14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul „Bubico“ provoacă ecouri în Europa

Scandalul „Bubico“ provoacă ecouri în Europa

http:http://www.youtube.com/watch?v=5nVxh8BgPzE

Salubritatea şi ONG-urile pentru protecţia animalelor se acuză reciproc de încălcarea legii. Întâlnirea de ieri dintre cele două părţi a eşuat după o jumătate de oră. Pe site-ul GdS, subiectul a stârnit comentarii aprinse, multe dintre ele în limba engleză.

Scandalul adăpostului canin de la Pod Breasta continuă. SC Salubritate SRL, societatea care administrează stabilimentul, a respins ieri acuzaţiile de încălcare a legii, aduse de ONG-urile pentru protecţia animalelor. Societatea „respinge ferm acuzaţiile aduse“ şi susţine că acestea „se bazează pe speculaţii care afectează imaginea societăţii“ şi „destabilizează proiectul legat de gestionarea câinilor fără stăpân“. Salubritatea mai susţine că „activitatea în cadrul stabilimentului se desfăşoară respectând normele legale în vigoare“. Conducerea societăţii susţine că „accesul în incinta unei clădiri de acest gen se face numai în baza unor reguli prestabilite“. „Joi (30 mai 2013) a avut loc şedinţa Consiliului Local (CL) Craiova prin care am preluat adăpostul şi ne-a fost aprobată organigrama pentru el. Vineri, am intrat în posesia acestei hotărâri de consiliu, urmând ca în primele zile ale săptămânii curente să fie întocmit un regulament de funcţionare al adăpostului de la Breasta, document ce va fi făcut public“, a precizat printr-un comunicat de presă Cristian Popescu, directorul Salubritate SRL. Societatea îşi exprimă „dezaprobarea“ faţă de atitudinea reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor, „care au încercat duminică să forţeze intrarea în adăpostul canin de la Breasta, prevalându-se de o înţelegere anterioară, valabilă pentru stabilimentul tranzitoriu de la Făcăi“. Scandalul se lasă şi cu reclamaţii la poliţie. „Pentru ameninţările adresate tehnicianului veterinar din cadrul Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân şi familiei sale, în faţa locuinţei, în seara zilei de 2 iunie 2013, vor fi sesizate organele de poliţie“, a mai transmis Salubritate SRL. Duminică, membrii ONG-urilor pentru protecţia animalelor au fost împiedicaţi să intre în incinta adăpostului canin, pentru a hrăni animalele. Ei acuză autorităţile că încalcă legislaţia în vigoare, şi au anunţat că vor face plângeri penale pe numele angajaţilor de la Ecarisaj, pentru cruzime faţă de animale.

„Aici se vorbeşte pe un ton de dictatură!“

Ieri, ONG-urile au fost chemate la discuţii, la sediul Salubritate SRL. Presa a fost dată afară de la întâlnire. „Nu aţi fost invitaţi, este o problemă de lucru între noi şi asociaţii“, a spus Cristian Popescu, directorul Salubritate SRL.
Întâlnirea a eşuat după numai o jumătate de oră. „Domnul director nu ştie să răspundă la nici o întrebare, nu cunoaşte legislaţia. Aici se vorbeşte pe un ton de dictatură, fără să se ţină cont de oameni, de un spaţiu public. Nu înţelegem de ce nu vor să respecte legea“, a declarat Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“. „Ni s-a spus că adăpostul nu este parc naţional sau grădină botanică, să-l vizităm când vrem noi. Le vom face plângere pentru abuz în serviciu, pentru că este o instituţie publică, care nu trebuia să funcţioneze fără un orar prestabilit, orar pe care erau obligaţi să ni-l comunice şi nouă“, a spus Oana Popescu, preşedintele Asociaţiei „Speranţă pentru animale“. „Noi, fiind ONG-uri, putem să intrăm oricând la adăpostul canin. Care este problema? Înseamnă că acolo se întâmplă ceva necurat“, a afirmat, la rândul său, Ramona Firănescu, preşedinta Asociaţiei „Dă-mi o şansă!“.

Adăpostul canin – afacere controversată

Controversata afacere a adăpostului canin de la Pod Breasta a debutat anul trecut. Prin HCL nr. 122/2012, a fost aprobat Studiul de Fezabilitate (SF) referitor la obiectivul de investiţii „Amenajare adăpost pentru câini“, unde valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) – pentru o capacitate de cazare de 5.000 de locuri, a fost estimată la 5,52 milioane de lei. Investiţia urma să fie eşalonată în trei etape, din care etapa I – 2,6 milioane de lei, etapa II – 1,3 milioane de lei şi etapa III – 1,6 milioane de lei. Ulterior, prin HCL nr. 91/2013, indicatorii tehnico-economici ai SF au fost modificaţi, astfel încât valoarea totală a investiţiei a ajuns la aproape 5,9 milioane de lei. Cea care s-a scumpit a fost etapa I, care a ajuns de la 2,60 milioane de lei la 2,95 milioane de lei. La vremea respectivă, presa a relatat că din mapele consilierilor municipali au lipsit documentele care să justifice această creştere. Consilierii locali au atras atenţia că această corecţie a intervenit după desfăşurarea licitaţiei. Etapa I a fost adjudecată de la preţul de 1,87 milioane de lei (fără TVA) de societatea Team World Construct SRL, firmă înfiinţată cu cinci luni înainte de licitaţie. Aşa după cum relata presa, arhitectul care justifica umflarea costurilor recomanda ca lucrările suplimentare să fie făcute de „antreprenorul general, SC Team World Construct SRL“. La sfârşitul săptămânii trecute, SC Salubritate Craiova SRL a preluat în concesiune etapa I a adăpostului canin, valoarea investiţiei fiind de 2,7 milioane de lei.
GdS a abordat pe larg subiectul desfăşurării licitaţiei pentru etapa I a adăpostului canin („Licitaţie suspectă la primărie“, vineri, 17 mai 2013). La vremea respectivă, ni s-a părut ciudat că lucrarea a fost câştigată de o firmă înfiinţată cu cinci luni înainte de licitaţie (Team World Construct SRL), în condiţiile în care societăţile participante trebuie să prezinte, printre altele, bilanţurile contabile pe anii 2009-2011, cifra medie de afaceri aferentă acestei perioade, dar şi experienţă similară în domeniu. Am adresat Primăriei Craiova câteva întrebări menite să facă lumină în acest caz, întrebări la care am primit recent un răspuns. Astfel, pentru îndeplinirea cerinţelor privind bilanţurile contabile, Team World Construct a prezentat susţinerea financiară a SC World Distrib SRL – în calitate de terţ susţinător. În ceea ce priveşte experienţa similară în proiectare, susţinerea a venit din partea Consitrans SRL, în calitate de terţ susţinător. Pentru îndeplinirea cerinţei minime privind experienţa similară în execuţia de lucrări, „ofertantul a făcut dovada executării acestora prin lucrări neexecutate în cadrul unor contracte încheiate în luna iunie 2012 şi finalizate în luna august a aceluiaşi an, pentru care a prezentat contracte, procese-verbale de recepţie a lucrărilor executate şi recomandări din partea beneficiarilor“. Practic, Team World Construct a câştigat licitaţia garantând cu bonitatea financiară a World Distrib, cu experienţa în proiectare a Consitrans SRL şi cu o experienţă similară în execuţie de doar două luni. GdS a adresat ieri către Primăria Craiova o nouă serie de întrebări privitoare la contractantul lucrărilor executate de Team World Construct, valoarea acestora şi tipul lucrărilor executate.

Unde este autorizaţia sanitară?

Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Dolj nu a acordat încă autorizaţie de funcţionare acestui adăpost, spune directorul instituţiei. „Au un aviz de principiu şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a primi autorizaţia, în termen de 30 de zile“, ne-a spus Andrei Butaru, directorul DSV Dolj. Acelaşi lucru a fost subliniat şi de Oana Popescu, preşedinta Asociaţiei „Speranţă pentru animale“: „DSV le-a acordat doar un aviz provizoriu pe 30 de zile, pentru faptul că s-au constatat nereguli, şi au la dispoziţie 30 de zile să remedieze aceste nereguli înainte de a primi o autorizaţie definitivă. Ni se pare normal să ai întâi toate autorizaţiile necesare şi apoi să dai drumul la funcţionarea unei instituţii“. Întrebaţi despre autorizaţie, reprezentanţii Salubritate SRL au răspuns prin vocea purtătorului de cuvânt, Cristina Bâţu: „Nu comentăm aceste aspecte, singurul lucru pe care am dori să-l subliniem este că la întâlnirea aceasta cei care au întrerupt discuţiile au fost reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS