14.4 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMitropolia Olteniei primeşte Şcoala „Obedeanu“?

Mitropolia Olteniei primeşte Şcoala „Obedeanu“?

http://www.youtube.com/watch?v=u_nEY8li7yk

Primăria Craiova vrea să păstreze în proprietate clădirea de pe strada Mihai Viteazul a Colegiului Naţional „Elena Cuza“, intenţionând să ofere Mitropoliei Craiova, la schimb, Şcoala „Obedeanu“ de pe strada Brestei

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că vrea să păstreze în patrimoniul municipalităţii corpul de clădire din cadrul Colegiului Naţional „Elena Cuza“ pe care l-a câştigat în instanţă Mitropolia Craiova. Concret, este vorba despre imobilul aflat chiar la stradă, vizavi de Colegiul Naţional „Carol I“. Acolo, fostul Liceu „Nicolae Bălcescu“ avusese la un moment dat atelierele şcolare. Cu vreo 15 ani în urmă, clădirea – aflată în paragină – adăpostea doar sediul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj. A urmat o reabilitare a imobilului, cu bani din bugetul local, clădirea fiind adusă la standardele actuale ale sistemului de învăţământ. Nu cu mult timp în urmă, imobilul a fost însă câştigat în instanţă de Mitropolia Craiova.

„Nu distrugem a doua şcoală din Ţara Românească, să facem biserică“

„Noi avem situaţia pe care o ştiţi şi care nu se datorează acestei administraţii, vizavi de clădirea care este lângă «Elena Cuza» şi care aparţinea până acum de «Elena Cuza». Ea a fost câştigată în instanţă de Mitropolia Olteniei. Acolo învaţă 2.000 de copii în mai multe schimburi. Dacă ar fi să cumpărăm acea clădire, ar trebui să scoatem foarte mulţi bani din bugetul local. Ceea ce nu ne permitem. Este vorba de peste un milion de euro – nu am făcut o evaluare, dar se poate să ajungă chiar la două milioane de euro. Dar situaţia acelui corp de clădire trebuie lămurită cât mai curând, pentru că altfel riscăm să ajungem în situaţia de a avea foarte mulţi copii în stradă. Iar în zona respectivă nu mai există un corp de clădire pe care noi, primăria, să putem să-l achiziţionăm“, a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Lia Olguţa Vasilescu.
Pentru a păstra această clădire, conducerea Primăriei Craiova s-a gândit să ofere un alt imobil la schimb Mitropoliei Olteniei.
„Singura variantă posibilă de schimb ar fi Şcoala „Obedeanu“, în condiţiile în care nu mai avem copii aproape deloc acolo. Clasa I, anul acesta nu se poate forma din cauză că nu sunt copii. Sunt acolo câteva clase unde învaţă 133 de copii dintr-o minoritate şi care, din păcate, nu se prea prezintă la şcoală, fiindcă au reuşit ca în anul şcolar 2012-2013 să adune peste 25.000 de absenţe. Vă daţi seama că, practic, nu se prezintă aproape deloc la şcoală. Dacă se va face acest schimb, pentru că în prezent nu am perfectat nimic cu Mitropolia, se va face cu o singură condiţie: ca acel corp de clădire să fie reabilitat şi să aibă în continuare destinaţia de şcoală. Adică nu distrugem a doua şcoală din Ţara Românească, să facem biserică sau altceva, cum îşi închipuie unii, ci facem tot corp de şcoală. Din discuţiile pe care le-am avut cu ÎPS Irineu – dar, încă o dată vă spun, nu am ajuns încă la nici un fel de acord – ideea ar fi ca acea clădire să fie reabilitată şi apoi să fie destinată amenajării unui Muzeu al Educaţiei (având în vedere că este a doua şcoală din Ţara Românească), a unui sediu pentru o filială a Academiei Române şi, obligatoriu, să funcţioneze aici o şcoală – dumnealui spunea ceva de o şcoală de asistente medicale. Deci în nici un caz n-o să i se schimbe destinaţia“, a menţionat primăriţa.

Nici un înscris în clasa I la Şcoala „Obedeanu“

Olguţa Vasilescu i-a asigurat pe profesorii de la Şcoala „Obedeanu“ – devenită nu demult structură a Şcolii nr. 12 „Traian“ – că schimbul de clădiri nu se va produce din această vară, ci începând cu anul şcolar 2014 – 2015, pentru ca dascălii să-şi poată găsi alte catedre.
„Eu ştiu care este problema acolo: profesorii se gândesc că nu vor mai avea catedre. Am spus: chiar şi în această situaţie nu vom face schimbul înainte de luna mai a anului viitor, când va avea loc mişcarea de personal, iar profesorii vor putea să-şi ia catedre în alte părţi ca să nu rămână pe drumuri. Cu certitudine însă vreau să vă spun că, chiar dacă păstrăm această clădire ca şi şcoală, nu mai sunt copii. Pentru clasa I în anul şcolar 2013-2014 nu s-au depus cereri, ori trebuie să fie minimum 12 copii în clasă ca să poată funcţiona. În clasa a II-a avem 11 elevi înscrişi, deci sub normativ. În clasa a III-a avem 17 elevi înscrişi, într-a IV-a şi a V-a câte 14 elevi, într-a VI-a – 18 elevi, în a VII-a – 15 elevi, iar în a VIII-a – 13 elevi. În total sunt 102 elevi care ar trebui să înveţe acolo în anul şcolar 2013-2014“, a explicat primăriţa.
Pe de altă parte, nici elevii înscrişi la această structură nu s-au obosit să vină prea des la şcoală. Cei 133 de elevi care au încheiat anul şcolar săptămâna trecută în localul Şcolii „Obedeanu“ au strâns în total 25.001 absenţe, adică, în medie, aproape 190 de absenţe de fiecare elev.
„Acolo sunt câteva clase formate, în principal, de minoritatea romilor. Dacă nu se prezintă la şcoală, clasele respective ar trebui să le încorporăm în structura şcolară a Şcolii „Decebal“, de care aparţin. Chiar şi în aceste condiţii, după cum vedeţi, şcoala ar urma să rămână goală.
Nu am luat încă o decizie, dar mă îndrept, vă spun sincer, către decizia de a face un schimb cu Mitropolia, să luăm noi clădirea de la «Cuza», de care suntem realmente interesaţi, pentru că acolo învaţă 2.000 de copii, şi să dăm Şcoala «Obedeanu», dar cu anumite clauze: că trebuie să rămână cu destinaţie de şcoală – dacă va intra acolo şi sediul filialei Academiei Române nu poate fi decât o bucurie pentru noi şi că va reabilita această clădire“, a menţionat Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS