14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de craioveni la „Bătălia de la Călugăreni“

Mii de craioveni la „Bătălia de la Călugăreni“

http:http://www.youtube.com/watch?v=mLt2xhV2uSY

Prima ediție a Zilelor Mihai Viteazul a continuat sâmbătă cu o serie de spectacole pe hipodromul craiovean, iar odată cu lăsarea serii, totul s-a transformat în câmp de luptă, devenind scenă pentru actori de prestigiu. Ion Besoiu, Maria Buză, Vlad Miriță, Vasile Calofir, Natașa Raab, celebrul cascador Adrian Pavlovschi etc. au reprodus scene din „Bătălia de la Călugăreni“, oastea lui Mihai Viteazul învingând armata otomană condusă de Sinan Pașa.

Marele voievod Mihai, frații Buzești, Baba Novac, doamna Stanca, Pătrașcu şi alte personaje istorice au prins viață prin intermediul unor actori de seamă ai cinematografiei românești, care și-au dat întâlnire la Craiova. Aproximativ 80 de persoane, dintre care 20 de cascadori, 60 de figuranți și șase actori, au adus, în fața spectatorilor, fragmente din „Bătălia de la Călugăreni“. Momente de emoție, de dramă, reproducerea bătăliei  cu momente de cascadorie, cu lovituri de săbii și lănci, căzături cu caii, momente pirotehnice, după un scenariu care a dorit să păstreze cât mai mult firul acțiunii, presărat cu replici ale lui Radu Pietreanu și Bogdan Jianu, i-au încântat pe cei peste 8.000 de craioveni prezenți la spectacol. Costumele actorilor și recuzita au fost cele originale din filmul „Mihai Viteazul“, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Marele actor Ion Besoiu a evoluat sâmbătă seară alături de cascadorul Adrian Pavlovschi. Acesta din urmă, care a jucat în peste 200 de filme cu actori de renume din cinematografia internațională, recunoscut pentru show-urile medievale și demonstrații, a interpretat rolul domnitorului Mihai Viteazul. Doamna Teodora (mama lui Mihai Viteazul – n.r.) a fost interpretată de actrița craioveancă Natașa Raab, doamna Stanca – de Maria Buză, Pătrașcu – de Vlad Miriță, Radu Buzescu – de actorul Radu Pietreanu. Regizorul spectacolului a fost Dan Moțanu, vicepreședintele Uniunii Cascadorilor.
Craioveni de toate vârstele au luat parte la lecția de istorie oferită de talentații actori. „A fost un spectacol emoționant atât pentru noi, cât și pentru copiii noştri. Astfel de lecții de istorie sunt binevenite, stârnesc curiozitatea copiilor, le dezvoltă imaginația. Interpretarea actorilor a fost deosebită. Am fost încântată în special de rolurile interpretate de Maria Buză și Natașa Raab. Costumele, machiajul, făcliile aprinse, tunurile, caii ne-au făcut să ne amintim secvențe din filmele istorice pe care le urmăream când eram copil. Băiatul meu, de exemplu, a fost încântat de interpretarea personajului Baba Novac și impresionat de ținuta domnitorului Mihai Viteazul“, a spus craioveanca Cristina Vlad.

Filmul Mihai Viteazul a fost propus pentru Premiul Oscar

Filmul Mihai Viteazul a fost regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu, după scenariul lui Titus Popovici. Rolul domnitorului Mihai Viteazul a fost interpretat de Amza Pellea. Acest film istoric a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS