26.7 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmeninţări cu pistolul la Teatrul Liric din Craiova

Ameninţări cu pistolul la Teatrul Liric din Craiova

Un angajat al Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova este cercetat pentru comiterea infracţiunii de ameninţare după ce, săptămâna trecută, directorul artistic al teatrului şi şefa Secţiei Programare Artistică au reclamat că acesta i-a ameninţat cu un pistol.

Incidentul, descris de conducerea teatrului ca fiind numai un act de indisciplină, s-a petrecut joi, 30 mai, într-un birou al instituţiei. Cosmin Vasilescu, directorul artistic, şi Irina Stratulat, şefa Secţiei Programare Artistică, au fost ameninţaţi de artistul liric Cristian Berbec, care ar fi fost nemulţumit de evaluarea făcută de instituţia culturală. Aşa-zisul act de indisciplină nu a „transpirat“ imediat în presă, pentru că nu dă tocmai bine pentru municipiul Craiova, care aspiră la titulatura de Capitală Culturală Europeană.
GdS a aflat însă de acest incident şi a încercat să afle cum au stat lucrurile. Întrebaţi dacă la Secţia 1 Poliţie există o plângere făcută de directorul artistic, care a reclamat faptul că a fost ameninţat cu un pistol de un angajat al Teatrului Liric, reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că a fost făcută o astfel de sesizare, însă dosarul cu pricina nu mai este la poliţie, ci a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de începere a urmăririi penale. Poliţiştii doljeni au explicat însă că nu s-a confirmat faptul că directorul Vasilescu a fost ameninţat cu un pistol, ci a fost vorba de o ameninţare în urma unei discuţii în contradictoriu purtată de cei doi într-unul din birourile teatrului liric.
La rândul lor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au precizat că, de fapt, au fost depuse două plângeri şi deja s-a dispus începerea urmăririi penale a lui Cristian Berbec.

Supărare pe evaluare

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, în urma plângerilor depuse de Cosmin Vasilescu şi Irina Stratulat, care au reclamat că au fost ameninţaţi cu un pistol de Cristian Berbec, s-au constituit dosarele 6922/P/2013, respctiv 6923/P/2013, care au fost conexate. Dosarul care a rezultat în urma conexării acestora şi în care se fac cercetări pentru comiterea infracţiunii de ameninţare este însă în curs de soluţionare la… Secţia 1 Poliţie Craiova. Din primele cercetări făcute de anchetatori în acest caz, s-a stabilit că Berbec i-ar fi ameninţat pe directorul Cosmin Vasilescu şi pe Irina Stratulat pentru că era nemulţumit de evaluarea făcută de Teatrul Liric. Fiind vorba de ameninţare cu un pistol, procurorii au mai precizat pentru GdS că în acest dosar se vor face cercetări şi pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor. În faţa anchetatorilor, Cristian Berbec a prezentat arma cu care le-ar fi ameninţat pe cele două persoane din conducerea teatrului liric, care este însă un… pistol de jucărie. „S-a început urmărirea penală în cauză, urmând să se facă cercetări şi pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor“, a precizat Daniel Burcă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

„Un act de indisciplină“

Una dintre persoanele care au făcut plângere împotriva lui Cristian Berbec, directorul Cosmin Vasilescu, nu a vrut să dea nici un fel de informaţii despre cele întâmplate în incinta teatrului liric. În schimb, managerul instituţiei, Antoniu Zamfir, a precizat pentru GdS că artistul Cristian Berbec este în prezent cercetat disciplinar. „Cazul se află în cercetare disciplinară. A fost un act de indisciplină şi atâta tot. Este o perioadă de evaluare care se realizează conform legii, de persoanele competente din cadrul instituţiei. Unele sunt pozitive, altele negative, însă nu ştiu cum a fost evaluat dânsul (Cristian Berbec – n.r.)“, a declarat Antoniu Zamfir, managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini“ Craiova. Antoniu Zamfir a ţinut însă să-i contrazică pe anchetatori şi a precizat că incidentul nu s-a petrecut în incinta instituţiei.
Ieri, am încercat să aflăm şi punctul de vedere al lui Cristian Berbec despre acest incident. Berbec a precizat că ne va contacta în scurt timp şi a revenit în jurul orei 17.30, când a afirmat că va oferi în zilele următoare informaţii despre cele întâmplate.

Ameninţarea

Potrivit Codului Penal, fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la trei ani sau cu amendă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS