16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdmiterea la facultate se va face pe domenii

Admiterea la facultate se va face pe domenii

Universitatea din Craiova şi-a deschis ieri porţile pentru a prezenta oferta educaţională a celor 11 facultăţi, pentru sesiunea din vara acestui an.

Facultăţile şi-au amenajat standuri în holul Universităţii din Craiova, unde liceenii sunt aşteptaţi şi astăzi, până la ora 17.00, pentru a li se prezenta domeniile de studii pentru anul următor, dar şi profesiile pe care le pot avea după absolvirea studiilor. Candidaţii nu vor primi, în schimb, informaţii sigure despre numărul locurilor pentru fiecare specializare, pentru că nu a fost stabilit. Acesta va depinde de repartizarea pe care o va face Ministerul Educaţiei la nivel naţional, dar şi de rezultatele evaluării programelor de studii ale Universităţii din Craiova, evaluare care este în derulare.
„În prezent, numărul de locuri este decis la nivel naţional, dar nu a fost repartizat universităţilor. Numărul locurilor la nivel naţional este aproximativ egal cu cel de anul trecut, deci nu o să avem fluctuaţii majore de locuri, iar în ceea ce priveşte alocarea locurilor în universitate va depinde de procedura de evaluare pe care o avem în derulare. Deci, noi nu ştim deocamdată câte locuri avem pentru Universitatea din Craiova, finanţate de bugetul statului român, dar toate informaţiile converg în sensul păstrării numărului de locuri din anul universitar anterior“, a precizat rectorul Universităţii, Dan Claudiu Dănişor. Spre deosebire de anii anteriori, în această sesiune, admiterea se va face pe domenii de studii, iar rectorul a anunţat că la capitolul specializări este posibil să fie fluctuaţii interne.
„S-ar putea să avem anumite fluctuaţii pe specializările din cadrul domeniilor. De exemplu, domeniul ştiinţe economice va rămâne cu numărul de locuri de anul trecut, dar în interiorul acelui domeniu vom vedea cum vom repartiza locurile în funcţie de performanţele programelor de studii, de cererea de pe piaţa muncii. Nu mai vindem iluzii tinerilor. Iar examenul de admitere se va face pe domenii. După examen, se va stabili repartizarea internă a candidaţilor pe specializări“, a subliniat rectorul Univesităţii din Craiova.

Se va pune accent pe practică

Conducerea Universităţii din Craiova a specificat că se va schimba şi optica facultăţilor în privinţa pregătirii studenţilor. Se va pune accent pe stagiile de formare practică. „Încercăm să diversificăm oferta de practică a universităţii. Am reuşit să demarăm un program de intership cu Ford România. Avem mai bine de 60 de studenţi care au fost selectaţi de companie pentru a face practică. Sunt de la toate specializările, nu numai de la inginerie. Vom depune şi cinci proiecte europene pentru practica studenţilor. Suntem în negocieri cu principalii noştri parteneri din mediul industrial, de la companii multinaţionale, care să asigure plasamentele studenţilor în programele Erasmus în filialele sau la partenerii lor din străinătate“, a precizat rectorul.
De asemenea, alt obiectiv principal este asigurarea mobilităţilor studenţilor în străinătate. Universitatea le va asigure burse de studiu, în valoare de 595 de euro pe lună. Se va încerca atragerea a cât mai mulţi studenţi străini la Craiova. De luna viitoare cadrele didactice vor intra într-un program de perfecţionare a cunoştinţelor de limbă engleză, germană şi franceză, pentru a crea programe de master şi licenţă cu predare în aceste limbi moderne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS