5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Biserica "Toţi Sfinţii" şi-a serbat ocrotitorii

Vâlcea: Biserica „Toţi Sfinţii” şi-a serbat ocrotitorii

În prima duminică după Rusalii, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Duminica Tuturor Sfinţilor”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor parohiei „Toţi Sfinţii” din Râmnicu Vâlcea, care şi-a serbat hramul. Sărbătoarea a început de sâmbătă seara, prin slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul „Tuturor  Sfinţilor”, la care au participat preoţii din parohiile vecine şi numeroşi credincioşi. Astăzi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Episcop Emilian, împreună cu un sobor de  preoţi şi diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Crişan Florin Gabriel Flavian pe seama Mănăstirii Pătrunsa din localitatea Bărbăteşti, Protopopiatul Horezu, judeţul Vâlcea, şi în preot pe părintele diacon Vasile Marius Tomescu, pentru Biserica „Sfinţii Voievozi” din Parohia Văleni-Zătreni, Protoieria Horezu, judeţul Vâlcea.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşită o slujbă de pomenire a ctitorilor, Episcopul Grigorie Socoteanul, negustorul Hagi Constantin Malake şi Theodor, Ieromonahul Dobruşei, împreună cu toţi ostenitorii, miluitorii, slujitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş, care pe parcursul celor două veacuri şi jumătate de existenţă s-au îngrijit de restaurarea, consolidarea şi împodobirea acestui monument istoric, cu valoare de patrimoniu naţional şi universal.  Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul coral „Sfântul Mina” al Bisericii „Toţi Sfinţii” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Cu acest prilej, binecredincioşii creştini prezenţi la sărbătoare au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Mina, ale Sfântului Ierarh Ioan Hrisostom, ale Sfântului Mare Mucenic Haralambie şi ale Sfintei Mucenice Paraschevia aflate în patrimoniul acestui sfânt locaş. La eveniment au mai luat parte oficialităţi, preoţi şi numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

Biserica „Toţi Sfinţii” din Râmnicu Vâlcea, a fost ridicată cu binecuvântarea episcopului râmnicean Grigorie Socoteanu, ca mulţumire pentru binefacerile primite din partea Sfântului Mc Mina. Pentru finanţarea construcţiei a contribuit filantropul Hagi Constantin Malake. Este cel mai reprezentativ monument istoric de început de secol XVIII al oraşului, o adevărată podoabă arhitecturală neobizantină, care îmbină armonios stilul de construcţie hurezean-brâncovenesc cu cel al mănăstirilor Curtea de Argeş şi Dealu. Pe lângă detaliile arhitecturale, biserica a dobândit şi un loc de frunte în rândul lăcaşurilor de cult din Arhiepiscopia Râmnicului prin faptul că aici au fost sfinţite şi binecuvântate steagurile revoluţionarilor de la 1848, conduşi de generalul Gheorghe Magheru, şi tot aici, în 20 iunie 1848, a fost celebrată Constituţia României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS