16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBMW muşcat de maidanezi

BMW muşcat de maidanezi

Câinii fără stăpân din Craiova au mai făcut o victimă. Nu este vorba de un copil sau pensionar, care cad victime aproape zilnic colţilor maidanezilor, ci de un… BMW sub care s-a ascuns o pisică.

Un craiovean care locuieşte într-un bloc de pe bulevardul Dacia din municipiu a avut parte de o surpriză destul de neplăcută ieri-dimineaţă, când şi-a găsit BMW-ul avariat în parcare. Craioveanul D.N., de 37 de ani, a crezut iniţial că a fost „călcat“ din nou de hoţii care i-au furat de curând oglinzile maşinii şi a sunat la Secţia 4 Poliţie. „Am văzut grilele barei din faţă şi numărul căzute pe jos şi am crezut că au încercat din nou să fure ceva. Am sunat la poliţie, apoi am văzut cum arăta aripa şi capota şi mi-am dat seama ce se întâmplase: câinii au muşcat din maşină pentru a ajunge la o pisică ce se ascunsese sub motor. La o oră după ce am descoperit maşina avariată a ieşit şi pisica de sub ea şi a intrat sub alta“, a precizat tânărul craiovean pentru GdS. În încercarea de a prinde mâţa, câinii şi-au înfipt colţii în aripa stânga faţă, au ros bara din faţă şi au zgâriat capota şi un far. În plus, maidanezii au smuls cu dinţii grilele barei din faţă şi au rupt un cablu al instalaţiei electrice a maşinii.
Conducerea Secţiei 4 Poliţie a precizat că un echipaj de poliţişti s-a deplasat la faţa locului la sesizarea craioveanului, unde a constatat că maşina nu fusese distrusă de hoţi, ci de câini.
Craioveanul a estimat că daunele produse de maidanezi maşinii, un BMW 525 din anul 2005, se ridică la 2.000 de lei şi se întreabă cine răspunde în astfel de cazuri.
„Din păcate, nu mai am asigurare CASCO pentru maşină, însă, chiar dacă aveam, nu acoperea şi daunele produse de animale. Eu cred că primăria ar trebui să răspundă în aceste cazuri, pentru că, din câte ştiu, această instituţie se ocupă de problema câinilor fără stăpân. O să îmi repar maşina şi o să mă hotărăsc dacă dau primăria în judecată ca să recuperez banii“, a precizat craioveanul.

Legea este de partea maidanezilor

Legislaţia în vigoare oferă o serie de drepturi câinilor, fie că este vorba de cei cu stăpân sau de cei fără, însă nu face nici o referire la cine răspunde pentru vătămările ori distrugerile provocate de maidanezi.
Actul normativ care reglementează problema câinilor fără stăpân este OUG nr. 155/2001, modificată şi completată prin câteva legi ulterioare.
Potrivit legii, consiliile locale din cadrul primăriilor sunt cele care se ocupă de problema câinilor fără stăpân. Consiliile locale sunt obligate să construiască adăposturi pentru maidanezi şi servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. De asemenea, Legea nr. 9 din 11 ianuarie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor prevede sancţiuni cu amendă sau închisoare pentru omorârea animalelor ori abandonarea unui câine a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului.
Avocata Adriana Elena Belu din cadrul Baroului Dolj a precizat pentru GdS că persoana ar trebui să facă o expertiză care să se stabilească avariile aduse maşinii, împrejurările exacte în care au fost produse şi contravaloarea reparaţiei, apoi va putea notifica Primăria Craiova pentru a cere contravaloarea daunelor. În cazul în care municipalitatea refuză să-l despăgubească, se poate adresa instanţei de judecată.

Victimele maidanezilor

Numărul craiovenilor atacaţi de câinii fără stăpân a crescut în ultimii ani. Dacă, în 2011, s-au prezentat la spital aproximativ 1.600 de persoane care au declarat că au fost muşcate de câinii fără stăpân, în anul 2012 numărul acestora a ajuns la aproximativ 3.000. În perioada ianuarie – martie 2013, se înregistraseră deja peste 500 de noi cazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS