26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOrtopedul Anuşca face puşcărie

Ortopedul Anuşca face puşcărie

Dan-Nelu Anuşca (foto), medic ortoped la Spitalul de Urgenţă Craiova şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie, a fost arestat preventiv pe 17 octombrie, anul trecut, iar pe 31 octombrie a şi fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie au fost sesizaţi pe 15 octombrie de sora unei paciente a medicului Anuşca. Femeia a povestit că a reuşit să-l „supere“ pe doctor după ce îi dăduse numai 800 de lei pentru o intervenţie chirurgicală. Mai exact, sora pacientei a povestit că, pe 15 octombrie, în jurul prânzului, Dan-Nelu Anuşca a intrat în salonul în care era internată femeia şi i-a reamintit că trebuie să suporte contravaloarea materialelor medicale ce vor fi folosite la intervenţia chirurgicală, valoarea acestora fiind de 400 de euro. Pacienta a întrebat cât trebuie să mai dea în afara celor 400 de euro, iar medicul i-a răspuns că nu cere nimic. „În momentul în care pacienta i-a dat suma de 400 de lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă «îl ofensează». În acel moment, a intervenit şi prietenul pacientei, care i-a mai dat 400 de lei, după care inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi“, au consemnat procurorii doljeni în rechizitoriu. Ulterior, cazul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care, în dimineaţa zilei de 16 octombrie, cu ajutorul ofiţerilor Anticorupţie, a şi organizat flagrantul. Denunţătoarea a venit cu 1.200 de lei, iar procurorii i-au mai dat 400 de euro, toate bancnotele fiind marcate criminalistic cu inscripţia „MITĂ“. În jurul orei 9.00, denunţătoarea s-a dus la spital, iar în salonul în care era internată sora sa l-a găsit pe medicul Anuşca. Şi-a cerut scuze în numele surorii sale şi a prietenului acesteia pentru că l-au supărat oferindu-i o sumă aşa de mică, şi l-a rugat să spună câţi bani trebuie să dea pentru ca operaţia să decurgă bine. Anuşca a răspuns: „Dacă vreţi, îmi daţi, dacă nu, nu-mi daţi, eu fac să fie bine“, iar în final a băgat în buzunarul halatului cei 1.200 de lei şi 400 de euro, apoi a ieşit din salon. După câteva minute, în cabinetul medical au intrat anchetatorii, care au găsit asupra medicului Anuşca banii marcaţi.

Trei ani cu executare

Ieri, după şase luni de judecată, Tribunalul Dolj s-a pronunţat în dosarul de luare de mită al doctorului Dan-Nelu Anuşca. Judecătorii l-au găsit vinovat pe medic pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi l-au condamnat la trei ani de închisoare cu executare, minimul prevăzut de Codul Penal (fapta funcţionarului care pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndatoririle sale de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani – n.r.).
De asemenea, magistraţii au scăzut din pedeapsă cele cinci luni petrecute de inculpat în arest şi i-au menţinut obligaţia de a nu părăsi ţara până când această hotărâre va rămâne definitivă. În plus, instanţa l-a obligat pe doctorul Anuşca să le dea aparţinătorilor pacientei cei 800 de lei primiţi drept mită. Atât inculpatul, cât şi procurorii pot face apel împotriva sentinţei date ieri de Tribunalul Dolj.

Nu a recunoscut şpaga 

După flagrant, doctorul Anuşca nu a recunoscut că a primit mită de la pacienta sa. Medicul ortoped a susţinut că cei 400 de euro reprezentau o parte din contravaloarea materialelor medicale ce urma să fie folosite la operaţie, iar cei 1.200 de lei îi dăduse pacienta pentru a sponsoriza o parte din cheltuielile cu organizarea unui congres ştiinţific medical la Craiova, congres care se încheiase pe 14 octombrie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS