13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa 11 ani a fost ales să concerteze la Filarmonica din München

La 11 ani a fost ales să concerteze la Filarmonica din München

Ştefan Pretuleac (foto), elev în clasa a V-a la Liceul „Marin Sorescu“ dintre Craiova, a obţinut unul din cele trei premii speciale ale Concursului Internaţional „Craiova Piano“: un concert pe scena Filarmonicii din München

Concursul „Craiova Piano“ s-a derulat în perioada 22-24 martie, la Liceul de Artă „Marin Sorescu“, şi a adunat 90 de participanţi, cu vârste cuprinse între 7 şi 19 ani. Concurenţii au fost atât din ţară, cât şi de peste graniţă şi au fost jurizaţi de specialişti, coordonaţi de maestrul Walter Kraft din München, Germania. Ştefan Pretuleac, elev al Liceului de Artă din Craiova, a fost concurentul care a impresionat juriul. Deşi are numai 11 ani, a primit drept premiu un concert. „Va cânta la Filarmonica din München. Este oraşul cel mai frumos, dar şi cel mai interesant din punct de vedere artistic. Asta a constatat şi maestrul Celibidache. Nu va cânta în sala mare, ci în sala tinerelor talente“, a precizat maestrul Walter Kraft.

Studiază pianul de la cinci ani

Elevul Ştefan Pretuleac a început să studieze pianul de la cinci ani. Cum a ajuns să îndrăgească acest instrument? „Mama cânta la o orgă mică şi mi-am dorit şi eu. Ea mi-a dat primele lecţii, până când am ajuns să am un profesor propriu“, a povestit elevul. Zilnic, studiază trei ore numai la pian. Şi nu e singura lui performanţă. Este şi olimpic la două discipline. Maestrul Walter Kraft vede în micuţul Pretuleac un adevărat geniu, pe care l-a descoperit şi mai mult după ce a început să-l mediteze. „Este un talent excepţional, dovadă fiind înţelegerea rapidă a textelor. Altora trebuie să le explici ore întregi, pe când  el, prin inteligenţă, dar şi prin intuiţie, ceea ce se cheamă talent, reuşeşte imediat să înţeleagă voinţa compozitorului. Şi o reproduce. Are o memorie excepţională. E în stare să cânte o oră sau poate chiar mai mult pe dinafară. Are un auz absolut, reuşeşte să identifice note muzicale cu înălţimea precisă chiar şi de la păsări sau de la un claxon. Şi, lucrul pentru care îl apreciez cel mai mult, pentru că restul sunt daruri de la Dumnezeu, este că îşi îngrijeşte talentul, ceea ce nu fac toţi. E un merit al lui. Are sârguinţă, perseverenţă. Îi place foarte mult ordinea în tot ceea ce face. Nu este niciodată superficial“, aşa l-a descris pe Ştefan preşedintele juriului. Pe viitor, maestrul Kraft vrea să-l ducă pe elevul său să concerteze în Italia. Până atunci, îi asigură pregătirea.

Premiile liceului

În cadrul Concursului „Craiova Piano“, Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Bănie a obţinut 17 premii şi menţiuni. În ceea ce priveşte premiul I, în afară de Ştefan Pretuleac, au mai urcat pe prima treaptă a podiumului şi Andra Ghiţă, dar şi Cristina Tomescu, eleve în clasele primare. Organizatorii concursului spun că pe viitor vor să atragă şi mai mulţi participanţi. „Anul acesta, au fost candidaţi din România şi Bulgaria. Dar e ca la sport, chiar dacă sunt doar două ţări, se spune că este un concurs internaţional. Suntem bucuroşi să avem aşa generaţii valoroase, numeroase, interesante“, a mai spus maestrul Walter Kraft.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS