20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŢuculina, cea mai recentă descoperire de la Zoo

Ţuculina, cea mai recentă descoperire de la Zoo

http://www.youtube.com/watch?v=udvipMAAgZ4

Surprizele continuă la Grădina Zoologică din Craiova. Un pui de leu, femelă, a fost descoperit miercuri în urma unei anchete interne a RAADPFL Craiova şi a procesului de predare-primire încheiat după demiterea administratorului Ion Cojocaru, şi a tehnicianului veterinar Gheorghe Diaconeasa. Ascunsă timp de mai multe luni probabil de frica unei amenzi din partea DSVSA şi a Gărzii de Mediu, leoaica botezată Ţuculina a fost ţinută într-o cuşcă separată şi pare sănătoasă.

După moartea celor patru pui de leu, încă unul a mai apărut în Grădina Zoologică din Parcul „Romanescu“. Este vorba despre Ţuculina, o femelă despre care directorul RAADPFL Craiova, Florin Lungu, spune că ar avea patru luni, iar unul dintre îngrijitori, şase luni. Mica felină este sănătoasă, contrar zvonurilor care spuneau că ar fi oarbă.

Cojocaru: „Lăsaţi-mă, că dumneavoastră daţi ştiri ca să îl demită pe administrator!“

Neplăcut este, însă, faptul că personalul Grădinii Zoologice nu a suflat o vorbă despre venirea pe lume a Ţuculinei. Florin Lungu susţine că „am discutat şi cu fostul administrator, iar dumnealui ne-a spus că l-a avut sub observaţie până în acest moment şi că urma să îl declare la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului la Agenţia Naţională de Mediu […] Puiul de leuţ a fost închis într-o încăpere despre care noi nu am ştiut“, a explicat Lungu. Declaraţiile la Agenţia Naţională de Mediu se fac trimestrial, lucru care îi scuză prin lege pe cei responsabili.
Totuşi, comportamentul nu îi scuză. Nervos şi recalcitrant, fostul administrator Ion Cojocaru a fost contactat de GdS pentru un punct de vedere. „Lăsaţi-mă, că dumneavoastră daţi ştiri ca să îl demită pe administrator!“, după care ne-a închis telefonul în nas. Reacţia lui nu poate decât să ne pună pe gânduri, el evitând să-şi spună punctul de vedere.

Lungu – sancţionat disciplinar, medicul – „un doctor foarte slab“

Lia Olguţa Vasilescu s-a arătat destul de nervoasă în legătură cu subiectul. În cadrul şedinţei consiliului local de ieri, aceasta a spus că sancţiunile vor continua şi pentru mai-marii regiei. „Şi împotriva domului Lungu voi lua sancţiuni disciplinare. Dumnealui are un contract de management şi vreau să văd din punct de vedere legal ce sancţiune pot să îi dau. Nu am avut timpul fizic, efectiv, să mă interesez de aceste lucruri“, a spus Olguţa, proaspăt întoarsă din China.
După şedinţa de consiliu, primăriţa a mers în recunoaştere la Grădina Zoologică, unde a fost adusă vorba de medicul Ionel Avram, care nu ştia de gestaţia femelei care a fătat săptămâna trecută. „Doctorul veterinar ori a fost pe mână cu ei, ori nu a ştiut, asta înseamnă că nu a trecut de atâta timp pe la animale ca să verifice starea lor. Nici el nu ştia că leoaica este gestantă, asta mă face să cred că fie nu a venit aici, fie este un doctor foarte slab, ca să nu-i spun altfel“, a declarat Olguţa. Contractul de prestări servicii cu medicul veterinar Ionel Avram a fost reziliat ieri, urmând ca, de la începutul lunii viitoare, el să nu mai aibă grija animalelor de la Grădina Zoologică. „Ca administrator interimar îl avem pe domnul Iordache de la Zone Verzi, iar ca medic, până pe 1 iulie trebuie să găsim pe altcineva“, a precizat Lungu.

Primăria încearcă prelungirea autorizaţiei de mediu cu 60 de zile

Deşi Florin Lungu spune despre traficul de animale că „exclud personal această variantă, din informaţiile pe care le am nu cred că s-a întâmplat acest lucru“, primăriţa pare mai… deschisă în această privinţă. Ei i se pare ciudat că „nu am fost informată nici eu, nici conducerea RAADPFL. Ceva nu este în ordine. Fie făceau trafic cu animale, fie le era frică să spună faptul că au născut pui vii, pentru că asta ar fi însemnat o sancţiune pentru ei obligatoriu în condiţiile în care animalele nu au voie să se reproducă în cadrul Grădinii Zoologice pentru că este neconformă“.
Anchetele vor continua în cadrul Grădinii Zoologice, primăriţa promiţând că va băga poliţia în ţarcurile de la zoo, pentru investigaţii amănunţite. Deşi autorizaţia de mediu a acesteia expiră pe 15 iulie, municipalitatea îşi va încerca norocul şi va înainta o cerere la Bucureşti, prin care să ceară prelungirea acestui termen cu 60 de zile pentru a putea demara lucrările de amenajare. În cazul în care ea va fi refuzată, animalele va trebui relocate, în cazul în care se va găsi o grădină zoologică ce dispune de un spaţiu conform pentru a le prelua. În ceea ce priveşte proiectul de reamenajare, primăriţa spune că „banii nu se pierd, fondurile sunt de la Ministerul Mediului. În condiţiile în care vom avea Grădină Zoologică conform legislaţiei în vigoare, nu vom mai avea astfel de probleme […] Sper ca anul viitor să tăiem panglica şi să vedeţi altceva“.

ONG-urile: „Grădina trebuie închisă“

Deloc surprinsă de apariţia Ţuculinei, preşedinta Asociaţiei „Viaţa Animalelor“, Aurelia Loacă, spune că ştia de acest pui descoperit miercuri. „Noi ştiam de acest pui, am spus şi dăţile trecute. Nu numai puii ăştia au dispărut, în 2006 Fundaţia Vier Pfoten a filmat trei puiuţi, în 2007 au dispărut alţii de aici, de la Craiova […] Puiul de leu are şase luni, văd că domnul Lungu a devenit expert peste noapte“, a spus Loacă, susţinând că mica felină nu are cum să aibă doar patru luni. În ceea ce priveşte poziţia ONG-urilor, aceasta este fermă: „Grădina Zoologică trebuie închisă. Facem tot posibilul ca animalele să fie ridicate de aici şi duse în Africa. În cazul în care ne vom lovi de primărie, se poate merge pe ordonanţă prezidenţială de ridicare. […] Din punctul meu de vedere, animalele trebuie duse de aici, acolo unde natura le-a lăsat să trăiască“, a conchis Aurelia Loacă.

Cei patru pui au avut insuficienţă cardio-respiratorie şi leziuni la cord

În ceea ce priveşte cei patru puiuţi de leu, rezultatele analizelor DSVSA Dolj ale cadavrelor lor au fost gata ieri-dimineaţă. Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Costică Retea, a explicat condiţiile în care puii de leu şi-au găsit sfârşitul. „Cauza morţii este insuficienţă cardio-respiratorie esenţială, şi consecutiv, în urma examenelor de laborator, leziuni distrofice la cord, adică o miocardoză gravă. Asta înseamnă că nu sunt suficient dezvoltate organele respective. Toţi au avut aceleaşi leziuni“, a povestit directorul adjunct al DSVSA Dolj, Costică Retea.
Deşi la început se spunea că puii nu s-au putut hrăni, în urma necropsiei s-a descoperit altceva. „Au avut şi conţinut stomacal, doar trei din patru, dar foarte puţin, dovadă că s-au prăpădit. Au murit toţi în termenul de 12-15 ore de la fătare, este exact ceea ce am spus noi înainte de analize. Au fost neviabili, trebuia să trăiască peste 24-48 de ore“, a spus Retea. La moartea lor a contribuit şi gestaţia multiplă, o leoaică dând naştere, de regulă, la doi pui, dar şi condiţiile meteo care au contribuit la fătarea prematură a leilor. Medicul veterinar Ionel Avram va fi chemat, în maximum zece zile, să dea explicaţii. „Noi trebuie să convocăm comisia, după care comisia să-l înştiinţeze şi apoi mai durează zece zile“, a încheiat Costică Retea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS