17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictor Ponta, despre deblocarea angajărilor din sistemul bugetar

Victor Ponta, despre deblocarea angajărilor din sistemul bugetar

Regula de angajare în sistemul bugetar a unei singure persoane la şapte posturi vacantate va fi abrogată când va exista un consens pentru desfiinţarea posturilor neocupate, a afirmat premierul Ponta, citat de Mediafax.ro. Potrivit primului ministru, un astfel de acord nu există deoarece eliminarea acestor posturi va conduce şi la „căderea” şefilor de direcţie. Întrebat de jurnalişti când va abroga ordonanţa aprobată de Guvernul Boc şi care blochează angajările în sistemul bugetar, impunând angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, premierul a afirmat că acest lucru va fi posibil atunci când se va înţelege „cu toţi”.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţia publică şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.

Interdicţia a fost prelungită anual, până în prezent.

În urma ultimelor negocieri cu FMI, Guvernul a decis să continue şi în următorii ani să reducă numărul de salariaţi în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă flexibilitate pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.

La sfârşitul anului trecut, fostul ministru al Finanţelor Florin Georgescu declara că unele ministere sau instituţii ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituţiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la şapte plecări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS