16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljActualitatea de la sate

Actualitatea de la sate

Drănic: Se face centură pentru devierea traficului greu

Comuna Drănic va avea centură ocolitoare destinată traficului greu, pe o distanţă de un kilometru şi jumătate. Lucrările pentru realizarea drumului au fost demarate de câteva săptămâni. „Din cauza ploilor s-a făcut o mică pauză. Imediat ce se va îndrepta vremea, acestea vor fi reluate. Centura este necesară pentru că, de regulă, cei care merg spre Gângiova sau Bechet trec prin centrul comunei Drănic şi avem sesizări de la localnici că maşinile de mare tonaj le afectează casele. Vrem astfel să deviem traficul. Drumul există şi în prezent, dar nu este asfaltat. S-a început pietruirea lui. După ce se va termina această etapă, se va pune un strat de asfalt peste care se va turna asfalt de rulaj. Sperăm ca până la sfârşitul anului să-l dăm în folosinţă. Totul depinde de câţi bani vom avea“, a precizat Andrei Marian Dănuţ, primarul comunei. Realizarea centurii ocolitoare a Drănicului este o lucrare ce face parte dintr-un proiect mai mare de asfaltare a comunei, început în urmă cu trei ani. Pentru 2013, alocaţia bugetară destinată drumurilor este în valoare de 235.000 de lei.

Se extinde reţeaua de apă

În perioada următoare, în comuna Drănic vor începe şi lucrările pentru extinderea reţelei de apă în satele Padea, Foişor şi Booveni. Primăria a încheiat de curând licitaţia şi este în stadiul de semnare a contractului cu firma câştigătoare. „Extinderea se face cu bani alocaţi pe Hotărârea de Guvern nr. 577 şi este în valoare de 3,9 milioane de lei. Prin aceste lucrări vom asigura apă potabilă cetăţenilor din comună. Deocamdată, reţeaua de alimentare cu apă este doar pe porţiuni mici“, a mai precizat primarul comunei Drănic.
În ceea ce priveşte localnicii comunei, ocupaţia de bază este agricultura, terenul fiind cultivat cu porumb, grâu şi floarea-soarelui. În acest an se intenţionează să se cultive din nou rapiţă. „În ultimii doi ani, producţia de rapiţă a fost întreruptă din cauza secetei. Aceasta se seamănă în luna septembrie şi anul acesta vremea pare că ţine cu noi şi putem să reluăm producţia, care este foarte avantajoasă“, a explicat edilul Drănicului. În comună există şi câteva firme cu profil agricol, care se ocupă cu cultivarea terenurilor.

Giurgiţa: Se derulează licitaţia pentru canalizare

În comuna Giurgiţa s-au finalizat de curând lucrările de alimentare cu apă a localităţii. Primarul spune că au venit şi rezultatele analizelor, care arată că este potabilă, aşa cum au scos la iveală şi teste iniţiale, realizate înainte de demararea investiţiei.
În prezent, la Giurgiţa se derulează licitaţia pentru canalizare. „Au depus oferta patru firme. Licitaţia este deschisă“, a declarat primarul comunei, Viky Bonea.
Prioritare pentru reprezentanţii administraţiei locale sunt în acest an şi unităţile de învăţământ. „S-au prevăzut bani pentru achiziţionarea unei centrale termice pentru corpul B al Şcolii centrale din Giurgiţa. Şi tot la această unitate de învăţământ se vor face grupuri sanitare interioare. Lucrările vor fi realizate pe perioada vacanţei de vară“, a mai spus primarul.

Negocieri pentru un cămin de bătrâni la Curmătura

Primăria Giurgiţa duce negocieri şi pentru înfiinţarea unui cămin de bătrâni în satul Curmătura. „Discuţiile se poartă cu o firmă italiană. Au venit şi la o şedinţă de consiliu local să-şi prezinte proiectul“, a precizat primarul din Giurgiţa. Dacă se va încheia contractul, primăria va pune la dispoziţie terenul, dar şi clădirea pentru cămin. Acesta se va face în Şcoala Curmătura, care a fost închisă după comasările realizate în anii anteriori. Clădirea are doar parter, cu patru săli de clasă.

Lacul Buzatu, concesio­nat pe 20 de ani

Pe teritoriul comunei Giurgiţa se află şi Lacul Buzatu, care se întinde pe o suprafaţă de 16 hectare. Luciul apei este în prezent concesionat de nouă ani, timp în care nu s-au făcut nici un fel de investiţii. „Contractul de concesionare este din 2004 şi pe o perioadă de 20 de ani. Lacul a fost dat unei firme, „Pescarul amator“, care, imediat după ce l-a luat, a pietruit un drum de acces. N-a mai făcut nimic ulterior. Atunci când plouă, nici nu se poate ajunge acolo. În rest, mai merge lumea la pescuit“, a declarat primarul Viky Bonea. Conducerea Primăriei Giurgiţa spune că în prezent nici nu se ştie cât teren din jurul lacului mai este în domeniul public.

Amărăştii de Jos: S-a pus în circulaţie microbuzul şcolar, fără autorizaţie

În comuna Amărăştii de Jos din judeţul Dolj, una dintre problemele acute este transportul elevilor, care parcurg distanţe de 20 de kilometri zilnic de la şcoală spre casă. De multe ori fac acest drum pe jos, din lipsa microbuzului. Autoturismul care trebuie să le asigure transportul este un aro vechi, care nu funcţionează tot timpul. În plus, i-a fost retrasă şi autorizaţia de circulaţie pe drumurile publice. Vremea rece a impus autorităţilor să repare microbuzul. „Am fost trecuţi pe lista de priorităţi a Ministerului Educaţiei, pentru a primi un nou microbuz şi avem promisiuni că anul acesta se va rezolva problema transportului elevilor. În prezent, îl avem şi pe cel vechi reparat. Dar nu va merge mult timp“, a spus primarul Ion Dinu. Problema transportului nu poate fi rezolvată decât de minister. Reprezentanţii administraţiei locale spun că tot ce pot face anul acesta este să asigure bani pentru modernizarea interioară şi exterioară a unităţilor de învăţământ. „Am prevăzut bani pentru zugrăvitul interior şi termopane, la şcoli, pentru anul acesta“, a precizat primarul.

Proiectele pe utilităţi, în aşteptare

La Amărăştii de Jos sunt în aşteptare şi proiectele pentru canalizare. „Am făcut două proiecte pentru a obţine finanţare pentru canalizare. Unul a fost depus în 2008, pe fonduri europene, Măsura 3.22, şi altul a fost depus la Mediu în 2010. Pentru nici unul nu am primit răspuns de finanţare“, a spus primarul.
În ceea ce priveşte alte investiţii din bugetul local, pentru anul acesta nu se anunţă proiecte mari, ci lucrări de întreţinere.

Lipovu: Primarul, în război cu profesorii pentru navetă

În comuna Lipovu, primarul continuă războiul cu cadrele didactice în privinţa decontării cheltuielilor de navetă. Primăria nu a mai achitat transportul cadrelor didactice de mai bine de doi ani. „Nu am bani pentru aşa ceva. Cer lunar 4.000 de lei şi nu îmi pot permite ca dintr-un buget ce depăşeşte cu puţin suma de un milion de lei, să dau bani pe plimbarea profesorilor. Mai bine pun o maşină de piatră pe uliţe, că şi aşa nu putem face investiţii mari pe drumuri“, este explicaţia primarului Dumitru Dobrescu. Şcoala Lipovu are 400 de elevi şi peste 15 cadre didactice. Profesorii spun că drumul cu naveta le afectează mult bugetul şi îşi cer drepturile băneşti în instanţă.
În ceea ce priveşte investiţiile, în acest an unităţile de învăţământ nu vor avea buget decât pentru lemne de iarnă. În comună, primăria a început lucrările de realizare a reţelei de apă curentă. Săpăturile au început în noiembrie 2012 şi vor continua anul acesta, când se şi speră ca localnicii să se branşeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS