11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVeşti bune de la Banca Mondială pentru primărie

Veşti bune de la Banca Mondială pentru primărie

Reprezentanţii Băncii Mondiale vor să afle ce a mers şi ce n-a mers la Craiova în privinţa implementării proiectelor cu fonduri europene

O delegaţie a Băncii Mondiale a venit ieri la Primăria Craiova pentru a-i chestiona pe reprezentanţii municipalităţii în privinţa implementării proiectelor europene de până acum, dar şi cu privire la intenţiile de accesare a fondurilor europene în perioada următoare, pe proiecte ce vizează, printre altele, energia termică, transportul local și reabilitarea termică a clădirilor. Delegația Băncii Mondiale a fost formată din Ranjan Bose (specialist pe probleme de energie), Marcel Ionescu Heroiu (senior-specialist), Manuela Mot (consultant) şi Sebastian Burduja (consultant).

Consultanţă pentru Ministerul Dezvoltării

„Avem un contract de consultanţă semnat între Banca Mondială și Ministerul Dezvoltării Regionale pe un set de cinci proiecte. Pentru două din aceste proiecte suntem acum la Craiova. În primul rând, vrem să vedem ce a mers şi ce n-a mers bine în implementarea Programului Operaţional Regional, în relaţia cu Agenţia de Dezvoltare Regională şi Autoritatea de Management. Al doilea proiect vizează partea de eficienţă energetică. Facem un studiu de eficienţă energetică pe toţi cei şapte poli de creştere din România, pentru a vedea cum se pregătesc oraşele din acest punct de vedere pentru următorul exerciţiu financiar 2014-2020, care va avea o componentă pe eficienţă energetică“, a explicat conducerii Primăriei Craiova unul dintre reprezentanţii Băncii Mondiale.
Primăriţa le-a explicat reprezentanţilor Băncii Mondiale că pentru următorul exerciţiu financiar european, municipiul Craiova intenţionează să rezolve, cu fonduri europene, problema transportului în comun, în sensul achiziţionării a 250 de autobuze şi 50 de tramvaie. În privinţa viitorului program de finanţare europeană privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor, şefa executivului local a explicat delegaţiei Băncii Mondiale că în Craiova se intenţionează reabilitarea a 300 de scări de bloc: „Doar pentru atâtea am reuşit să convingem proprietarii deocamdată, deşi ne aşteptam la mai multe“.

Finanţare simultană pe mai multe axe

Reprezentanţii Băncii Mondiale au venit şi cu veşti noi în materie de accesare a fondurilor europene.
„Ne-au anunţat despre faptul că va trebui să accesăm fonduri europene pe mai multe axe pentru acelaşi proiect. Asta înseamnă că acelaşi proiect poate să intre spre exemplu, şi pe programul de mediu, şi pe Programul Operaţional Regional, pentru că aşa se lucrează acum în Uniunea Europeană şi va trebui să ne pregătim şi noi, administraţiile, pentru astfel de tipuri de lucrări“, a relatat primarul municipiului Craiova în urma acestei întâlniri.
Oaspeţii n-au uitat să chestioneze executivul local cu privire la relaţia cu Agenţia de Dezvoltare Regională. „Din punctul meu de vedere, a fost o relaţie bună, chiar dacă unele dintre proiectele care s-au făcut în Craiova nu sunt de natură să ne placă nouă, noii administraţii“, a spus primăriţa, dând ca exemplu Centrul Multifuncţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS