16.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalNU distrugeţi Parcul „Romanescu“!

NU distrugeţi Parcul „Romanescu“!

http:http://www.youtube.com/watch?v=59uEZHg7kx0

Bijuteria peisagistică a Craiovei, Parcul „Nicolae Romanescu“, a fost transformat în groapă de gunoi şi depozit de materiale de construcţie chiar de către instituţia care ar trebui să-l îngrijească, Regia de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ din subordinea primăriei.

Regia Primăriei Craiova îşi bate joc de unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa. În timp ce străinii îngrijesc şi preţuiesc orice colţ de verdeaţă, autorităţile locale din Bănie profanează un monument istoric, inclus pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii în grupa A, dar şi un simbol al Craiovei. În păgubosul stil neaoş, RAADPFL a trântit acum două săptămâni, printre copacii de la intrarea în parc, din zona Potelu, mai multe dale de beton, provenite de la linia de tramvai care se dezasamblează în această perioadă. Deşi oficialii Regiei susţin, aşa cum vom vedea mai târziu, că spaţiul verde şi copacii nu sunt afectaţi, tractoarele şi buldozerele care intră pe poarta parcului au scos deja din rădăcini mai mulţi copaci bătrâni de câteva zeci de ani. Buturugi uriaşe zac aruncate de-o parte şi de alta a dalelor care te duc cu gândul că intri mai degrabă pe un şantier în construcţie decât într-un parc natural, monument istoric, protejat de lege. Ca să fie tacâmul complet, Regia nu s-a mulţumit cu „betonarea“ aleii de la intrare, ci a descărcat, mai adânc, înspre inima parcului, lângă copaci, munţi de nisip şi pietriş. Din cauza utilajelor care traversează aleile parcului de parcă ar fi biciclete, una dintre căile care duc spre podul suspendat şi către fântâna unde se răcoresc craiovenii a fost acoperită cu moloz. Piatra cubică, ce îi conferea un stil aparte, a dispărut sub roţile buldozerelor şi camionetelor.

Puneţi legea pe ei!

Unul dintre paznicii care străjuiesc munţii de nisip şi piatră ne-a explicat că depozitele de materiale de construcţii sunt folosite la astuparea gropilor de pe străzile oraşului. De ce să amenajezi un astfel de depozit într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa? „Nu ştiu. Aşa a venit ordin de la primărie. Depozitul de pe strada Brestei nu a mai putut fi folosit, deoarece acolo vrea o altă instituţie să-şi extindă clădirea şi noi nu am mai avut loc“, a spus el. Şi atunci RAADPFL a găsit cel mai potrivit loc din Craiova pentru amenjarea depozitului de construcţii: în Parcul „Nicolae Romanescu“, monument istoric! Directorul Regiei, Florin Lungu, a lăsat să se înţeleagă faptul că nisipul şi pietrişul aşezate la marginea parcului nu afectează în nici un fel vegetaţia din zonă. „Acolo nu era nici iarbă, nici copaci. Acele materiale de construcţii pe care le folosim pentru lucrările de pe străzi nu afectează copacii. Nu este nici o problemă“, a declarat directorul RAADPFL. Ba este o problemă, şi încă una foarte mare, după cum spune Marcel Berindei, arhitect în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj. Atentatul la integritatea parcului s-ar putea finaliza cu o acţiune penală. „Parcul «Nicolae Romanescu» este monument istoric în integralitatea sa, inclus în grupa A, inclusiv hipodromul. Acolo nu se pot depozita materiale de construcţii şi nu se pot face lucrări fără aviz. În caz contrar, legea prevede atât sancţiuni, cât şi răspunderi penale. Mâine (azi – n.r.), cel mai probabil, o echipă a Direcţiei se va deplasa la faţa locului, pentru a vedea ce se întâmplă“, a spus Berindei. Directorul Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, a precizat că şi el va trimite inspectorii pentru a verifica situaţia din teren.

Ghid pentru respectarea unui monument istoric

Dacă, în alte domenii, legea lasă de multe ori loc de interpretare, în cazul monumentelor istorice, lucrurile sunt foarte clare. Regia nu avea voie să mişte un copac sau o piatră de la locul ei fără aviz şi nici să afecteze vegetaţia prin amplasarea acelui depozit între copaci. Responsabilă de masacrul din parc este şi Primăria Craiova, obligată de lege să întreţină parcul. „Paza, întreţinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revin, după caz, proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora, în conformitate cu prevederile prezentei legi“, se arată în articolul 6 din Legea nr. 422/2001. „Autorităţile administraţiei publice centrale de specialitate, instituţiile de specialitate subordonate acestora şi autorităţile administraţiei publice locale colaborează şi răspund, după caz, de activitatea de protejare a monumentelor istorice“, se menţionează la articolul cu pricina. Mai departe, legea spune, la articolul 23, că „intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor“. Intervenţii înseamnă şi amenajări de căi de acces, pietonale şi carosabile, utilităţi anexe, indicatoare, inclusiv în zonele de protecţie a monumentelor istorice. Următorul articol din lege dă dreptul organelor de specialitate să facă plângere penală. „În condiţiile legii, în cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancţiuni şi, după caz, să dispună revenirea la situaţia iniţială şi să sesizeze organele de cercetare penală“. Potrivit articolului 54, „desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii“.

Primăria nu vede, nu aude

În calitate de proprietar, Primăria Craiova este direct responsabilă de ceea ce se petrece în incinta Parcului „Romanescu“. Potrivit articolului 36 din Legea nr. 422/2001, proprietarii monumentelor istorice sunt obligaţi, printre altele, să întreţină, să folosească şi să exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor  legii, să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să înştiinţeze de urgenţă, în scris, Direcţia pentru Culte Judeţeană, precum şi primarul oraşului sau comunei despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor deţinute. Primarul are chiar atribuţii specifice în acest sens, el putând să verifice existenţa tuturor avizelor de specialitate şi să sesizeze de urgenţă Direcţia pentru Culte Judeţeană despre nerespectarea legii.

Scurtă istorie pentru memoria şi mai scurtă a autorităţilor locale

Potrivit listei monumentelor istorice publicată de Ministerul Culturii, Parcul „Nicolae Romanescu“ este încadrat în grupa A, la poziţia 275. Are o suprafaţă de circa 100 de hectare şi a fost construit pe locul moşiei familiei logofătului Ioan Bibescu. Parcul a fost proiectat de celebrul arhitect de orgine franceză Edouard Redont, proiect care i-a şi adus medalia de aur la Expoziţia Internaţională de la Paris, în 1900. Construcţia parcului a debutat în 1897 şi s-a finalizat în 1903, an în care a fost şi inaugurat, în prezenţa regelui Carol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS