12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgul „Caracal“ produce datorii cu carul

Târgul „Caracal“ produce datorii cu carul

http:http://www.youtube.com/watch?v=WT-r44Z-yrs

Târgul de săptămână de pe strada Caracal se lasă aşteptat, însă produce deja datorii. 60.000 de euro trebuie să plătească SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL pentru 32.000 mp, deşi aici firma primăriei nu desfăşoară încă nici o activitate. Cum justifică societatea patronată de CL Craiova un contract care produce cheltuieli de 1,8 milioane de euro în zece ani?

Deşi lucrările de amenajare nu sunt gata, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL datorează deja o chirie de 60.000 de euro firmei Texind SA pentru pentru cei 32.000 mp din str. Caracal nr. 172B, acolo unde va fi mutat târgul de săptămână din cartierul 1 Mai. În luna aprilie 2013, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii pe care o patronează, pentru anul 2013. În memoriul justificativ (nr. 965/9 aprilie 2013), Pieţe şi Târguri Craiova SRL estimează o creştere a cheltuielilor cu 10,8% faţă de anul 2012. La primul punct privind cheltuielile suplimentare se menţionează contractul cu Texind SA. „Începând cu luna martie, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL datorează o chirie lunară pentru terenul în suprafaţă de 32.000 mp aferent târgului din strada Caracal, nr. 172B, conform contractului de închiriere nr. 1066/8 ianuarie 2013 în sumă de 15.000 euro/lună, aceasta însemnând o creştere de 8,68% faţă de cheltuielile realizate în anul 2012“, se arată în memoriul respectiv. Conform acestor date, ne aflăm deja în a patra lună de contract, ceea ce înseamnă până acum o chirie de 60.000 de euro. De ce plăteşte primăria 60.000 de euro pentru un teren pe care nu desfăşoară nici o activitate? Am încercat să aflăm un răspuns oficial din partea directorului SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Cătălin Resceanu, care însă nu a găsit timp să ne acorde un scurt interviu. Am făcut o solicitare oficială, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, la care nu am primit răspuns până la închiderea ediţiei.

Afacere de partid?

Lucrările de amenajare, pe care se pare că le execută firma Texind, întârzie mutarea târgului de săptămână în noua locaţie. În ianuarie 2013, directorul Cătălin Resceanu anunţa că în maximum trei luni lucrările vor fi gata. „Deja ne-am apucat de lucru acolo şi precizez că în maximum trei luni totul va fi gata“, spunea Resceanu („Târgul din Romaneşti se mută pe Caracal“ – GdS, 21 ianuarie 2013). Redexim SRL, firma care controlează Texind SA, este patronată majoritar de Andi Gaiu, fost lider PSD şi vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Acest lucru a dat de gândit redactorilor GdS, care s-au întrebat dacă aceasta nu poate fi considerată o afacere de partid („Târgul de săptămână, afacere de partid?“ – GdS, marţi, 19 februarie 2013). „N-am găsit nicăieri în oraş un teren suficient de mare, care să dispună de căi de acces facile, de utilităţi – apă, canalizare – şi de acces la mijloacele de transport în comun. (…) Am solicitat o expertiză care să evalueze valoarea chiriei lunare în zona respectivă pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 mp. În urma evaluării, expertul a stabilit o valoare de chirie în zonă de 16.000 de euro fără TVA“, declara la vremea respectivă Cătălin Resceanu, încercând să risipească suspiciunile presei. În luna mai 2013, conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a anunţat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor la viitorul târg, care ar fi urmat să fie deschis „începând cu luna iunie 2013“. „Deşi, iniţial, prevăzusem un termen mai scurt pentru execuţia lucrărilor la noul târg situat pe strada Caracal, pe parcurs s-a dovedit că anumite amenajări sunt mai complexe şi de anvergură. Drept urmare, din acest motiv, dar şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, am fost nevoiţi să amânăm cu câteva săptămâni deschiderea“, declara Resceanu pentru GdS. În comunicatul transmis presei, societatea anunţa că „lucrările au fost demarate încă din luna martie“. Marţi, câţiva muncitori săpau gropi pentru stâlpii de lemn în sectorul destinat comercianţilor de haine vechi. „Lucrările au început săptămâna trecută. Nu ni s-a dat un termen până la care să fie gata“, ne-au spus aceştia. Alţi angajaţi susţin că lucrările au început acum circa două săptămâni. Nici comercianţii de haine vechi din actualul târg „1 Mai“ nu ştiu când se vor muta în noua locaţie, despre care au păreri împărţite. „Ştim că ne mutăm prin august-septembrie. Nu avem o părere bună despre noua locaţie, pentru că nu ne place să fim trambalaţi. S-a învăţat lumea cu noi aici“, au spus unii comercianţi. „Preferăm zona Caracal, pentru că circulă autobuze, este vad comercial, lumea poate să vină să cumpere“, erau de părere alţii.

1,8 milioane de euro în zece ani

Afacerea dintre SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL şi Texind SA s-ar fi parafat pe zece ani, ceea ce înseamnă o chirie totală de 1,8 milioane de euro. Am cerut directorului Resceanu furnizarea unui exemplar din contractul încheiat între cele două părţi, având în vedere că unul dintre semnatari este o societate patronată de CL Craiova. Din acest document, ar trebui să reiasă cine plăteşte lucrările de amenajare şi care este valoarea acestora, conform unui proiect şi unei autorizaţii de construire emisă de Primăria Craiova. De asemenea, ar trebui să avem la dispoziţie expertiza privind valoarea de închiriere a terenului. Rămâne de văzut cum va justifica directorul Resceanu chiria de 60.000 de euro pentru târgul nedat în folosinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS