20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Vreau condiţii de oraş!“

„Vreau condiţii de oraş!“

La doi paşi de Centrul Multifuncţional şi cu cele trei moderne centre de afaceri care se vor afla lângă acesta, craiovenii trăiesc în condiţii de ev mediu

Strada Târgului din cartierul craiovean Romaneşti ar trebui să fie calea de acces a oamenilor de afaceri către Centrul Multifuncţional şi cele trei centre de afaceri care se construiesc în preajma acestuia. Doar că amintita arteră arată ca acum 80 de ani – pavată cu piatră de râu, fără canalizare, cu boschete până la brâu în scuarul dintre cele două sensuri de mers, unde sălăşluiesc zeci de câini vagabonzi ce te apucă de nădragi dacă te aventurezi în zonă după o anumită oră, când până şi sistemul de iluminat public „uită“ să mai funcţioneze.

„Nu mai vreau promisiuni, vreau să facă!“

„La noi pe stradă, buruienile sunt de un metru, câini sunt cu duiumul, nu avem canalizare. E o stradă lată de 30 de metri, chiar mai lată decât bulevardul Romanescu, şi-i păcat că e aşa de mizerabilă. Locuim în condiţii de ev mediu la doi paşi de investiţia de 20 de milioane de euro a primăriei“, susţine Victor Manea de pe strada Târgului.
„Aşa suntem noi, cei din zona asta, năpăstuiţi de primărie. Bani de impozite ne cer, dar obligaţiile pe care le au către noi le-au făcut uitate“, îl completează Oprica Mirea, locatară pe aceeaşi stradă.
Victor Manea are o singură pretenţie – dacă stă la oraş, să aibă condiţii de oraş: „Doamna primăriţă a venit o singură dată pe aici, înainte de alegerile parlamentare. Am stat de vorbă cu dumneaei, ne-a promis că în două luni e gata canalizarea. S-au apucat însă şi au făcut 30 de metri din canalizare, dar numai pe partea stângă a străzii, apoi s-au oprit. Am sesizat la un moment dat primăria că nu funcţionează iluminatul public şi mi-au zis că nu ţine de ei, ţine de CEZ. Da’ până să-mi răspundă ei, am sesizat acelaşi lucru şi la Luxten şi s-a rezolvat în două zile. Nu mai vreau promisiuni din partea celor de la primărie, vreau să facă! Vreau şi eu condiţii de oraş!“.
Cât despre dorinţe, primele pe care oamenii le doresc rezolvate ţin de apă şi canalizare.
„Avem o conductă de apă veche şi plătim lunar 4 mc pierdere de apă. Păi ce treabă am eu cu pierderile lor? La maşina de spălat dau drumul în stradă, că altfel se umple prea repede haznaua. N-am ce face… Să-mi facă şi mie condiţii de oraş, că de-aia plătesc impozite! Eu n-am nici un venit de patru ani, dar sunt cu toate dările la zi! Solomon ne-a spus că, ori de va fi, ori de nu va mai fi primar, canalizarea tot se va face. Dar de la doamna primăriţă ne-am ales până acum doar cu promisiuni. Şi am votat-o, recunosc!“, spune Manea cu sinceritate.

Pavilion expoziţional în alb şi albastru

Dincolo de gard, Centrul Multifuncţional se înalţă falnic. Constructorii susţin că lucrările ar putea fi gata în mai puţin de două luni.
„A început vopsirea structurii metalice cu o vopsea termospumantă albă, rezistentă la foc. În paralel se lucrează la finisaje: gleturi, tavane casetate, balustrade de inox. Lifturile sunt şi ele aproape gata. La exterior au fost finalizate aleile şi trotuarele, rămânând doar de turnat stratul de uzură al asfaltului. După finalizarea vopsitoriei, electricienii vor monta corpurile de iluminat, care vor sta agăţate de cupola transparentă. Tot atunci vor fi montate şi sprinklere (aşa-zisele „stropitori“) din tavan ale instalaţiei contra incendiilor. Interiorul Centrului Multifuncţional va avea culorile Universităţii Craiova – mocheta de pe podeaua parterului va fi albastră, iar structura metalică şi pereţii vor fi albe“, a explicat Constantin Golfiţă, şef de şantier din partea firmei Recon.
Momentan, constructorii sunt în discuţii cu Primăria Craiova, solicitând acceptul pentru montarea unei instalaţii de irigat gazonul de pe spaţiile verzi, pentru a nu se mai interveni ulterior în vederea efectuării unei asemenea lucrări.
„Cu siguranţă, Centrul Expoziţional va fi gata în această vară. Calea de acces către el nu ţine însă de noi, ci de primărie. Iar primăria nu se poate apuca de reabilitarea străzii până când nu va fi făcută canalizarea. Firma care face reţeaua de canalizare lucrează, deocamdată, în zona Centrului Multifuncţional, urmând să ajungă în curând şi pe strada Târgului“, a menţionat inginerul Golfiţă.

Construcţiile continuă

Pe 23 aprilie au început lucrările şi la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Excelenţă în Afaceri – unul dintre cele trei centre de afaceri care vor fi ridicate – tot cu bani europeni – lângă enormul pavilion expoziţional, care e aproape gata. Constructor a fost desemnat prin licitaţie tot firma craioveană Recon, care e decisă să devanseze termenele şi la această investiţie, pe care vrea să o dea gata în doar cinci luni, în loc de zece, cum e prevăzut în contract.
În curând vor începe lucrările şi la al doilea centru de afaceri din aceeaşi incintă. E vorba de Centrul de Sprijin al IMM-urilor şi Institutelor de Cercetare şi Inovare, licitaţia pentru desemnarea constructorului fiind în curs de desfăşurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS