15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMăsuri pentru protejarea târgujienilor de caniculă

Măsuri pentru protejarea târgujienilor de caniculă

Autorităţile locale, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj, au luat primele măsuri pentru protejarea cetăţenilor din municipiul Târgu Jiu de efectele temperaturilor ridicate. Expunerea îndelungată la soare şi activitatea în aer liber pe temperaturi caniculare afectează grav starea de sănătate. Pentru a le veni în ajutor cetăţenilor, reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu s-au asigurat că toate cele 200 de cişmele şi pompe stradale existente în municipiu funcţionează. În acest sens, a fost făcută şi o revizie generală şi reparaţii acolo unde a fost cazul. De asemenea, în toate pieţele agroalimentare din oraş au fost instalate de către Primăria Târgu Jiu dozatoare cu apă rece, de care pot beneficia atât comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în spaţiu deschis, cât şi cetăţenii care vin la cumpărături sau trec prin zonă. Totodată, toate instituţiile şi societăţile care deţin spaţii dotate cu aer condiţionat au fost informate ca în perioadele cu temperaturi ridicate trebuie să le permită accesul cetăţenilor în spaţiile respective pentru a se răcori.

Saună în troleibuze

Dacă cei care sunt pietoni au şansa de a se răcori la o cişmea sau de a merge în parc, la umbră, pentru cetăţenii care folosesc transportul public, călătoria este un coşmar. Este vorba de cele câteva zeci de troleibuze şi autobuze folosite zilnic de mii de călători. Pentru copii şi pentru cei în vârstă, care suferă de diferite afecţiuni, călătoria cu mijloacele de transport în comun ale Transloc este mai mult decât un test de rezistenţă. În anumite intervale orare, în funcţie de temperatura de afară şi de numărul de călători, aerul din troleibuze devine aproape irespirabil. Pasagerii sunt nevoiţi să îndure şi temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Parcul auto al societăţii primăriei are nevoie urgentă de câteva mijloace de transport moderne, dotate cu aparate de aer condiţionat care să le permită cetăţenilor să nu rişte prea mult atunci când aleg să îşi cumpere un bilet pentru a călători cu troleibuzul sau cu autobuzul pe timp de caniculă.

ITM pregăteşte amenzi pentru agenţii economici

În acelaşi timp, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au fost constituite mai multe echipe care vor verifica zilnic dacă instituţiile publice şi agenţii economici respectă legea în ceea ce priveşte protejarea salariaţilor de caniculă. Angajatorii care în zilele cu temperaturi caniculare nu vor proceda conform legii vor fi amendaţi cu până la 2.500 de lei. „Măsurile prevăzute de ordonanţa de urgenţă se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme. În sensul actual, prin temperaturi extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea prevederilor legale, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni“, a declarat George Octavian Romanescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Controale la ştranduri şi piscine

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a început verificări şi la toate ştrandurile şi piscinele din judeţ. Sunt verificate calitatea apei şi condiţiile de igienă asigurate de administratorii spaţiilor de agrement. Medicii recomandă ca persoanele cu afecţiuni dermatologice să evite ştrandurile şi bazinele publice. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică recomandă evitarea scăldatului în locuri neamenajate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS