20.3 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziţii în Dolj, Olt şi Ilfov şi Bucureşti la suspecţi de evaziune fiscală

Percheziţii în Dolj, Olt şi Ilfov şi Bucureşti la suspecţi de evaziune fiscală

Poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Craiova – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de spălarea banilor şi evaziune fiscală. Membrii grupării sunt suspectaţi de crearea unui prejudiciu de peste 5.000.000 de lei prin rambursare ilegală de TVA, anunţă centrul de presă al Poliţiei Române.

În această dimineaţă au fost efectuate simultan 6 percheziţii domicilare, la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat, situate pe raza judeţelor Dolj, Olt şi Ilfov şi în municipiul Bucureşti. De asemenea, vor fi puse în executare 8 mandate de aducere în vederea audierii acestora.
La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul B.C.C.O. Bucureşti şi SCCO Olt. De asemenea, în cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din I.G.P.R..
După efectuarea percheziţiilor domiciliare, persoanele identificate urmează a fi conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale corespunzătaore.
Din cercetările întreprinse până în prezent a reieşit faptul că, în perioada 2009 – 2011, membrii grupului infracţional organizat, beneficiind de sprijinul unor funcţionari publici din Olt, în calitate de administratori/directori ai mai multor societăţi comerciale din judeţul Olt, au beneficiat de rambursări şi compensări ilegale de TVA, pentru activităţile economice desfăşurate, în cuantum de 5.276.924 lei.
De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că au creat un circuit financiar în care au introdus mai multe societăţi comerciale de tip „fantomă” şi, sub aparenţa desfăşurării unor relaţii comerciale între societăţile comerciale participante, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive, în baza cărora au compensat şi rambursat TVA, aferentă operaţiunilor consemnate în documente.
Totodată, s-a mai stabilit faptul că, în perioada 2009 – 2010, unul dintre membrii grupului infracţional organizat, în baza aceloraşi operaţiuni comerciale fictive au obţinut subvenţii din partea Ministerului Agriculturii, în sumă de circa 9.000.000 lei, cu destinaţia repunerii în funcţiune a sistemului de irigaţii de pe raza unei localităţi din judeţul Olt. Sumele de bani obţinute au fost retrase de către membrii grupării din conturile bancare aparţinând societăţilor comerciale introduse în circuitul financiar fictiv sub diverse justificări.
Faţă de membrii grupului infracţional organizat se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 7 din Legea 39/2003 privind combaterea criminalităţii organizate , art. 8 din Legea 241/2005 privind evaziunea fiscală, respectiv art. 29 alin. 1, lit. a din Legea 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, respectiv art. 290 Cod penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS