În timp ce angajaţii din regiile şi societăţile din subordine fierb din cauza problemelor financiare, Primăria Craiova cheltuie sume consistente pentru decorarea sensurilor giratorii cu mobilier urban, acele schelete metalice acoperite cu plante. GdS a descoperit că ornamentele verzi nu au fost realizate de Regia de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) din subordinea municipalităţii, aşa cum ar fi putut crede craiovenii, ci au fost cumpărate. Iar primăria nu a suflat o vorbă despre costurile achiziţiei.
Ori de câte ori a avut ocazia, Olguţa Vasilescu a acuzat fosta administraţie că a aruncat bani pe fereastră atunci când a comandat flori care puteau foarte bine să fie crescute în pepiniera proprie a Regiei de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, adică regia care administrează spaţiile verzi din oraş. Sume consistente au fost cheltuite anii trecuţi pentru panseluţe, viorele şi alte plante achiziţionate de la diverse firme, pentru înfrumuseţarea oraşului. Olguţa procedează acum contrar celor spuse chiar de ea. Să vedem despre ce este vorba.
Cerbul, caracatiţa şi elicopterul
În ultimul timp, sensurile giratorii din Craiova au fost înfrumuseţate cu diferite obiecte metalice acoperite cu verdeaţă. Ba o maşină de curse, ba un elicopter sau o caracatiţă, toate au fost motiv de laudă pentru primar, care scotea în evidenţă lucrurile bune pe care le face. Olguţa nu a suflat însă o vorbă despre costurile suportate din bugetul RAADPFL, lăsând astfel să se înţeleagă că minunatele obiecte au fost realizate chiar de regie. Lucru perfect normal atâta timp cât construirea scheletelor metalice şi îmbrăcarea lor cu verdeaţă ar fi fost floare la ureche pentru RAADPFL.
Ei bine, scheletele metalice au scos bani frumoşi din bugetul regiei.
De exemplu, pentru achiziţionarea unui schelet metalic în formă de cerb, RAADPFL a cheltuit 2.640 de lei, adică peste 600 de euro. Şi mai scump a fost scheletul metalic în formă de crocodil, pe care regia a cheltuit nu mai puţin de 3.840 de lei, aproximativ 800 de euro. Peste 2.000 de lei a costat un alt schelet metalic de cerb, dar ceva mai mic. Un adevărat „chilipir“ s-au dovedit scheletele metalice în formă de elicopter şi de caracatiţă, care au costat doar 746 de lei fiecare. Pentru diversitate, RAADPFL a achiziţionat şi o formă metalică – delfin cu cerc – pentru care a plătit 2.200 de lei. Regia a mai scos din conturi aproape 2.500 de lei pentru Turnul Eiffel – formă metalică şi 746 de lei pentru un schelet metalic în formă de fluture. Un preţ mai mare l-a avut elefantul din metal, care a fost cumpărat cu 2.200 de lei. RAADPFL şi-a completat lista de cumpărături de obiecte pe care le putea realiza singură cu o formă metalică – fântână pe care a plătit circa 3.200 de lei şi cu un surfer de 2.200 de lei.
Scheletul care costă cât şase cai frumoşi… vii!
Cu obiectele de mai sus, RAADPFL doar şi-a deschis apetitul pentru shopping. Şi asta pentru că a trecut la achiziţii mult mai „valoaroase“. Prima dintre ele este o structură metalică de tip velier cu catarge având înălţimea de doi metri şi lungimea de 1,8 metri. „Structura“ metalică, o sârmă mai groasă de fapt, a costat, atenţie… 13.524 de lei, adică 3.100 de euro. Şi, pentru că oraşul nu putea respira fără o formă metalică de tip cal cu jocheu, regia s-a mai „uşurat“ de 12.215 lei. Probabil, jocheul din sârmă era la ofertă, pentru că RAADPFL a cumpărat două bucăţi, deci a plătit 24.430 de lei. Din coşul de cumpărături al regiei lipseşte scheletul metalic al unui maidanez, dar, probabil, un monument îmbrăcat tot în verdeaţă va fi amplasat în cinstea lui atunci când vor fi strânşi toţi câinii fără stăpân din oraş. Ne permitem o sugestie de nume: monumentul maidanezului dispărut. Speriat atunci când aude de reporterii GdS, directorul RAADPFL, Florin Lungu, nu a răspuns la telefon pentru a ne explica procesul complicat de fabricaţie a scheletelor metalice care le-a pus capac specialiştilor regiei şi care a determinat conducerea să le cumpere de pe piaţă.
Panseluţa cu tulpină viguroasă
La beţia de culori din spaţiile verzi ale oraşului, o contribuţie aparte au avut-o panseluţele cumpărate de RAADPFL cu bani grei. Regia a dorit să-i demonstreze primarului că este mai simplu să cumperi de pe piaţă flori decât să le cultivi şi creşti în pepiniera proprie. Şi nu a cumpărat cât să-i construiască Olguţei un foişor, ci a cumpărat angro – 39.079 de panseluţe viola. Nu este vorba despre orice fel de panseluţe, ci de unele viguroase. Conform cerinţelor din anunţul publicat de RAADPFL în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, „plantele trebuie să fie dezvoltate încât să fie bune de plantat în pământ“, să aibă „talia de 10 cm“, „rădăcina la livrare să fie bine ramificată în pământul din alveolă“, „plantele să fie bine ramificate la partea vegetativă şi dezvoltate la nivelul de boboc floral, în sensul că trebuie să se deosebească culoarea petalelor“. De asemenea, un criteriu decisiv în alegerea panseluţelor viola a fost tulpina, care trebuia „să fie viguroasă“. Ah, şi uitasem să vă spunem! Una bucată panseluţă, cu talia de zece centimetri şi tulpină viguroasă, a costat 1,08 lei, deci regia a plătit în total „un nimic“ de aproape 40.000 de lei. Adunate, scheletele metalice şi panseluţele au costat peste 100.000 de lei.