14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTrofeul Ursul de Aur, în premieră pentru România

Trofeul Ursul de Aur, în premieră pentru România

De vineri, filmul „Poziţia copilului“ rulează şi în cinematografele din România, inclusiv în Craiova, la cinematograful „Patria“. Reamintim că este pentru prima oară când trofeul Ursul de Aur de la Berlin a fost decernat unei producţii din România, respectiv acestei pelicule. Poziţia copilului este denumirea unei figuri de yoga, iar filmul prezintă o poveste şocantă despre relaţia mamă-fiu, în România zilelor noastre.
Regizorul Călin Peter Netzer şi coscenaristul Răzvan Rădulescu ne prezintă o mamă, Cornelia (interpretată de Luminiţa Gheorghiu), care vrea să-şi scape fiul de justiţie, după ce acesta a ucis un copil, într-un accident auto petrecut într-o seară de primăvară deosebit de rece. Fiul Corneliei, Barbu (interpretat de Bogdan Dumitrache), la volanul mașinii sale, cutreieră pe străzi cu 50 km/h peste limita legală și loveşte un copil. Acesta moare la puțin timp după accident. Barbu riscă între trei și cincisprezece ani de închisoare. Mama sa, o arhitectă din înalta societate a țării, hotărăște să intervină și începe o campanie pentru salvarea fiului său letargic și lipsit de energie.
De ce nu trebuie ratat acest film? „Poziţia copilului“ este un film dur fără, însă, a arăta scene de violenţă fizică, ci cel mai agresiv moment a fost cel în care Barbu le-a adresat injurii părinţilor săi. „Poziţia Copilului“ este un film greu de digerat, cu implicaţii psihologice profunde, care te pot face să te simţi inconfortabil şi cu siguranţă te va face să îţi pui unele întrebări în legătură cu relaţia pe care o ai cu părinţii tăi“ (Sanda Barbu).
Filmul este considerat „o critică tăioasă la adresa noii aristocraţii româneşti“ (Variety).

Premiera craioveană

Premiera oficială din România a filmului a avut loc luni, în Capitală, în sala Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale“, iar în acest weekend sunt programate şi câteva premiere „regionale“ în principalele oraşe ale ţării, printre care şi Craiova. Duminică seară, la ora 18.30, la cinematograful „Patria“, cinefilii olteni au privilegiul de a se întâlni cu câţiva dintre actorii distribuiţi în această peliculă de „aur“.
Nataşa Raab a prefaţat pentru GdS acest eveniment din Bănie: „Craioveni, vă aştept cu emoţie şi bucurie. Îmi doresc să fie o premieră reuşită, cum a fost şi în celelalte oraşe ale ţării. Vor participa actorii Florin Zamfirescu, Adrian Titieni şi sper din toata inima să poată să ni se alăture şi colega mea de la Naţionalul din Craiova, actriţa Cerasela Iosifescu, care face parte şi ea din distribuţia filmului. Bineînţeles, voi participa şi eu… Vă aşteptăm cu drag la un film românesc BUUUN!“.

Cerasela Iosifescu:
„Poziţia copilului“ merita Ursul de Aur!

I.J.: Sună banal, dar am această curiozitate: cum aţi ajuns să fiţi distribuită în acest film, „Poziţia copilului“? Prin casting?
C.I.: Am fost distribuită în deja celebrul film „Poziţia copilului“ direct, fără casting. De ce? Eu jucasem într-un alt film al regizorului Cătălin Netzer, „Medalia de onoare“, un film foarte deştept, ca să spun aşa. A fost apreciat de critica de la noi, dar şi din străinătate, fiind distins cu numeroase premii internaţionale. „Medalia de onoare“, a cărui premieră a avut loc în noiembrie 2010, este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer, iar în rolul principal este Victor Rebengiuc. Revenind la întrebarea dumneavoastră: având în vedere colaborarea pe care am avut-o cu regizorul Netzer la „Medalia de onoare“, am fost chemată să joc în „Poziţia copilului“. Am fost surprinsă… Cum s-a întâmplat? Am fost sunată de cineva de la casa lui de film şi mi-a spus că aş avea doar cinci zile de filmare, voia să-mi citească scenariul… Şi în final m-a întrebat dacă accept. „Păi, nu vin la casting?“, am întrebat eu. Răspunsul a fost că nu…

I.J.: N-am văzut încă acest film, „Poziţia copilului“, dar înţeleg că nu aveţi un rol mare… Ce personaj interpretaţi?
C.I.: Ca fapt divers, nici eu nu am văzut încă filmul, nu am avut timp. Am avut un program încărcat în ultima perioadă, cu deplasări la Tulcea ş.a.m.d. Îl voi vedea zilele acestea… Despre rolul meu? Într-adevăr, nu este un rol principal, ci unul secundar. În „Poziţia copilului“ interpretez rolul unei poliţiste… Chiar acum mă gândeam câte scene am avut în film…

I.J.: Aţi fost surprinsă că filmul a luat „potul cel mare al Festivalului Internaţional de la Berlin, Ursul de Aur?
C.I.: Ca să fiu sinceră, nu ştiu dacă mă aşteptam chiar la premiul cel mare… Eram însă convinsă, credeam că „Poziţia copilului“ merită să fie distins cu un premiu la Berlin. De ce spun asta? Din, repet, experienţa de la filmul „Medalia de onoare“ ştiam că acest regizor are calităţi deosebite… Când am auzit că „Poziţia copilului“ a primit premiul criticii internaţionale FIPRESCI la Berlin, m-a trecut aşa un fior… Şi atunci mi-am zis că poate ia şi Ursul de Aur. Şi l-a luat! Acest film îl merită.

I.J.: Se mai aud, astfel, în Europa, şi nu numai, şi lucruri pozitive despre români!
C.I.: Da… Din fericire, da. Puţine, dar sunt la nivel înalt, aşa cum s-a întâmplat cu acest film. Abia aştept să-l văd! M-am bucurat foarte mult pentru Călin, un regizor de primă mână şi un om de o calitate cum rar întâlneşti. Dacă voi mai colabora cu el? Asta nu mai depinde de mine… Dacă voi fi solicitată, normal că da… Nu trebuia să-mi puneţi această întrebare deoarece răspunsul se subînţelege…

Poziţia copilului

 

Gen: Dramă
Regizor: Călin Peter Netzer
Scenarist: Călin Peter Netzer,
Răzvan Rădulescu
Producător: Călin Peter Netzer,
Ada Solomon
Distribuitor: Parada Film
Director de imagine: Andrei Butică
Muzică: Cristian Tarnovetchi
Scenografie: Mălina Ionescu
Costume: Irina Marinescu
Distribuție: Luminița Gheorghiu
Bogdan Dumitrache
Natașa Raab
Florin Zamfirescu
Ilinca Goia
Cerasela Iosifescu
Mimi Brănescu
Premiera: 11 februarie 2013 (Berlin)
Premiera în România: 8 martie 2013
Durata: 116 minute
Limba originală: română
Premii: Ursul de Aur 2013
Website oficial: http://www.pozitiacopilului.ro/

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS