23.4 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAl treilea Salon Național Etnografica a poposit la Râmnicu Vâlcea

Al treilea Salon Național Etnografica a poposit la Râmnicu Vâlcea

Muzeul Satului de la Râmnicu Vâlcea a devenit, în timp, pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt un partener serios în promovarea valorilor tradiționale pe care instituția noastră le promovează dar și a acțiunilor importante pe care le organizază la nivel național.
Povestea Muzeului Satului Vâlcean a început în anul 1974 sub forma unui sat muzeu, menit să reconstituie, pe o suprafață de 8 hectare, imaginea funcțională a unei așezari rurale tradiționale, cu toate instituțiile sale social-culturale. Muzeul este reprezentat prin patru sectoare distincte: Sectorul Gospodărie, Sectorul Social – cultural, Sectorul Construcțiilor specializate și, bineînțeles, Sectorul Meștesuguri și tehnici populare. Într-una dintre lucrările sale, meșterul popular oltean de la Chilia, Nicolae M. Nica, își imagina un astfel de sat tradițional, funcțional, în care oamenii să vină, să locuiască și să trăiască așa cum se trăia în urmă cu mai multe sute de ani, din rodul muncii lor.
Parteneriatul CJCPCT Olt cu Muzeul Satului de la Vâlcea a început în urmă cu șapte-opt ani, cu o serie de expozitii de fotografie: SOS Arhitectura Rurală, Tradiții și obiceiuri uitate, Meșteri și meșteșuguri. Încă de la prima ediție a Salonului Național Etnografica am convenit cu conducerea Muzeului de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu“ Vâlcea și Muzeului Satului Vâlcea ca expoziția să fie prezentată în sala de expoziții a muzeului imediat după ce a fost prezentată la Slatina. Așa se face că iată, am ajuns la cea de-a treia ediție a Salonului Etnografica ce poposește la Râmnicu Vâlcea, de data aceasta mai importantă din mai multe puncte de vedere: calitatea, reprezentativitatea națională și o mențiune obținută de unul dintre participanți, Ioan Ciobotaru. Fotoclubul Floarea de Colț din Râmnicu Vâlcea cuprinde un număr mare de fotografi care, parte din ei, reușesc să obțină rezultate importante la diferite saloane naționale și internaționale de artă fotografică.
La vernisajul expoziției ce a avut loc miercuri 3 aprilie 2013, au participat: Florian Dumitrescu, directorul CJCPCT Olt, Valeru Ciurea, organizatorul Salonului Etnografica, Claudiu Tulugea, director Muzeul „Aurelian Sacerdoțeanu“, Ionuț Dumitrescu, directorul Muzeului Satului Vâlcea, Constantin Țanea, restaurator și curatorul expozitiei, Ovidiu Părăușanu, șeful biroului investigații din cadrul Muzeului Satului, Alina Cristea muzeograf Muzeul de Artă Vâlcea, Eugen Deca, fostul director al Muzeului Județean Vâlcea, Gheorghe Dican, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Vâlcea, câțiva membri ai Fotoclubului Floarea de Colț Vâlcea (Ioan Ciobotaru, Laurențiu Mărgineanu, Răzvan Emilian Dumitrescu, Sanda Ciobotaru), specialiști etnografi și presă locală. Un personaj inedit în cadrul ezpoziției a fost Alexandru Ilinca, un opincar din Râmnicu Vâlcea care a fost surprins într-o fotografie acceptată în cadrul salonului de către Răzvan Nicolescu și care a venit în costumul tradițional pentru a face o demonstrație a meșteșugului său chiar sub fotografia sa, aflată în expoziție.
Chiar în ziua vernisajului câteva zeci de elevi au vizitat expoziția în cadrul acțiunii naționale „Școala Altfel“, acțiune ce se va derula și în zilele următoare și în cadrul căreia Muzeul Satului Vâlcea are porțile larg deschise pentru vizitatori.
Expoziția va rămâne deschisă vreme de o lună urmând să poposească apoi la Bistrița, locul din care provine câștigătorul Medaliei de Aur, Robert Kovacs și câștigătoarea unei mențiuni, Ionela Fugărețu.
În acest timp, expoziția reprezentativă a celui de-al doilea salon Etnografica va poposi la Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS