16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA început Operaţiunea „Bubico“

A început Operaţiunea „Bubico“

http:http://www.youtube.com/watch?v=bmNAcM4_rVg

De ieri, craiovenii pot suna la 0251/984 pentru a semnala zonele cu câini agresivi. Celula I a adăpostului canin de la Pod Breasta a fost recepţionată de primărie. Problema: sunt doar 500 de locuri disponibile.

Primăria Craiova a preluat ieri în administrare prima celulă a adăpostului canin de la Pod Breasta, cu o capacitate de cazare de aproximativ 500 de locuri, investiţie realizată de firma Team World Construct, care şi-a adjudecat licitaţia la suma de 1,87 milioane de lei (exclusiv TVA). Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul SC Salubritate SRL a populat deja adăpostul cu 30 de câini aduşi din oraş. Craiovenii sunt sfătuiţi să sune la Telefonul Cetăţeanului (0251/984) pentru a semnala zonele unde există câini agresivi, care vor fi ridicaţi „cu prioritate“, după cum susţine primarul oraşului, Lia Olguţa Vasilescu. „Câinii agresivi de pe străzi nu aveam efectiv unde să-i ducem. Acum avem acest adăpost, cu prioritate vor fi luaţi câinii agresivi care sunt în zonele şcolilor, pentru că dimineaţa, când se duc copiii la şcoală, sunt multe probleme, le este frică, am avut şi incidente neplăcute“, a spus primarul.

Olguţa muşcă din lege

Conform legislaţiei în vigoare, câinii pot fi cazaţi în adăpost maximum şapte zile (Legea nr. 391/2006). Confom art. 7, alin (1) din OUG nr. 155/2001, „în situaţia în care, după expirarea termenului de cazare, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia vor fi eutanasiaţi“. Un proiect de lege aflat în dezbaterea parlamentului (PL 912/2007) ar putea modifica art. 7, astfel încât la expirarea termenului de cazare câinii să poată fi „păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu“. Primarul Olguţa Vasilescu susţine că animalelor cazate nu li se va da drumul din adăpost. „Nu li se dă drumul! Aşa ştiţi dumneavoastră la Gazeta, că li se dă drumul? Nu se dă drumul la nici un câine care intră în adăpostul de câini!“, a afirmat primarul.
O problemă delicată este şi hrana câinilor cazaţi la Pod Breasta. Olguţa Vasilescu recunoaşte din start că nu va respecta legislaţia în vigoare. „După cum ştiţi, există un ordin de ministru care vorbeşte despre această hrană bobiţe care se va da câinilor. Noi nu vrem să plătim foarte mulţi bani din bugetul localităţii ca să respectăm în totalitate acest ordin. Probabil vom lua o amendă pe viitor, dar asta este, ne-o asumăm“, a mai spus primarul. Hrana ar urma să fie asigurată din resturile de la cantine şi din produsele aproape de expirare donate de magazine. „M-am hotărât să nu-l respectăm în totalitate“, a spus Olguţa despre ordinul ministrului. La rândul său, city-managerul Gheorghe Nedelescu va cere o aprobare la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj în acest sens.

Misterul cifrelor, nerezolvat

Responsabilii în problema câinilor fără stăpân nu au o estimare a costurilor anuale pe care le implică funcţionarea adăpostului de 500 de locuri. „Costul este variabil, un câine primeşte hrană uscată 250 g/zi. Kilogramul de boabe costă circa 2,7 lei. (…). Nu am făcut o estimare (a costurilor anuale), dar la 400 de câini sunt 125.000 de lei numai pentru hrană“, a spus Cristian Popescu, directorul Salubritate SRL.
Licitaţia pentru etapa I a adăpostului canin a fost câştigată de Team World Construct la preţul de 1,87 milioane de lei (exclusiv TVA), însă alocarea financiară pe 2013 a primăriei pentru această etapă este de 2,9 milioane de lei. În etapele II şi III, autorităţile plănuiseră să aloce 1,3 milioane de lei, respectiv 1,6 milioane de lei. Primarul Lia Olguţa Vasilescu se contrazice în legătură cu continuarea investiţiei. „Adăpostul se va construi în continuare până la 5.000 de locuri. De aici înainte investiţia va fi mult mai mică, pentru că este vorba doar de cuşti care se vor amenaja în continuare“, a spus primarul. Întrebată fiind pe ce bază s-a decis construirea unui adăpost de 5.000 de locuri, şi nu unul de 3.000, sau de 7.000, sau de 9.000 de locuri, Olguţa Vasilescu a răspuns: „Deocamdată, ne oprim aici cu construcţia adăpostului, până când suntem aproape să-l umplem. Vom avea şi mai multe rectificări bugetare. În funcţie de necesităţi, ne vom da seama dacă vom mai construi sau nu“. Oricum, primăria nu a răspuns întrebărilor adresate de GdS în urmă cu mai bine de zece zile, pentru a lămuri misterul: cum şi-a adjudecat Team World Construct, o firmă înfiinţată cu cinci luni înainte de licitaţie, contractul de 1,87 milioane lei (fără TVA).

Bilanţul Olguţei, la Radio Sud

Săptămâna trecută, Olguţa a anunţat triumfătoare pe Facebook că şi-a îndeplinit promisiunea electorală a rezolvării problemei câinilor fără stăpân. „Cea mai deranjantă problemă a oraşului va fi rezolvată, iar craiovenii sunt invitaţi să sune la Telefonul Cetăţeanului 0251/984, pentru a indica zonele cu câini agresivi. Promisiune electorală îndeplinită!“. Ieri, primarul a preferat să nu răspundă când reporterul GdS a întrebat dacă problema câinilor fără stăpân a fost rezolvată. De altfel, bilanţul primului an de mandat al Olguţei Vasilescu va fi făcut marţi, 4 iunie, în cadrul emisiunii „Contrasens“ de la Radio Sud. Până atunci, cetăţenii ne pot transmite mesaje în legătură cu această temă la numărul de telefon: 0720880451.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS