16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 2.300 de permise de port armă au fost suspendate sau anulate în ultimele şase luni

Peste 2.300 de permise de port armă au fost suspendate sau anulate în ultimele şase luni

Lucrătorii din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi cei ai Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au coordonat în ultimele şase luni o acţiune pentru verificarea respectării prevederilor legale de către persoanele care deţin, poartă şi folosesc arme neletale supuse autorizării. Potrivit unui articol publicat de Curierul Naţional, au fost luate 2.362 de măsuri de suspendare, respectiv anulare a dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării.

Au fost luate 625 de măsuri de suspendare a dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării în cazul unor persoane suspecte în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea, în 1.737 de cazuri a fost luată măsura de anulare a dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării. Dintre acestea, în 1.604 de cazuri măsura anulării a fost luată în conformitate cu prevederile articolului 59 alineatul 1, litera a din Legea nr. 295/2004, respectiv persoanele în cauză au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor în care a intervenit amnistia ori reabilitarea sau prezentau pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor.

În 133 de cazuri măsura anulării a fost dispusă pentru nerespectarea condiţiilor de păstrare a armei, nedeclararea în termenul legal al domiciliului sau pentru situaţii în care a intervenit decesul deţinătorului.

Poliţiştii au aplicat 804 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 414.766 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS