15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJucării pentru 800 de copii, de 1 Iunie

Jucării pentru 800 de copii, de 1 Iunie

Ford România şi Fundaţia Gazeta de Sud au pornit vineri la drum pentru a face surprize copiilor din mediul rural cu ocazia zilei de 1 Iunie. 800 de preşcolari din judeţul Dolj au fost surprinşi la grădiniţe şi au primit, de ziua lor, plăsuţe cu jucării.

Acţiunea s-a derulat în cadrul campaniei „Oferă bucuria unei jucării“, ce a fost demarată pe 22 mai, special pentru a marca Ziua Copilului. În redacţia Gazetei de Sud din Craiova a fost amplasată o urnă pentru colectarea jucăriilor, spre care au venit şi cititorii cotidianului nostru, care au ţinut ca de 1 Iunie să aducă o bucurie pe chipul micuţilor din mediul rural ce nu au posibilităţi materiale. Urna s-a umplut astfel în câteva zile. Jucăriile adunate la sediul Gazetei de Sud au fost spălate la Ford şi distribuite la 62 de copii din patru grădiniţe din Dolj.

Primele surprize,
la Gogoşu

Destinaţiile spre care să ne îndreptăm cu micile cadouri specifice copilăriei le-am ales având în vedere dezvoltarea comunelor. Primul popas l-am făcut astfel la Gogoşu, localitate aflată la 40 de kilometri de Craiova, cu peisaj pitoresc, dar izolată. În această comună sunt 12 copii de vârstă preşcolară. Micuţii depun eforturi pentru a ajunge la grădiniţa din centrul comunei. „Cei 12 copilaşi de grădiniţă sunt nu numai din Gogoşu, ci şi din satele alăturate, Ştefănel – peste deal şi Goşiţa. Îi aducem cu microbuzul. Practic sunt navetişti. Iarna întâmpină cele mai multe dificultăţi cu transportul. Când ninge sau plouă mult, microbuzul nu mai poate face traseul“, a precizat directorul unităţii de învăţământ. Grădiniţa din Gogoşu este însă locul care încearcă să ofere preşcolarilor farmecul copilăriei. Nu sunt magazine cu jucării sau alte delicatese care să le încânte privirea. Noutăţile, atât cât ajung la ei, le văd vinerea, singura zi dedicată cumpărăturilor. Atunci este târg de săptămână şi vin negustori din mai multe colţuri ale judeţului, care au şi mici jocuri şi articole de îmbrăcăminte. Îşi achiziţionează rar câteva articole. Prin urmare, singurul loc unde copiii se întâlnesc sigur cu personaje de poveste este sala de clasă. Acolo i-am găsit şi vineri pe un sfert dintre preşcolari, preocupaţi să facă o nouă construcţie din câteva piese de Lego, pe lângă care erau şi două-trei personaje de desene animate. Micile cadouri i-au bucurat pe micuţi, care, timizi la început, s-au mulţumit să se uite lung la plăsuţe. Au mulţumit în felul lor: cu o poezie având ca tematică tocmai ziua de 1 Iunie.  

Poveştile copilăriei ajung greu la ei

Lăsăm în urmă Gogoşu şi pe un drum jumătate pietruit, jumătate asfaltat ne îndreptăm spre comuna Sopot, pe raza căreia sunt trei grădiniţe. Prima oprire a fost în centrul comunei, unde sunt 20 de copilaşi, veseli, inocenţi şi frumoşi. Erau la ora de desen. Jucăriile erau puse pe dulap. Am intrat la ei cu sacul plin de surprize. Receptivi şi curioşi, micuţii şi-au primit plăsuţele, în care nu au ezitat să caute imediat. Pentru unii, micile cadouri, fie că a fost vorba de o tobă sau de jocuri muzicale, au fost chiar ceea ce aşteptau. Bucuria copiilor a fost şi mai mare când au auzit că le pot lua şi acasă.
La fel de fericiţi au fost şi cei 15 copii din Başcov, o localitate izolată, spre care se ajunge pe un drum pietruit de patru-cinci kilometri, de la drumul judeţean ce străbate comuna. La grădiniţă, micuţii au un loc de joacă vechi, care nu îi mai atrage. Preferă să stea în curtea unităţii, unde au şi toaletele. Acolo i-am găsit şi noi pe prichindei, în pauză. Vestea că le aducem jucării i-a strâns rapid în clasă. Fetiţele s-au îndrăgostit imediat de păpuşile-bebeluş, iar băieţii au încercat pe loc să vadă ce ştiu să facă maşinuţele primite sau personajele de desene din pluş, pe care nu le-au recunoscut pentru că nu au televiziune prin cablu. Prin urmare, răţoiul Donald a fost privit de toată clasa ca o jucărie mare, cu un costumaş frumos. Povestea lui a început să fie spusă pe loc de educatorul Darius. Aşa i-am lăsat în clasă şi pe micuţii de la Başcov.
Am pornit spre grădiniţa din Pietroaia, ultima destinaţie, unde din 15 copii am găsit doar doi. Mărunţei şi sfioşi, micuţii au fost chemaţi să-şi aleagă câte o punguţă din sacul adus pentru toţi. Restul plăsuţelor au fost lăsate în grija cadrelor didactice, să le împartă copiilor când revin în clase. Campania „Oferă bucuria unei jucării“ ne-a demonstrat astfel încă o dată că o mică donaţie poate aduce zâmbetul şi bucuria a zeci şi chiar sute de copii. De această dată, mobilizarea a avut şi o însemnătate deosebită: cadouri pentru cea mai importantă zi a copiilor: 1 Iunie. La mulţi ani, copii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS