Statisticile vorbesc de la sine: unu din trei oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când medicii decid că este nevoie. De cele mai multe ori, singura şansă a celor care au nevoie de transfuzii sunt chiar rudele sau prietenii pacientului.
Nu pentru a obţine tichete de masă, ci din dorinţa de a dona sânge pentru a salva o viaţă, aceasta a fost deviza celor 15 craioveni care s-au prezentat ieri la centrul mobil de donare de sânge aparţinând Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, amplasat în Piaţa „Mihai Viteazul“. Acţiunea face parte din campania naţională „O şansă pentru viaţă“ derulată de Asociaţia React, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.
„Chiar în aceste zile, bunica mea, internată în unul dintre spitalele craiovene, a avut nevoie de grupa A II, însă Centrul de Transfuzii nu dispunea de sânge pentru această grupă. Fiecare din noi putem avea, la un moment dat, pe cineva drag care are nevoie de sânge. Tocmai de aceea, campania noastră este una de conştientizare a oamenilor, încercăm să stimulăm donarea benevolă. Nu de puţine ori, cei care donează pentru nişte tichete de masă ajung uneori să dea declaraţii false în acele fişe pe care le completează, tocmai din dorinţa de a se califica pentru a primi acele stimulente. Vrem să înlăturăm aceste probleme. Oamenii care vin să doneze sânge trebuie să fie sinceri, să o facă din convingere, din dorinţa de a ajuta un semen. Vrem să transformăm aceste acţiuni în tradiţie, vrem, de asemenea, să amplasăm corturi pentru ca oamenii pe perioada estivală să poată să îşi ia o tensiune arterială şi să bea un pahar cu apă. Am fost surprinşi să vedem nenumăraţi craioveni interesaţi să afle amănunte despre această campanie, alţi 15 şi-au exprimat dorinţa de a dona sânge, însă, din nefericire, din cauza tensiunii sau a altor probleme medicale, nu li s-a permis“, a spus Leonard Şonei, reprezentantul Asociaţiei React în Craiova.
Doar cinci persoane din cele care au dorit să doneze sânge au fost acceptate. Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 58 kg la femei şi 60 kg la bărbaţi, tensiune arterială sistolică între 11 şi 18 mmH, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării, să nu fi avut boli cardio-vasculare, ulcer, diabet, TBC etc.
Craiovenii, sensibilizaţi de criza de sânge cu care se confruntă bolnavii
Unul dintre craiovenii care a decis să doneze sânge benevol pentru Centrul de Transfuzii Sanguin craiovean este şi Ionuţ Văduva, de 20 de ani. Nu a ştiut despre această campanie, a trecut din întâmplare pe lângă centrul mobil şi a decis că nu poate rămâne indiferent. „Am auzit de nenumărate ori despre oameni care au donat sânge pentru a-şi salva rudele aflate în stare critică. Tocmai de aceea am decis că trebuie să văd dacă sunt acceptat să donez. Cu siguranţă, voi dona şi cu alte ocazii“, a spus tânărul din comuna doljeană Dobroteşti.
Şi Andreea Coman, din Craiova, a fost sensibilizată în momentul în care a aflat despre campania ce are loc în Craiova: „Este cumplit să ai pe cineva care trebuie operat, iar intervenţia chirurgicală să fie amânată din lipsă de sânge. Şi eu m-am confruntat cu o astfel de situaţie. La bunicul meu, în vârstă de 70 de ani, care are o grupă de sânge rară, a durat o săptămână până am reuşit să găsim un donator. A fost descoperit cu leucemie şi periodic avea nevoie de transfuzii de sânge. De fiecare dată am avut aceleaşi probleme. În situaţia lui sunt zeci de oameni!“.
Campania continuă
Caravana mobilă se va afla la Craiova şi săptămâna viitoare, pe 9 iulie, iar pe 15 iulie va fi la Slatina, în curtea Spitalului Judeţean. Potrivit medicilor, un bărbat poate dona sânge de patru ori pe an, iar o femeie de trei ori. În urmă cu două săptămâni, aproximativ 100 de craioveni au răspuns invitaţiei de a dona sânge cu ocazia derulării în Bănie a unei alte campanii.
Doar 1,7% dintre români
donează sânge
Conform statisticilor, România se află pe ultimul loc în Europa la capitolul donării de sânge: doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge (în medie, într-un an).