13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorul unei şcoli de şoferi, condamnat pentru mită

Directorul unei şcoli de şoferi, condamnat pentru mită

Pedeapsa primită de directorul şcolii de şoferi SC DRIVESTEST LIVIU BANĂ SRL Craiova – doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă – a rămas definitivă, după ce inculpatul şi-a retras apelul de pe rolul Curţii de Apel Craiova.

Povestea în cazul lui Liviu Bană, directorul  SC DRIVESTEST LIVIU BANĂ SRL Craiova, a început în mai 2011, când un craiovean a sesizat poliţiştii anticorupţie că, în timp ce efectua cursurile acestei şcoli de şoferi, instructorul auto i-a spus că, pentru a fi sigur că va promova proba practică, va trebui să dea câte 100 de euro pentru fiecare dintre categoriile pentru care dă examen. Instructorul i-a mai spus că va afla mai multe despre acest lucru de la şeful şcolii de şoferi, Liviu Bană.
În baza denunţului, anchetatorii au cerut şi obţinut interceptarea convorbirilor telefonice ale instructorului şi ale lui Bană. Din interceptări, anchetatorii au aflat că Bană aflase despre denunţ, dar şi despre acţiunea de prindere în flagrant înainte ca denunţătorul să-i dea cei 100 de euro pentru „aranjarea“ probei practice pentru categoria C. Ulterior, pe 25 mai 2011, denunţătorul a susţinut proba practică a examenului, însă a fost declarat respins. În aceeaşi zi, anchetatorii au interceptat o convorbire telefonică în care Bană îi povestea soţiei sale cum a aflat că era înregistrat:
Liviu Bană: „Să-ţi mai spun o chestie: îl avusei pe unul… astăzi unde fusei eu… cu cameră pe el“.
Soţia: „E, pe naiba!“.
Liviu Bană: „Da, mă, da… mi-l dădu un coleg de-al lui în primire şi ne spuse… de-a Iu’… adus de cunoştinţe, de-a lu’ Mitu…“.
Soţie: „Îhî, şarpe ăla“.
Liviu Bană: „Ai de mine, vai, vai, vai…, noroc că ăla ştiu şi îl pică! Hai că îţi spun eu, pa, pa“.

Al doilea flagrant, reuşit

Poliţiştii anticorupţie au continuat supravegherea lui Bană, iar, pe 27 martie, anul trecut, alt craiovean a sesizat că a făcut cursurile la aceeaşi şcoală, iar Bană i-a spus că pentru a fi sigur că trece „oraşul“ trebuie să-i dea între 300 şi 400 de lei sau 100 de euro pentru a „aranja“ examenul cu poliţistul examinator. Ca să îl convingă că are şanse foarte mici de a trece „oraşul“ fără bani, Bană i-a povestit păţania unui prieten bun:
„Îţi iei bani la tine! Trei milioane să ai la tine dacă iei, asta este! 100 de euro ca să vedem la faţa locului dacă e… Vezi să nu te iei cu el în gură, să îl contrazici. Eşti la mâna lui! Am avut un prieten şi mie mi-a fost jenă să îi zic să dăm şi noi ceva ăstora, că ne fac ăştia. El: «Du-te, bă, mă fac ăştia pe mine după 20-25 de ani?». Şi l-a făcut, mânca-ţi-aş gura! Păi vezi, mă, mânca-ţi-aş? Şi a dat sala a doua oară!“.
Discuţia a fost înregistrată de denunţător, care le-a dat-o ofiţerilor anticorupţie. O zi mai târziu, anchetatorii au cerut şi obţinut înregistrarea discuţiilor şi interceptarea telefoanelor instructorului, după care au pregătit flagrantul. Pe 29 martie, înainte de examen, denunţătorul, care avea la el 400 de lei şi 100 de euro marcaţi, s-a întâlnit cu Bană la Hanul Craioviţa, care i-a pus la dispoziţie maşina cu care trebuia să dea „oraşul“.
După ce a fost examinat, denunţătorul s-a întâlnit din nou cu instructorul Bană, care i-a cerut banii. „Să îmi laşi şi mie alea“, iar la întrebarea denunţătorului „Cât?“, inculpatul a spus: „Patru milioane“. Ulterior, după primirea banilor de la denunţător, inculpatul a fost oprit în trafic de oamenii legii, banii marcaţi fiind găsiţi în maşina sa.

Doi ani cu suspendare

Directorul Bană a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie 2012, iar, în decembrie, Tribunalul Dolj l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Inculpatul a făcut apel împotriva hotărârii date de judecătorii de la Tribunalul Dolj, însă Curtea de Apel Craiova nu a apucat să se pronunţe în acest dosar. Săptămâna trecută, instanţa a luat act că inculpatul Liviu Bană şi-a retras apelul, sentinţa dată de Tribunalul Dolj rămânând astfel definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS