13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovean condamnat în SUA pentru fraude informatice

Craiovean condamnat în SUA pentru fraude informatice

Un craiovean, de 28 de ani, pus sub acuzaţie de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) alături de alţi 13 inculpaţi pentru comiterea de activităţi de tip „phishing“ pe teritoriul Statelor Unite în anul 2005, a fost condamnat de Tribunal Districtual din New Haven, Connecticut, la cinci ani de puşcărie.
GdS scria în ianuarie 2012 că FBI a declasificat, în decembrie 2011, punerea sub acuzaţie a 14 cetăţeni români, majoritatea din Craiova, acuzaţi că, între anii 2005 – 2007, au furat datele de pe mii de carduri de credit ale cetăţenilor americani. Anchetatorii americani au precizat că activităţile românilor s-au desfăşurat pe internet şi au constat în uzul de fraudă şi înşelăciune pentru a obţine informaţii private, personale şi financiare, cum ar fi nume, adrese, numere de cont bancar, numere de cărţi de credit şi coduri de tip CNP. Cei 14 inculpaţi sunt Ciprian Tudor, Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Andrei Bolovan, Sorin Ilinca, Laurenţiu Buşcă, Nicolae Drăghici, Mircea Stoica, Alexandru Didu, Iulian Şchiopu, Octavian Fudulu, Leopold Schiba, Dragoş Davidescu şi Gabriel Sain. În actul de acuzare s-a consemnat că, în cursul anului 2005, unul sau mai mulţi inculpaţi au trimis e-mail-uri mai multor persoane, pretinzând că mesajul respectiv provine de la Banca People’s Bank din Connecticut. Clienţii băncii erau anunţaţi că profilul folosit pentru accesarea informaţiilor bancare a fost blocat, motiv pentru care erau instruiţi să acceseze o pagină de internet unde îşi puteau debloca profilul după introducerea informaţiilor personale. Pagina spre care clientul era direcţionat părea să aparţină People’s Bank, însă, de fapt, era găzduită de un computer care nu avea nici o legătură cu instituţia bancară. Astfel, informaţiile financiare şi de identificare furnizate de clienţii băncii ajungeau direct la inculpaţi sau într-un „cont de colectare“, iar o parte dintre ele au fost rescrise pe carduri blanc şi efectuate retrageri frauduloase de numerar din conturile americanilor. Inculpaţii au fost puşi sub acuzaţie în noiembrie 2010, după ce mai mulţi craioveni au fost prinşi în Craiova şi extrădaţi în SUA.
Marţi, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că unul dintre inculpaţi, craioveanul Cristian Buşcă, care a pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie în vederea comiterii de fraude prin intermediul dispozitivelor electronice, a fost condamnat de Tribunalul Districtual din New Haven, Connecticut, la cinci ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS