17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReorganizarea Ministerului Sănătății ar aduce o economie de 50 de milioane de euro în 2013, bani care vor rămâne în sistem

Reorganizarea Ministerului Sănătății ar aduce o economie de 50 de milioane de euro în 2013, bani care vor rămâne în sistem

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarant astăzi, într-o conferință de presă, că proiectul de reorganizare a sistemului are ca obiective accentuarea descentralizării şi controlul costurilor, ca parte a reformei în interesul cetăţeanului, economiile fiind estimate, pentru 2013, la 50 de milioane de euro. Nicolăescu a explicat, potrivit Mediafax, că iniţiativele de reorganizare lansate vineri, în dezbatere publică, reprezintă „un prim pas al reformei din Sănătate în interesul cetăţeanului” și că ele sunt agreate şi susţinute de Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul a mai spus că măsurile de reorganizare urmăresc controlul costurilor, reproiectarea componentelor de bază din sistem şi implicarea comunităţilor şi autorităţilor locale, ceea ce înseamnă, în opinia sa, „accentuarea descentralizării”. Nicolăescu a subliniat că reforma urmăreşte apropierea sistemului public de cetăţean și realizarea de economii inclusiv prin reducerea birocraţiei şi profesionalizarea sistemului. În privinţa destinaţiei banilor ce ar fi economisiţi astfel, ministrul a precizat, conform Mediafax, că aceştia vor rămâne în sistem, urmând să fie alocaţi programelor naţionale de sănătate, cu prioritate celui de oncologie.

Nicolăescu a estimat fondurile economisite la 50 de milioane pe euro, raportat la 2013. Din aceşti bani, 20 de milioane ar veni din reorganizarea MS şi a direcţiilor de sănătate publică, iar 30 de milioane, din cea a caselor de asigurări de sănătate judeţene. Prin procesul de reorganizare din Sănătate vor fi reduse trei-patru mii de posturi „din birocraţie”, însă, în urma unei evaluări pe competenţe, ocupanţii acestora vor fi redistribuiţi astfel încât numărul celor fără loc de muncă să fie cât mai mic, conform spuselor ministrului Sănătății. Potrivit acestuia, o parte a personalului ar urma să fie încadrat în structurile nou înfiinţate din subordinea ministerului, la consiliile judeţene, în spitale sau în cabinete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS