cele pentru creşterea capacităţii de curgere a albiilor minore pe râul Teslui, pe sectorul Mischii-Teslui din judeţul Dolj. De asemenea, sunt prevăzute îndiguiri şi aducerea la clasa de importanţă pe râul Jiu, pe sectorul barajului Işalniţa în aval de municipiul Craiova. De asemenea, lucrările cuprind apărări şi consolidări de maluri (pe râul Raznic, pe sectorul Greceşti la confluenţă cu râul Jiu din judeţul Dolj), regularizări de albii (pe râul Motru, pe sectorul Glogova-Cătunele-Valea Mănăstirii din judeţul Gorj) şi reabilitarea lucrărilor existente (pe râul Jiu, în zona localităţii Işalniţa-Dolj).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS