15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMai mulţi ani de puşcărie pentru cămătarii lui Gigi Epuran

Mai mulţi ani de puşcărie pentru cămătarii lui Gigi Epuran

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au hotărât să mărească pedepsele primite de membrii unei grupări de cămătari violenţi, care acţionau şi aveau legături în mai multe judeţe, printre care şi Mehedinţi

Gruparea de cămătari condusă de mehedinţeanul Grigore Mocanu, zis Gigi Epuran, a fost destructurată de procurorii DIICOT din Craiova în martie 2011, în urma plângerilor depuse de mai mulţi oameni de afaceri care căzuseră victime cămătarilor.
Astfel, la jumătatea lunii martie 2011, ofiţerii BCCO Craiova şi Mehedinţi, coordonaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au prins în Drobeta Turnu Severin trei persoane suspectate de comiterea de infracţiuni extrem de violente, şantaj şi cămătărie. Este vorba de Emilian Ştefan, de 53 de ani, zis Emil de la Viena (antrenorul personal de karate al lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru), Sabrina Ştefan, de 23 de ani, fiica lui Emilian Ştefan, şi Mugurel Constantin, de 34 de ani, toţi din Bucureşti. Cei trei veniseră la Severin ca să recupereze o sumă de bani, iar maşina condusă de Sabrina Ştefan, un Seat Leon, a fost blocată şi oprită în trafic de către poliţişti. În autoturismul cămătarilor, oamenii legii au descoperit mai multe „instrumente“ de lucru ale acestora: 24 de cartuşe de calibrul 7,65 mm, un box, o sabie, o pereche de mănuşi căptuşite cu plumb, două bricege, un baston telescopic, trei ciocane, două săpăligi şi o lopată. În plus, în Seat au mai fost găsite o emblemă cu inscripţia „Poliţia“, două fişe din baza de date pentru evidenţa populaţiei, o pereche de cătuşe, 7.350 de euro şi 5.260 de lei, bijuterii şi diverse documente. În momentul reţinerii, Constantin era înarmat cu un pistol marca Star, calibrul 6,35, cu glonţ pe ţeavă şi alte patru gloanţe în încărcător.

Cămătari violenţi

Potrivit anchetatorilor, Emilian Ştefan este cunoscut drept un recuperator fără scrupule, care obişnuia să îşi bată victimele cu ciocanul peste mâini şi picioare pentru a scoate bani de la ele. În alte cazuri, îşi punea victimele să-şi sape gropile, iar când terminau le cerea să-şi sune rudele ca să aducă banii datoraţi. În ziua în care cele trei persoane au fost reţinute, una dintre victimele cămătarilor, care fusese sechestrată într-un WC şi bătută cu ciocanul peste picioare de Emilian Ştefan, l-a recunoscut pe acesta din grup.
Ulterior, pe 30 martie 2011, în acelaşi dosar, oamenii legii au făcut alte 14 percheziţii în Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu şi Bucureşti, fiind ridicaţi alţi membri ai grupării de cămătari. Cel considerat de procurorii DIICOT liderul grupului infracţional, Grigore Mocanu, zis Gigi Epuran, nu a fost găsit însă, acesta reuşind să fugă din ţară. În schimb, au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv Ionel Epuran, fratele lui Grigore Mocanu, Romeo Beznea, luptător K1, şi Susanu Pericle.
În iunie, acelaşi an, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj şi vătămare corporală gravă.

Pedepse mai mari pentru cămătari

După un proces care a durat mai puţin de un an, în martie 2012, toţi cei cinci inculpaţi din acest dosar au fost condamnaţi. Emilian Ştefan a fost condamnat la cinci ani de închisoare, la care au fost adăugate două pedepse mai vechi, urmând să stea în puşcărie 11 ani. Romeo Beznea a primit trei ani de închisoare, Ionel Epuran şi Susanu Pericle au fost condamnaţi la câte doi ani, iar liderul grupării, Grigore Mocanu, a fost condamnat, în lipsă, la şapte ani de puşcărie.
Inculpaţii au făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Mehedinţi, dosarul fiind judecat la Curtea de Apel Craiova. Luni, pe 25 martie, judecătorii din Craiova au hotărât să mărească pedepsele a trei dintre inculpaţi – Beznea, Pericle şi Ionel Epuran. Astfel, la apel, Beznea a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, Pericle la patru ani, iar Ionel Epuran la doi ani şi zece luni. Emilian Ştefan a rămas cu cei 11 ani, iar Gigi Epuran cu pedeapsa de şapte ani de puşcărie dată de magistraţii din Mehedinţi. În plus, cămătarii au fost obligaţi să le plătească victimelor daune morale între 10.000 şi 20.000 de lei. Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs atât de inculpaţi, cât şi de procurorii DIICOT.

Gigi Epuran va fi extrădat

Luna aceasta, la un an după ce a fost condamnat de instanţa de fond, Gigi Epuran a fost prins într-o sală de sport din Anvers, Belgia, urmând să fie extrădat în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS