10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe scumpeşte gunoiul

Se scumpeşte gunoiul

Primarul Lia Olguţa Vasilescu vrea să le facă o „bucurie“ craiovenilor: scumpirea tarifelor la gunoi, dezinsecţie şi deratizare.

Primăria Craiova pune la cale o nouă scumpire. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care solicită consiliului local să aprobe joi noi tarife ale unor activităţi de salubrizare. E vorba, de fapt, de majorarea cu până la 88% a tarifelor practicate de SC Salubritate Craiova SRL – firmă din subordinea Primăriei Craiova.

Ridicarea deşeurilor menajere, cu 20% mai scumpă

Primul pe lista celor 106 tarife care vor fi modificate este cel privind „colectarea, transportul, depozitarea deşeurilor menajere de la populaţie – persoane fizice/asociaţii locatari“. Acesta va creşte cu 20% (de la 5,88 lei/persoană/lună la 7,01 lei/persoană/lună, inclusiv TVA). Tot cu 20% se va scumpi şi tariful pentru „colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere de la agenţi economici/instituţii publice“, crescând de la 64,42 lei/mc la 76,83 lei/mc (inclusiv TVA). Va creşte şi tariful pentru colectarea şi transportul deşeurilor din construcţii, însă doar cu 8% (de la 194,70 lei/mc la 210,35 lei/mc).
Municipalitatea vrea să mărească şi preţurile unor operaţiuni pe care chiar ea le achită salubrităţii. E vorba, în general, de tarifele percepute pentru folosirea unor utilaje în timpul operaţiunilor de curăţenie sau de deszăpezire. Spre exemplu, preţul facturat primăriei pentru utilizarea unei autobasculante TIH 445 creşte cu 60%, iar utilizarea unei Wolla A 1801 IF se scumpeşte cu… 88%!
Există, ce-i drept, şi tarife care scad simţitor. Spre exemplu, în cazul spălatului străzilor cu autostropitoarea, primăria va plăti salubrităţii cu… 73% mai puţin, iar dacă se foloseşte pentru spălarea carosabilului un utilaj tip Unimog, tariful va fi cu 65% mai mic decât cel actual. În schimb, cresc preţurile pe care primăria la plăteşte salubrităţii pentru spălatul pavimentului din zona centrală (mărire cu 36%) sau pentru măturatul mecanizat al carosabilului (scumpire cu 50%).
Ceva mai scumpe vor fi şi operaţiunile de dezinsecţie şi deratizare. Potrivit listei ce urmează să fie aprobată joi de Consiliul Local Craiova, dezinsecţia va fi mai scumpă cu aproape 10%, dezinfecţia şi deratizarea vor costa cu 7% mai mult, preţul pentru colectarea cadavrelor de animale de pe domeniul public se va scumpi cu 15%

Dă vina pe… Eco Sud!

Municipalitatea aduce doar justificări vagi în ceea ce priveşte necesitatea acestor scumpiri. De exemplu, funcţionarii de la Direcţia Servicii Publice a Primăriei Craiova şi-au dat avizul pentru această scumpire, fără să-şi motiveze în vreun fel decizia. În procesul-verbal întocmit de Serviciul Administrarea şi Monitorizarea Serviciilor de Utilitate Publică din cadrul Direcţiei Servicii Publice se consemnează sec: „În urma analizei tarifelor supuse aprobării consiliului local, reprezentanţii comisiei au avizat favorabil tarifele anexate“.
Singura explicaţie pentru aceste scumpiri o dă Cristian Ştefan Popescu, administratorul SC Salubritate Craiova SRL, în adresa prin care solicită Primăriei Craiova să sprijine mărirea de tarife: „Problemele economice cu care se confruntă societatea noastră, cauzate în mare parte relaţiilor cu principalul creditor, SC Eco Sud SRL, cu care avem în desfăşurare eşalonarea la plată din 8.02.2013, presupun un efort financiar major din partea noastră, ceea ce a dus la situaţia în care aprobarea de noi tarife este esenţială în continuarea activităţii de salubrizare şi pe viitor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS