28.3 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalApele Vii: 500 de localnici nu au titluri de proprietate

Apele Vii: 500 de localnici nu au titluri de proprietate

În comuna Apele Vii, una dintre problemele strigente este acordarea titlurilor de proprietate pe terenurile agricole, acordate pe Legea nr. 247/2005 şi Legea nr. 1/2000. „500 de persoane au primit terenuri agricole, dar nu au fost emise titlurile de proprietate. Fără acele acte nu le pot da arendă, nu pot să le vândă şi nici nu pot beneficia de subvenţia APIA. Motivul pentru care aceste titluri nu se pot elibera este că terenurile respective nu au cadastru. Cetăţenii nu au bani să plătească, iar costurile sunt destul de mari, impuse de dispunerea loturilor. Pentru trei hectare puse la un loc cadastrul este 100 de euro, dar pentru aceeaşi suprafaţă împărţită în cinci locuri suma creşte de cinci ori. În toate cazurile de faţă loturile sunt risipite“, a spus primarul comunei Augustin Stanciu. Edilul crede că soluţia pentru cadastrare constă în accesarea de fonduri europene sau în acordarea de subvenţii de la bugetul de stat. „În alte comune s-a rezolvat problema cadastrului şi vom încerca şi noi să facem acest lucru anul viitor“, a mai precizat primarul Augustin Stanciu.

Taxele şi impozitele cresc bugetul

Pentru anul acesta, bugetul comunei Apele Vii nu ar fi suficient pentru soluţionarea problemei cadastrului. Sumele alocate au dat planurile peste cap în privinţa drumurilor.
„Anul acesta, bugetul este mai mic cu 230.000 de lei. Această diferenţă ne putea ajuta pentru pietruirea drumurilor comunale. Vreau să cumpăr un autogreder în acest scop“, a declarat Augustin Stanciu. Anul acesta, salvarea pentru bugetul local au fost taxele şi impozitele, care au fost majorate cu 16%. „Numai prin această majorare vom supravieţui. Mulţi primari au ocolit-o din populism. Bugetele mici îi vor obliga să recurgă la ea, pentru că fără bani nu se poate face nimic“, a subliniat edilul din Apele Vii.

Împăduriri cu salcâmi

În comuna Apele Vii, activitatea preponderentă este agricultura. Solurile comunei sunt nisipoase şi este nevoie de împădurire. „Populaţia este în majoritate îmbătrânită, dar o bună parte din terenurile agricole sunt exploatate pentru că sunt date în arendă. Tineretul a plecat în străinătate. Zona are soluri nisipoase. Irigaţii nu mai avem, pentru că au fost distruse şi aici. Avem nevoie să facem împădurire cu salcâmi, aşa cum s-a făcut la Mârşani şi Celaru. Pentru asta trebuie să dăm terenul în privat. Să facem o asociaţie“, a spus primarul. În prezent, la Apele Vii, suprafaţa arabilă este de 3.670 d e hectare, din care 3.323 de hectare sunt cultivate cu grâu şi secară. Pe 300 de hectare se pune floarea-soarelui, anul trecut, obţinându-se 2.200 kilograme la hectar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS