9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVaccin antirabic pentru tot anul la Spitalul de Boli Infecţioase

Vaccin antirabic pentru tot anul la Spitalul de Boli Infecţioase

Într-un oraş împânzit de câini, unde şase-şapte persoane ajung zilnic la spital cu muşcături provocate de maidanezi, unde anul trecut aproape 3.000 de oameni au făcut cunoştinţă cu colţii câinilor, existenţa vaccinului antirabic este o reală necesitate. În Craiova, singura unitate medicală unde se poate face acest vaccin este Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, iar aici au fost mai mereu probleme cu antirabicul, ca, de altfel, peste tot în ţară. În prezent, spitalul are în stoc doze de vaccin antirabic, iar vestea şi mai bună este că acesta s-ar putea găsi în depozitul unităţii pe toată perioada anului. Conducerea spitalului susţine că în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru serviciile medicale din anul 2013 se regăseşte şi achiziţionarea a 2.000 de doze de vaccin antirabic, pentru ca unitatea să nu mai rămână descoperită. „Vaccinul costă destul de mult şi nu ne permiteam să luăm foarte multe doze. Acum, când CAS ne va asigura finanţarea pentru 2.000 de doze pe an, nu ar trebui să mai apară perioade în care să fim descoperiţi din acest punct de vedere“, spun reprezentanţii spitalului.
Având în vedere că anul trecut din cele 2.959 de persoane care s-au prezentat la „Victor Babeş“ cu muşcături de câine doar 509 au necesitat vaccinare, cele 2.000 de doze ar fi suficiente şi pentru următorul an. „Nu toţi cei muşcaţi au nevoie de imunoprofilaxie. Depinde de câine, dacă este de pe stradă sau din vreo gospodărie, dacă este vaccinat sau nu, depinde de rană, de încolţire, de locul muşcăturii“, susţin medicii. În cazul maidanezilor, care nu pot fi urmăriţi şi despre care nu se ştie dacă au fost sau nu vaccinaţi ori dacă au intrat în contact cu animale sălbatice (cele care transmit boala), vaccinul antirabic ar trebui făcut. Şi aici sunt însă situaţii în care nu se impune imunoprofilaxie. „Vaccinul trebuie făcut cumpătat, pentru că orice vaccin are resursele lui de a produce boala. În cazul muşcăturii de câine, virusul se transmite prin salivă, iar dacă e doar o zgârietură riscul de îmbolnăvire este deosebit de mic“, mai spun medicii. În Dolj nu au existat cazuri de rabie în ultimii ani.     

Probleme cu vaccinul antitetanos

Indiferent dacă se face sau nu vaccinul antirabic, sunt cazuri în care, fiind vorba de zgârieturi sau de răni deschise, persoana respectivă ar avea nevoie de vaccin antitetanos. „La orice contact cu ceva care a stat în pământ sau cu un lucru murdar ar trebui făcut antitetanos“, afirmă medicii specialişti. Aici ar apărea însă marea problemă, pentru că în Dolj doze de vaccin antitetanos se mai găsesc doar în spitalele din afara Craiovei, respectiv cele din Filiaşi, Segarcea, Dăbuleni, Băileşti şi Calafat, şi în număr mic. În Bănie, conform ultimelor raportări făcute către Ministerul Sănătăţii (MS), singurul spital unde se mai găseau doze de antitetanos era Spitalul Căi Ferate Craiova. MS a anunţat însă că, în aceste zile, potrivit unui contract, Unifarm va achiziţiona o nouă tranşă de 60.000 de doze de vaccin antitetanos (importate din Franţa), care vor ajunge la Spitalele de Urgenţă din ţară, în funcţie de solicitările făcute de acestea.
Problema este că o doză costă între 40 şi 60 de lei, în condiţiile în care, atunci când se achiziţiona de la Institutul „Cantacuzino“, doza produsă în România costa în jur de 5 lei. Cel mai mare consum de vaccin antitetanos se înregistrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, o medie de 50 de fiole pe zi. „Noi am făcut comandă şi anul trecut, şi acum, dar vaccinul nu se găsea pe piaţă. Am înţeles că producătorul de vaccin antitetanos nu poate să satisfacă nici cererea din Franţa, dar să mai şi exporte. Am terminat de mult stocurile, pentru că la noi vin cazuri din toată Oltenia care necesită vaccin antitetanos. Preţul este destul de mare, dar urmează să ne aprovizionăm cu cantitatea necesară“, au precizat cei de la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Craiova. Şi Spitalul de Boli Infecţioase a anunţat că va face comandă de vaccin antitetanos la Unifarm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS